CELTA

Kedves Shrink!
Jól látod, a világszerte leggyakrabban megkövetelt angol nyelvtanári végzettség a CELTA, a University of Cambridge felügyelete alatt számos tanárképző intézmény által kínált módszertani alapképzés. Azok az iskolák, melyek CELTA végzettséget írnak elő, jellemzően nem fogadják el egyenértékűként se a magyar, se más egyetemen megszerzett nyelvszakos BA vagy MA diplomát. Ezeken (nálunk különösen de másutt is jellemzően) a nyelvészet, irodalom és általában az elmélet kap nagyobb, míg a tantermi tanítás gyakorlata, a "nem elméleti" módszertan sokkal kisebb hangsúlyt.
Magyarországon egyedül az International House kínál Celta képzést, ezen a résztvevők többsége külföldi, de gyakran végzi el egy-egy hazai tanár is. Többségük hozzád hasonlóan általában rendelkezik nyelvszakos végzettséggel, a Celta hasznosságáról mégis felsőfokon nyilatkozik nagy részük. Két mondatban összefoglalva: A Celta nem próbálja a 3-5 éves egyetemi képzést helyettesíteni, nem tanít meg angolul, csak a gyakorló tanárként legszükségesebb nyelvészeti alapokra irányítja rá a figyelmet, de pótolja azt ami az egyetemi képzésből kimarad. Megadja azt a szemléletet és módszertani alapot, ami felnőttek megalapozott, hatékony csoportos oktatásához nélkülözhetetlen.

A Celta kvázi monopóliumának tényleg vannak visszásságai. Ennek fő oka azonban, hogy nem találtak még ki azzal vesenyképes, minden részletében hasonlóan kicsiszolt hatékonyságú és hasonló szigorúsággal felügyelt képzést. Személy szerint minden tanítással foglalkozónak csak ajánlani tudom, tanári végzettség, némi tanítási tapasztalat esetén különösen mert legtöbbet ők profitálnak belőle.
Üdv:
Euroexam / Rozgonyi Zoltán

Sziasztok,

Aktív, gimnáziumban tanító, Angol nyelvtanár vagyok, Angol nyelv és irodalom szakos tanári, valamint amerikanisztika szakos mester diplomával rendelkezem.

Hamarosan külföldön szeretnék Angol tanárként dolgozni. Regisztráltam a TEFL.com-on és el is küldtem az önéletrajzomat néhány cégnek.Azonban a TEFL.com-on található állásajánlatok  szinte mindegyike "CELTA or equivalent" végzettséget kér.

Szeretném megtudni,hogy a fent említett Angol, egyetemi diplomáim egyenértékűek- e illetve kiválthatják-e a CELTA 120 órás (Certificate in English Language Teaching to Adults)tanfolyamát/(tovább)képzését (külföldi Angol tanári állás esetében, amennyiben a feltétel nem anyanyelvi tanár:).

Próbáltam a neten releváns információt találni a kérdésemre, de vagy csak a CELTA-t dicsőítő vagy annak monopóliumát szapuló fórumokat találtam (egyik fórumozó sem említette,h rendelkezett-e a tanfolyam elvégzése előtt angol tanári végzettséggel).

A választ előre is köszönöm,

üdvözlettel,

S.