Milyen ez az Euro nyelvvizsga - 1. oldal

Kedves Euroexam!
Egy 2011-es hozzászólásban olvastam,hogy azt írták,a szótár használata nem lenne célravezető.A nyelvvizsga meneténél pedig már azt látom,hogy lehet használni szinte végig.
Akkor mi az igazság?

Kedves Zsófia!

Ami az elismertséget illeti, az egynyelvű és és kétnyelvű vizsga teljesen egyenértékű. Ezt mi sem igazolja jobban, hogy a vizsgázóink nagy többsége az egynyelvű változatot szokta választani.

Az egynyelvű vizsga pedig valóban attól egynyelvű, hogy semmilyen, a két nyelv közti közvetítést igénylő feladat nincs benne. Csak az angol vagy német nyelvre kell koncentrálnod.

Üdv: Euroexam

Kedves Euroexam!

Azt hallottam, hogy az egynyelvű nyelvvizsgában nincs fordítás, igaz ez? Egyébként mindkét típusú nyelvvizsga elfogadott államilag ugye?

Köszönöm, Zsófi

Kedves Minda!

Gratulálunk a vizsgádhoz és egyben köszönjük a nagyon reális és alapos beszámolót. Reméljük, sokan lesznek, akik megfogadják majd a tanácsaidat. Kiváló javaslatokat teszel, amik minden vizsgára készülő nyelvtanulónak hasznos lehetnek.

Mi is megerősítenénk, hogy a gyakorlásnál mennyire fontos, hogy mindig be kell tartani az időkeretet, hogy a gyakorlás ennyiben is reális legyen. Ugyanígy fontos a feladattípusok megismerése, ami sokak szerint önmagában 10-15%-kal is emelheti a teljesítményeket.

A Dictation feladatra vonatkozó megjegyzéseid - sok vizsgázó megkönnyebbülésére - 2013 januárjától már senkinek nem okozhatnak fejfájást, mivel a Nyelvhelyesség és Szókincs vizsgarész teljes egészében kikerült a vizsgából.

A többi vizsgázó számára a legfontosabb az összegzésed lehet, ahol felsorolod azt a rengeteg gyakorlási lehetőséget, amivel éltél. Természetesen nekünk is jó olvasni a sokféle és sokszínű felkészülési anyagunkat elismerő megerősítéseket :)

Köszönjük, hogy segíted mások eredményességét, és gratulálunk a sikeres vizsgádhoz. További sikereket!

Üdv: Euroexam

Sziasztok!
Szeretném leírni a tapasztalatom a B2-es angol nyelvvizsgával és arra való felkészüléssel kapcsolatban. Én decemberben vizsgáztam és pár napja derült ki, hogy sikeres lett mind az írásbeli és mind a szóbeli. Az online felkészítő alaptanfolyamot és 4 hetes expressz kurzust nagyon hasznosak találtam, mert tanultam néhány új dolgot is, de ami a leglényegesebb, begyakoroltam a típusfeladatokat, így a vizsgán ezzel már nem kellett plusz időt tölteni...hiszen így is szűkös volt az idő a feladatok megoldására (kivéve a writing résznél). Egyébként nekem személy szerint ez okozta a legnagyobb nehézséget, szóval javaslom, hogy amikor csináljátok az online kurzus feladatait, mindig mérjétek az azokra szánható időt, s így reális képet fogtok kapni a tudásotokról. Nyilván nem véletlen, hogy a nyelvvizsgán is ennek határt szabnak, hiszen arra kíváncsiak, hogy mi az, amit tényleg spontánul tudsz, s nem kell perceket gondolkodni rajta, hiszen a valóságban sem lesz erre időd.
Ami engem meglepetésként ért még az online kurzus után is, az a dictation rész volt. A gyakorlófeladatoknál néhány szót kellett leírni (még a valódi vizsgából kivett feladatoknál is), viszont a vizsgán szinte egész mondatokat. Mire leírtam a mondat elejét, már elfelejtettem a végét...és összességében a szavak is nehezebbek voltak. Őszintén szólva ezt a feladatot nem találtam életszerűnek, hiszen értettem a mondatokat, le is tudom írni a szavak többségét, viszont itt mintha inkább a memóriámat tesztelték volna. Lehet, hogy az is szerepet játszott, hogy a vizsgán a terem végében ültem, s így nehezebb volt a szavakat pontosan meghallani/megérteni...javaslom, hogy otthon is gyakoroljatok így és rakjátok a lejátszót messzebb magatoktól.
Ezen kívül a listeningnél volt egy olyan feladat, aminél a hallott szöveg alapján alapján kellet a szöveg hiányzó részeit kitölteni. Ezt is lényegesen nehezebbnek találtam, mint a gyakorlófeladatoknál, hiszen az előbbieknél elhangzott a szövegkörnyezettel együtt a konkrét válasz, viszont a vizsgán sokszor a (gyors)szövegből kellett kikövetkeztetni a legtöbb megoldást ...ami persze életszerű, de inkább C1-es szintnél adekvát.
A többi feladatnál nem ért nagy meglepetés, de összességében elég eklektikusnak találtam a követelményt egy-egy vizsgarészen belül is...volt amelyik feladatot kisujjból kiráztam, s volt, aminél alig tudtam megoldást írni...pedig ugyanazokat/hasonló készségeket mértek.
Mindent összevetve a Euroexamről az a véleményem, hogy az egyik legjobb és "legpénztárcakímélőbb" felkészítést adja a nyelvvizsga megszerzéséhez: az országszerte megrendezett ingyenes próbanyelvvizsgák, az ingyenes online kurzusok, az egy-egy vizsgarészhez írt felkészítő tanácsok (pl. writing részhez!),a facebook-on feltett videók/cikkek, a nyelvi fittnesz és a gyakorláshoz javasolt más internetes oldalak (pl. bbc.co.uk) mind mind segítenek a felkészülésben és a tudásszinted felmérésében.
Köszönöm Nektek! Nagyszerű csapat vagytok!

