Mivel, hogyan fejlesszem hallásértésemet?

Nézz filmeket, sorozatokat eredeti nyelven, vagy videókat a nagy hírportálokon! És még???

Naná, hogy YouTube-ozásra nem mi fogunk tanítgatni. De használod-e nyelvtanulásra a legismertebb nagy hírportálokat? Ráadásul az edzéstervek és az ingyenes online felkészítő tanfolyamaink mellé is kapsz extra hallásértés feladatokat, weboldalakat, hogy még jobban felpörgesd a vizsgafelkészülésed.

Hallásértés tippek a nyelvvizsgára.

Pontokba szedtük tippjeinket....

1. HÍRPORTÁLOK - a napi rutin megszerzéséért

Az egyik legegyszerűbb "házilagos" módszer a hírportálok böngészése. Kattints a rövid, napi videós összefoglalókra reggel vagy este, és hallgasd meg az adott hírblokkot 3-4 alkalommal! Ha csak napi 5-8 percet szánsz egy ilyen BBC-s vagy a ZDF-es anyagra, már növelheted magabiztosságodat. Mivel szerelemben és nyelvvizsga készülésben minden megengedett, a pletyka oldalakról sem vagy letiltva.

2. Ingyenes HALLÁSÉRTÉS FELADATOK - a célzott gyakorlásért

Mindössze egy ingyenes regisztrációval elérhetőek online vizsgafelkészítő kurzusaink, melyekben szintén találtok hallott szövegértés feladatokat.

3/A. Angolosoknak - Oldalak Listening gyakorlásra

Akár a B2-es, akár a C1-es vizsgára készülsz, az egyik leggazdagabb és legjobban feldolgozott AUDIÓk gyűjteményét a BBC Learning English aloldalain találod: pl. a 6 Minute EnglishWelcome to London vagy a Words in the News menüpontban.

  1. Az egyik leghasznosabb menüpont a „6 Minute English”, ahol – meglepő módon ;) – 6 perces hanganyagok várnak rátok (szókincsmagyarázatokkal), mindenféle témában. Ha a frissített 6 Minute English oldalon nem találsz elég számodra érdekes témát, itt az Archívum, ahol több száz további rövid audió várja, hogy gyakorolj vele.
  2. "Words in the News" oldalon 2 perc körüli videókat élvezhettek, amik aktuális hírek rövidített és egyszerűsített változatát jelentik, alapos szómagyarázatokkal. Ezekhez a videókhoz szókincsfejlesztő gyakorlatokat is kínál a BBC.
  3. Sokoldalú gyakorlási lehetőséget biztosítanak az Express English vagy a "News Report" menüpontok rövid videói. Ha akarod, a képernyőn nézheted az elhangzott szöveg írott változatát, ami egyszer hasznos lehet, de hosszú távon nem ajánljuk! Inkább használd a jobb felső sarokban felkínált „Audio” opciót, ilyenkor nem segít és nem is hátráltat az írott szöveg. Ebben a menüpontban is több tucat párbeszédet hallgathatsz meg, hétköznapi témákban, az utca emberének nézőpontjából. Ha olvasási készségeidet is gyakorolni szeretnéd, remek alkalom, hogy itt egy fórum tartozik minden témához.
  4. Még mindig a BBC Learning English-nél maradva, aki Londonról szeretne minél többet megtudni, annak ajánljuk a Welcome to London menüpont alatt témákra bontva megtalálható tucatnyi rövid párbeszédet (szókincsmagyarázattal). 

Egy további praktikus oldalon rövidebb és középhosszú párbeszédekkel gyakorolhatsz a világ minden témájáról hallgatva AUDIÓkat Randall's ESL Cyber Listening Lab honlapján. A medium és difficult nehézségű audiók közül érdemes választani, mindenképpen olyan témájút, ami érdekes a számodra.

3/B. Németeseknek - Oldalak Hörverstehen gyakorlásra

A következő oldalak óriási előnye, hogy rengeteg autentikus audió szöveget nyújtanak szómagyarázattal és feladattal, és mindezt nyelvi szintekre bontva teszik. Ha lejjebb pörgetsz, az ajánlott linkeken az B1, B2 és C1-es szintekre is találsz felkészítést segítő anyagokat.

  1. Kiváló anyagok várnak rád mindenekelőtt a DEUTSCHE WELLE oldalán, a "Deutsch lernen" menüben, ahol a szinteknek (B1, B2, C1) megfelelő válogatott anyagok egy klikkel elérhetők. Az oldal használata ingyenes!
  2. Az előbb említett oldalon belül B1, sőt, B2 szinten vizsgázóknak is külön ajánljuk a "Top-Thema mit Vokabeln" rovatot és annak archívumát.
    A rovatban az aktuális, rövid cikkek mellett egynyelvű glossza található, néhány szövegértési és nyelvtani feladattal. Ezen felül az anyanyelvi beszélők által felolvasott szövegek letölthetőek mp3 formátumban is. Javaslatunk: Hallgasd a szöveget, nem egyszer, nem kétszer, hanem legalább háromszor, négyszer! Egyre többet értesz majd belőle – persze egy bizonyos határig. Ha ezt elérted, jöhet az olvasás, a szöveg, mint koherens egész megértése, és szükség esetén az ismeretlen szavak kiszótárazása. Szókincsed bővítésére ez az egyik legjobb módszer: szavak biflázása helyett foglalkozz szövegekkel!
  3. További hasznos érdekessége a Deutsche Welle oldalának a lassan bemondott hírek rovata, melyet B2 és C1 szintekre készülőknek javaslunk. Az mp3-ként letölthető anyagok szövege természetesen itt is elérhető, „Langsam gesprochene Nachrichten”.
  4. Fontos és rendkívül hasznos oldal továbbá a DeutschLern.Net, melynek használata szintén ingyenes, de ellentétben a Deutsche Welle honlapjával, regisztrációhoz kötött. (B1-es vizsgára készülők tehát első lépésben gyakorolhatják az Íráskészség vizsgarész első feladatát, az űrlap kitöltését. Ebben a blogban minden készségeteket gyakorolhatjátok, így a hallásértést (Hörverstehen) is.