2. HÉT – augusztus 8. Hétfő

 

Computer und Jugend

Ennél a feladattípusnál egy kb. 100 szavas szöveget kell leírni szó szerint, diktálás után. A kulcsból majd láthatod, hogy a max. pontszámhoz sem kell mindent hibátlanul leírni, csak a kiemelt részeket.

A központozás nem számít bele, s az sem hiba, ha a mondatkezdő szavakat kis betűvel írtad (hacsak nem főnevek).
Az itt található gyakorlófeladatok közül az első könnyebb, a második B2 szintű. 

 

B1:

letoltes.jpg

 

 

B2:

letoltes.jpg

Die neuen Kids

A feladat megoldásánál először a teljes szöveget hallod egyben, ilyenkor arra figyelj, hogy összességében megértsd, miről szól. Aztán 18 tagmondatra felosztva részletekben következik a diktálás, kétszer hallasz minden sort. Az első két példa mutatja, mennyi időd van leírni ezeket. Fontos, hogy ne csak a füledre hagyatkozz, hiszen a nyelvi szerkezetek alapján sokszor pontosan lehet tudni is, milyen elemnek kell egy-egy helyen állni, igeragozás, végződések, elöljárók, stb. A diktálás ill. az egész tesztrész végén tartalékolj egy kis időt arra, hogy az "eszeddel" is átfusd még egyszer, amit leírtál, és javítsd, ha valami nyelvileg nem stimmel.

A diktáláshoz szükséges részkészségek gyakorlását legjobban az Euroexpress c. tankönyvünk 9. fejezete foglalja össze.

 

 

Linkajánló

A számítógépes témakörhöz kapcsolódóan ajánljuk a következő feladatokat, melyek a hallás utáni szövegértést fejlesztik videók segítségével. (A feladatok egymás alatt sorakoznak bal oldalon, a videó mellett.)
Computerspiele

Vissza a Hajrá főoldalára!