2009 nyelvvizsga változtatások

Kedves Ruben!

A sikeres szóbeli vizsgának nincs elévülési ideje, akármikor teljesíted hozzá sikeresen az írásbelit, komplex értékű vizsgára fogja kiegészíteni. Ennek értelmében a júliusi vizsga alkalmával is elegendő az írásbeli részre jelentkezned.

Üdv,
Euroexam

Üdvözlet!

Az lenne a kérdésem, hogy ha még anno 2011 májusban sikerült a felsőfokúm szóbeli része, de az írásbeli nem akkor a már meglévő része el tud évülni (és ha igen akkor kb. hány éven belül)?
A júliusban lévő C1 angol nyelvvizsgát szemeltem ki magamnak, de nem tudom hogy akkor komplexet fizessem be(megint) vagy csak elég az írásbelit?

Köszönettel: Ruben

Kedves Zsolti!
A gyakorlóteszt kiadványok korábbi vizsgák feladatsorait tartalmazzák, az eredeti feladatokkal. A vizsgarendszer idei változásai közül a legfontosabb, hogy több feladat kimarad a vizsgából, illetve néhány rövidebb lett. Ezeket a kiadványokhoz mellékelt betétlapon pontosan ismertetjük.
Ahogyan írtuk a változások ismertetése kapcsán, a régi feladatokat nagyszerűen lehet gyakorlásra használni, valamint a letölthető vizsgafeladatsor és a heti gyakorló feladatok is már a változásoknak megfelelően érhetőek el. Ami tehát a gyakorlási lehetőséget illeti, ne aggódj túl sokat emiatt: Ha követed az instrukciókat (például írj a régi feladatra 200 szavas levelet 30 perc alatt). Ugyanígy a többi változás is a könnyebb lebonyolítást és kevesebb feszültséget célozza, ezért arra bátorítlak, hogy nyugodtan gyakorolj a régi feladatokkal. Még azokkal a feladatokkal is a vizsgán elvárt készségeidet fejleszted, amik végül teljesen kimaradnak az új vizsgából.
Üdv, Euroexam

Kedves Euroexam!

A szeptemberi nyelvvizsga írásbeli részét szeretném megpróbálni és emiatt akarom megrendelni a gyakorlókönyveket, azonban azt nem tudom, hogy ezek tartalmazzák-e már az idei változásokat.

Azért fontos, mert a nyelvtan és szókincs résznél is változott a feladatok típusa és főként erre készülnék a könyvek segítségével.

A fent említett könyvek közé a próbavizsgás könyvek és az általános angol vizsgára való felkészülőkönyv tartozik. (Euroexam Angol - Practice B2: Set 1, Set 2 és Set 3; valamint Eurocity B2 Student's book - ANGOL)

Vagy esetleg más könyveket érdemes forgatni az írásbeli részre való felkészüléshez?

Köszönöm a választ!

Zsolti

Értem. Sejtettem, hogy ez lesz a válasz, de gondoltam egy próbát megér.
Azért köszönöm a gyors választ!

Kedves zolismith!
A 65%-ról 60%-ra módosított megfelelési küszöböt nem a mért nyelvi színvonal csökkentésével, hanem a belső pontszámítási rendszer módosításával érjük el.
Igazodunk ezzel a többi vizsgához, és az egységesítésre és könnyebb átjárhatóságra irányuló törekvéseket segítjük.

Aki az átállás előtt vizsgázott, annak az európai B2-es szintet a vizsga akkori pontszámítási rendszere a 65% százalékos küszönbértékre kalibrálta, míg az új rendszerben vizsgázóknál ugyanezt a szintet a 60%-os eredmény adja. Ha nem így lenne, rosszul mérne a vizsga. A fentiek értelmében kérdésedre a válaszunk az, hogy akár a régi, akár az új rendszerben vizsgázik valaki, csak az adott vizsga megfelelési küszöbértékén felül teljesített vizsgázók kaphatnak állami nyelvvizsga bizonyítványt.
Üdv, Euroexam

Kedves Euroexam!

