Mivel és hogyan fejlesszem hallásértésemet? | Euroexam

Mivel és hogyan fejlesszem hallásértésemet?

Tanácsok és online források hallásértés gyakorláshoz 

Eredeti filmek: felirattal vagy anélkül?

Mindkettő. Mindenki tudja, ha eredetiben néz filmeket, garantált a fejlődés. Persze felirattal mindez egyszerűbb, érdemes azonban néha erőltetni a felirat nélküli változatot. Ilyenkor ha nem értesz valamit, csak pörgesd vissza a nehezebb részeket. Ahol muszáj, ott az ismételt próbálkozások után az angol/német felirathoz kell fordulni, végső esetben szabad csak meglesni a magyar fordítást. Nem tudjuk elmondani elégszer: a hangsúly a heti többszöri, rendszeres gyakorláson és ugyanazon szöveg újbóli meghallgatásán van. Nemcsak filmeknek, sorozat epizódoknak találod meg az angol vagy német feliratait, a rövidebb YouTube videókkal is tanulhatsz. 

Hallásértés tippek a nyelvvizsgára.

Hírportálok

Folytassuk egy egyszerű "házilag" is alkalmazható módszerrel. Ott a rengeteg hírportál a napi hírösszefoglalókkal. Kattints egy ilyenre naponta legalább egyszer, és hallgasd meg az hírblokkot 3-4 alkalommal. Ha csak napi 10 percet szánsz egy ilyen BBC-s vagy a ZDF-es anyagra, máris rengeteget nyertél vele. Ez egy sikerélménnyel és önbizalomnöveléssel kecsegtető módszer a világ megismerésére. 

Hallásértés feladatok az ingyenes online tanfolyamokban

Ingyenes regisztráció után elérhető e-learning felkészítő vizsgafelkészítő kurzusaink hallott szövegértés feladatait is melegen ajánljuk angol B2, C1 illetve német B2 szinteken: euroexam.org/elearning

És most következzen egy hosszabbacska útmutatás további tippjeinkkel. Reméljük, mindez segít abban, hogy jól sikerüljön a hallott szövegértés vizsgarészetek. Ugye végigolvassátok, és mindent kipróbáltok, amit ajánlunk?!

Oldalak Listening gyakorlásra

A B2-es vizsgára készülőknek az egyik leggazdagabb és legjobban feldolgozott hanganyag gyűjteményt a BBC LEARNING ENGLISH oldalain találjátok. Az 1-4. pontban felsorolt linkek mind odatartozó menüpontokat jelentenek.

 1. Az egyik leghasznosabb menüpont a „6 Minute English”, ahol – meglepő módon ;) – 6 perces hanganyagok várnak rátok (szókincsmagyarázatokkal), mindenféle témában. Ha a frissített 6 Minute English oldalon nem találsz elég számodra érdekes témát, itt az Archívum, ahol több száz további rövid audió várja, hogy gyakorolj vele.
 2. "Words in the News" oldalon 2 perc körüli videókat élvezhettek, amik aktuális hírek rövidített és egyszerüsített változatát jelentik, alapos szómagyarázatokkal. Ezekhez a videókhoz szókincsfejlesztő gyakorlatokat is kínál a BBC.
 3. Sokoldalú gyakorlási lehetőséget biztosítanak az „Express English” menüpont rövid videói.
  Ha akarod, a képernyőn nézheted az elhangzott szöveg írott változatát, ami egyszer hasznos lehet, de hosszú távon nem ajánljuk! Inkább használd a jobb felső sarokban felkínált „Audio” opciót, ilyenkor nem segít és nem is hátráltat az írott szöveg. Ebben a menüpontban is több tucat párbeszédet hallgathatsz meg, hétköznapi témákban, az utca emberének nézőpontjából. Ha olvasási készségeidet is gyakorolni szeretnéd, remek alkalom, hogy itt egy fórum tartozik minden témához.
 4. Még mindig a BBC Learning English-nél maradva, akik Londonról szeretne minél többet megtudni, annak ajánljuk a „Welcome to London” menüpont alatt, témákra bontva megtalálható tucatnyi rövid párbeszédet (szókincsmagyarázattal). 

Egy további praktikus oldalt ajánlunk, ahol rövidebb és középhosszú párbeszédekkel gyakorolhatsz a világ minden témájáról. Vizsgára készülve, Randall's ESL Cyber Listening Lab honlapján a medium és difficult nehézségű audiók közül érdemes választani, mindenképpen olyan témájút, ami érdekes a számodra.

Oldalak Hörverstehen gyakorlásra

A következő oldalak óriási előnye – amellett, hogy rengeteg autentikus hangzó szöveget nyújtanak szómagyarázattal és feladattal – abban áll, hogy mindezt nyelvi szintekre bontva teszik. Így az itt ajánlott linkeken az B1, B2 és C1-es szintekre is találsz felkészítést segítő anyagokat.

 1. Kiváló anyagok várnak rád mindenekelőtt a DEUTSCHE WELLE oldalán, a "Deutsch lernen" menüben, ahol az egyes KER-szinteknek (B1, B2, C1) megfelelő, válogatott anyagok egy klikkel elérhetők. Az oldal használata ingyenes!
 2. Az előbb említett oldalon belül B1, sőt, B2 szinten vizsgázóknak is külön ajánljuk a "Top-Thema mit Vokabeln" rovatot és annak archívumát.
  A rovatban az aktuális, rövid cikkek mellett egynyelvű glossza található, néhány szövegértési és nyelvtani feladattal. Ezen felül az anyanyelvi beszélők által felolvasott szövegek letölthető mp3 formátumban is! Javaslatunk: Hallgasd a szöveget, nem egyszer, nem kétszer, hanem legalább háromszor, négyszer. Egyre többet értesz majd belőle – persze egy bizonyos határig. Ha ezt elérted, jöhet az olvasás, a szöveg, mint koherens egész megértése és szükség ismeretlen szavak kiszótárazása. Szókincsed bővítsérése ez az egyik legjobb módszer: szavak biflázása helyett foglalkozz szövegekkel!
 3. További hasznos érdekessége a Deutsche Welle oldalának a lassan bemondott hírek rovata, melyet B2 és C1 szintekre készülőknek javaslunk. Az mp3-ként letölthető szövegek szövege természetesen itt is elérhető, „Langsam gesprochene Nachrichten”.
 4. Fontos és rendkívül hasznos oldal továbbá a DeutschLern.Net, melynek használata szintén ingyenes, de ellentétben a Deutsche Welle honlapjával, regisztrációhoz kötött. (B1-es vizsgára készülők tehát első lépésben gyakorolhatják az Íráskészség vizsgarész első feladatát, az űrlap kitöltését. Ebben a blogban minden készségeteket gyakorolhatjátok, így a hallásértést (Hörverstehen) is. 

Ha találsz olyan izgalmas szöveget/audiófájlt a fenti oldalakon, amelyet különösen értékesnek gondolsz a felkészülés szempontjából, oszd meg másokkal is az Euroexam Facebook-oldalán.