Dictation

Kedves Fulutanga!

A Diktálás feladatban arra törekedj, hogy ha lehet, mindent le tudjál írni, minél pontosabban. Sem a vizsgázó, sem az értékelő előre nem tudja, hogy mely szakaszok (angolul: chunk-ok) kerülnek be az értékelésbe.

Tehát, miközben igaz az, hogy a szövegben vannak olyan pár szavas szakaszok, amikben hibázhatsz és azt "észre sem vesszük", erre a vizsga közben nem építhetsz.

Ugye azért a régi felkészítő könyv (szerencsére a B2-es vizsgában történt a kevesebb változás 2008-ban) mellett frissebb kiadványok segítségével is gyakoroltál?

Üdv: Euroexam

Sziasztok!

Kérdésem az lenne, hogy a diktált mondatokból, csak bizonyos kifejezéseket értékeltek, tehát ami egy adott sorban azon kívül van és rossz az nem számít hibának, ha jól értelmeztem.
De az Eurocity Student's book level B2 - verziójában a diktálásokhoz, mindent le kell írni, nem csak a hiányos sorokat kell pótolni szavakkal az elhangzottak alapján, mint ahogyan itt a felkészítő tanfolyamon.

A vizsgán is teljesen mindent le kell majd írnunk, vagy ugyanígy lesz kipontozott rész egy mondaton belül?

Köszönöm a választ előre is:)

Kedves István!
A Diktálás feladatban a mondatközpontozás (vesszők, pontok, kettőspontok, mondat eleji nagy betű stb.) nem számít az értékelésbe, hiszen nem is teljes mondatokat, hanem mondattöredékeket diktálunk, illetve értékelünk. Ez az általad felvetett, kötőjeles összetett szavakra is igaz.
Ahol többféle helyesírás létezik, mindegyiket elfogadjuk.
Gyakorlásra ajánljuk a www.listen-and-write.com oldalt.
Üdv, Euroexam

Sziasztok!

A kérdésem az lenne, hogy a bizonyos összetett szavaknál előforduló kötőjel központozásnak számít-e, vagyis, ha azt elrontja a vizsgázó, akkor hibás-e a szó?

Kedves tancineni!
A Dictation résznél azokat a szavakat és kifejezéseket, amelyekre rákérdezünk, pontosan, hibátlanul le kell írni, ahhoz, hogy pontot érjenek. Félpont nem adható. A központozást nem értékeljük és összesen 20 pont szerezhető a feladatra.

Az egyes vizsgarészeken (így a Gram-Vocban is) megszerezhető direkt pontok a vizsga végeredményébe arányosítva számítanak bele. Minden vizsgarész azonos súlyú, függetlenül attól, hogy abban hány elemi kérdés volt. Legegyszerűbb tehát, ha vizsgarészenként azt nézed, hogy hány százalékot értél el, a vizsga végeredménye pedig a részeken elért százalékok átlaga.
Azt, hogy a nyelvismeret és szókincs vizsgarész pontszámításánál ez a feladat és a vele szerzett 20 pont pontosan hogyan esik a latba, az alábbi pontszámító kalkulátor mutatja meg: http://www.euroexam.org/pontszamitokalkulator
Üdv, Euroexam

Sziasztok!

 

Kerestem, de sehol nem találom a választ, ezért megkérdezem:

Hogyan pontozzák a Dictation Task-ot? Az a 20 kicsi pont egyszerű arányosítással átváltható öt ponttá? Vagy van valami más számítás?