ELőre is elnézést, ha hülyeséget kéredezek, de most olvastam, hogy januártól már csak 60% kell a sikeres nyelvvizsgához. Én 2008 decemberében vizsgáztam, és 62%-ot értem el, így nem sikerült. Az a kérdésem, hogy mivel mostmár csak 60 kell, nem lehet e valamilyen felülvizsgálatot kérni?
Előre is köszönöm!

Kedves Zsukka!
A vizsga eredményességére a 60%+40% szabály vonatkozik, más megkötés nincs. A teljes vizsga eredményének kell összesítve elérnie a 60%-ot (a korábbi 65% helyett) ÉS emellett feltétel, hogy az egyes vizsgarészeken (Olvasáskészség, Íráskészség, Hallott szöveg, Nyelvismeret és szókincs, Beszédkészség + kétnyelvű vizsga esetében Közvetítés) külön-külön is elérj minimum 40%-ot.
Fontos tudni, hogy a a 40%-os minimum csak az egyes vizsgarészekre vonatkozik, azokon belül az egyes feladatokra nincs külön minimum (egyébként a 40%-os szabály január óta már minden akkreditált vizsgán érvényes).
Azt is hasznos tudni, hogy a "szóbelibe" vagy az "írásbelibe" tartozó vizsgarészekre további külön feltétel nem vonatkozik.
18 pontos minimum nincs egyik vizsgarészen sem.

Kedves Bettina!
Mi is sajnáljuk, de a következő 1-2 további nyelvből nem várható. Spanyolból a DELE "spanyol királyi" vizsgát érdemes megnézni!
Üdv:
Euroexam

Kedves Euroexam...!
A honlapon azt írjátok, hogy részfeladatonként 40%-osnak kell lennie, ám arról egy szót sem olvastam, hogy a szóbeli esetében a 25 pontból legalább 18-at el kell érni, ami ugye pontosan 72%! Ezt egy Euroexam-os tanártól tudom. Tényleg így van ez? Nem teljesen értem... :S
Köszi, ha válaszoltok!

Ez egy hülye kérdés, de miért csak angol és német nyelvvizsgával foglalkozik a Euroexam? Nekem már van mind2ből B2 középfokon, mind2t az Euro-nál csináltam, és ősszel a 3.at is itt szerettem volna spanyol nyelvből, de most nézem, hogy sajna azt nem lehet. Keresnem kell egy másikat... :( :( :(

Így van! Az Emily által idézett szöveg az alábbi linkről származik, melyben teljes egészében leírják a változtatásokat vizsgánként, de ez az összesre vonatkozik, így a lap tetején van.

http://www.euroexam.org/index.php?page=608&l=2

Sziasztok!
Az említett linkről idézek:
"Valamennyi szintet érintő változás, hogy a korábbi 65%-os megfelelési küszöb egységesen 60%-ra módosul. Ez a változás a belső pontszámítási eljárás módosítását, a mára egységessé váló hazai gyakorlathoz való igazodást jelenti, a vizsga követelményszintjét azonban nem érinti."

Csak azért kérdezem, ez nincs benne a tájékoztatóban:)előre is köszi a segitséget

Ozikelany!Én is hallottam h már 60%-tól megadják a nyelvvizsgát...ez igaz?:)

Kedves ozikelany!
A változásokról bővebben olvashatsz, hogyha a friss hírek között található "Euroexam változások 2009"-re kattintasz, vagy közvetlen eléréssel az alábbi linkre:
http://www.euroexam.org/index.php?page=608&l=2
Üdv, Euroexam

kedves euroexam nem sikerült a további részleteknél pontosabb tájékoztatáshoz jutnom, hogy miben változott a nyelvvizsga ebben az évben. csak valami rövid összefoglalóban nem tudnátok válaszolni? igen fontos, mert márciusban megyek. olyat is hallottam, hogy mostmár 60%-tól megvannak a vizsgák. köszönöm

kedves euroexam
nem sikerült a további részleteknél pontosabb tájékoztatáshoz jutnom, hogy miben változott a nyelvvizsga ebben az évben. csak valami rövid összefoglalóban nem tudnátok válaszolni? igen fontos, mert márciusban megyek.
olyat is hallottam, hogy mostmár 60%-tól megvannak a vizsgák.
köszönöm