A hét kérdése: egynyelvű vagy kétnyelvű?

Mi a különbség az egynyelvű és a kétnyelvű vizsga között?

Röviden: Az egynyelvűben nincs Közvetítés.

Bővebben: A hazai vizsgarendszer megkülönböztet egynyelvű és kétnyelvű vizsgákat. Az Euroexam vizsgák egyik előnye, hogy kiválaszthatod, melyik változatot szeretnéd letenni. Az egynyelvű annyiban különbözik a kétnyelvűtől, hogy hiányzik belőle a Közvetítés (Mediation/Sprachmittlung) rész, vagyis a levélfordítás és a párbeszéd írásbeli tolmácsolása. A többi vizsgarész teljesen megegyezik. (A részletes feladatleírásokat lásd a Vizsgatípusok és szintek menüben!) Vizsgadíjban sincs különbség. Ezen felül az egy- és kétnyelvű vizsgák ugyanazon a napon vannak, csak a kétnyelvű vizsgát választók korábban kezdik el az írásbelit, hiszen egy készséggel és két feladattal több vár rájuk. Fenti válaszunkat általában menetrendszerűen követi az újabb kérdés:

 

Jó, jó, de melyiket válasszam?

Mivel mindkét változat államilag elismert, így felvételihez és diplomához is megfelel mindkettő. Eddigi tapasztalataink alapján a kétnyelvű vizsgához csak PhD-képzések esetén ragaszkodnak felsőoktatási intézmények. Ha tehát ilyesmit tervezel, jó, ha ez utóbbit választod.

A kétnyelvű vizsga mellett szól továbbá az is, hogy a Közvetítés vizsgarészen a vizsgázók zöme jól, saját átlaga felett teljesít. Ráadásul, minél több készségből és feladatból "mérik" az ember nyelvtudását, annál kisebb súlya van egy-egy hibának az átlagszámításnál. Így tehát könnyen lehet, hogy épp ez a készség húzza fel az eredményedet és segít hozzá a sikeres nyelvvizsgához.

A választott típust a jelentkezési lapon kell megadnod. Ha esetleg a vizsga előtt meggondolod magad és változtatni szeretnél egynyelvűről kétnyelvűre, vagy épp fordítva, úgy azt a jelentkezési határidő lejártáig különeljárási díj befizetése ellenében tudod megtenni. Ezt követően módosításra sajnos nincs mód és két rendszer nem átjárható.

Kétnyelvűsítő kiegészítő vizsgákról a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ oldalán tájékozódhatsz.

További kérdések és válaszok:

Milyen témák lesznek a szóbeli vizsgán? AVAGY: Mi vár rám a szóbelin?

Még több válasz a gyakori kérdések oldalon!