A hét kérdése: mi vár rám a szóbelin?

Milyen témák lesznek a szóbeli vizsgán? AVAGY: Mi vár rám a szóbelin?

Röviden: Mivel az Euro egy hétköznapi nyelvhasználatra épülő nyelvvizsga, ezért a témalehetőségek nincsenek korlátozva, de leginkább a következőkre számíthatsz: társasági összejövetelek, utazás/ közlekedés, szabadidő, sport, vásárlás, ismerkedés, család, hobbik, szünidő/szabadság, napi tevékenységek, egészség, ételek és italok, tanulás, barátok, a média, személyes kapcsolatok, ház/lakás és szállás.

Bővebben:

Online és publikus tesztsorainkból megismerheted a szóbeli feladatok jellegét. Látni fogod, hogy nem különösebben nehezek. A feladatok elvárásaira azonban érdemes odafigyelni. Az is lényeges, hogy szóbelin a vizsgázók párban (páratlan számok esetén hármasban) vesznek részt.

  1. Az első feladat lényegében bemelegítés. Fontos, hogy tudj mondani néhány szót magadról, érdeklődési körödről, családodról stb., de ne készülj nagymonológra. „Csak” beszélgess a partnereddel.
  2. A második feladatnál, egy történet képek alapján való elbeszélésénél, arra vagyunk kíváncsiak, hogy boldogulsz-e a múlt idő és a szövegösszefüggést megteremtő kötőszavak használatával, tehát ezeket gyakorold.
    Üzleti nyelvvizsgák esetén Picture story/Bildgeschichte helyett prezentálni kell, vagyis grafikonok, ábrák, számok alapján beszélsz egy témáról folyamatosan. Törekedj arra, hogy ne ismételd önmagad. Mivel közönséghez beszélsz, szólítsd meg őket, ismertesd mondanivalód főbb pontjait, majd ezek kifejtése után vond le a konklúziót.
    A második feladatra - akár általános, akár üzleti vizsgáról van szó - lesz tíz perced felkészülni és jegyzeteket készíteni szótár használatával. Jegyzet gyanánt ne teljes mondatokat írj, hiszen maga az előadás sem felolvasást jelent, hanem önálló, papírtól elszakadó beszédmódot. Így csupán tartalmi pontok és témareleváns szavak, kifejezések összeírását javasoljuk.
  3. B1-B2 szinten: A harmadik, szituációs feladatban tipikus élethelyzeteket "tálalunk" neked. Ezekben kell föltalálni magad pl. reklamálni, időpontot kérni, asztalt foglalni, bocsánatot kérni - csak, hogy néhány kiragadott példát említsünk.
  4. Az utolsó, kommunikációs feladat a partnereddel való együttműködésről szó. Ez az egyetlen közös feladatotok és ebbe a vizsgáztató nem is avatkozik bele. A vizsgázók – a kapott téma alapján – tehát önállóan irányítják a beszélgetést, kölcsönösen meghallgatják egymás véleményét és állást foglalnak valami mellett vagy ellen. A döntő szempont itt is a kommunikáció sikeressége.

További kérdések és válaszok:

Mi a különbség az egynyelvű és a kétnyelvű vizsga között? 

Még több válasz a gyakori kérdések oldalon!