Kedves Orsolya!

Mi sem természetesebb, mint hogy csinálhatsz egy Euroexam írásbelit, és a sikeres vizsga bizonyítványa a szóbelivel együtt egy komplex nyelvvizsgát fog jelenteni a számodra.

Üdv: Euroexam

Kedves Euroexam!

Telces szóbeli nyelvvizsgám van. Csinálhatok hozzá euroexam-os írásbeli vizsgát?

Köszönöm!

Tisztelt Kóródiné Cs. Éva!

Az írásban benyújtott fellebbezésére, írásban vagyunk kötelesek válaszolni. Ezt meg is tettük a mai napon postáztuk válaszunkat.

Üdvözlettel:
Euroexam

Tisztelt Vizsgaközpont!

Nehezményezem, hogy fellebbezési időben, ami 5 munkanap az intézmény vezetőjével telefonon többszöri próbálkozásomra sem tudtam beszélni.Munkaidőben, amikor ez az 5 munkanap áll csak rendelkezésre a munkaidejét nem tölti az intézményben, nem elérhető és nem áll a panaszttevők rendelkezésére.Többszöri kérésemre, hogy kérek egy telefonos lehetőséget a vizsgaközpont nem reagált fellebbezési időben.

Budapest, 2012.10.30.

Kóródiné Cs. Éva

Miért nem írják helyesen a nyelvvizsgaközpont szót a nyelvvizsgaközpont nevében? Lásd: A magyar helyesírás szabályai, 138.

Kedves Erika!
A választ a "Gyakori kérdések" oldalon találod. Szótárt a szóbeli vizsga felkészülési ideje alatt, illetve ha kétnyelvű vizsgát választottál, akkor a Közvetítés (Mediation) vizsgarészen tudsz használni.
És egy megjegyzés hozzá: Tudjuk, hogy sok vizsgázó érzi úgy, szótár az Írás vizsgarészen is segítene. Éppen ezért az elmúlt évben több menetben kontrollcsoportokkal mértük mit is jelent ez a valóságban. Az eredmények azt mutatták, hogy egyénileg változó mértékben, de összességében azok a csoportok akik ugyanazon írásfeladatokat szótárral oldották meg egy árnyalattal inkább gyengébb eredményt értek el, mint a szótérnélküliek. Nem azért mert a szótár haszontalan lenne, hanem a vizsga korlátozott ideje, az izgulás és valószínűleg a figyelem többfelé oszlása miatt. A szótárhasználat leggyakoribb hátránya szavak elnézésé, szótárból kinézett, nem ismert szavak oda nem illő, nem megfelelő használata… Nem véletlen, hogy az elismert vizsgák között elvétve találni olyat, melyen a hasonló feladatoknál lehet szótárt használni. Nem sima szigor az oka, hanem leginkább az, hogy vizsgaszituációban a legeredményesebb az a stratégia ha meglévő, biztos tudásodra építesz.
Üdv:
Euroexam

Sziasztok!

Tudna valaki válaszolni az előző kérdésemre,fontos lenne!:)köszönöm!
Erika

Tisztelt Euroexam!

Érdeklődnék,hogy angol B2-es egynyelvű vizsgán lehet-e szótárat használni a Writing résznél?Köszönöm a válaszukat előre is!

Erika

Kedves Euroexam!

Az utolsó hozzászóló kérdése bennem is felmerült. Az üzleti (EuroPro) középfokú komplex angol nyelvvizsgát szeretnék letenni, és nem tudom, hogy egynyelvűre vagy kétnyelvűre jelentkezzek? Mi a különbség? Mikor melyiket célszerű? Mihez számít?

A választ előre is köszönöm!!!

Réka

Az üzleti (EuroPro) nyelvvizsga is egynyelvű és kétnyelvű is lehet? Melyiket célszerűbb megpróbálni? Hova számít bele a közvetítés rész?

Kedves greti!
Az alábbi linkre kattintva megtalálod az Euro nyelvvizsgák részletes értékelési kritériumait az egyes nyelvi szinteken: http://euroexam.org/tanar-vagyok/felkeszites/ertekeles-kovetelmenyek/eur...

Minden egyes készség esetében, így az íráskészségnél is összesen 25 pontot lehet szerezni. A Writing rész első és második feladata között ez a pontszám egyenlően oszlik meg.

Arról, hogy mitől jó egy esszé, hogy melyek a műfaji elvárások, kritériumok számos jó összefoglalót találsz angol nyelvű oldalakon. Alább néhány ajánlás:
http://www.howtowriteanessay.com/
http://www2.actden.com/writ_den/tips/essay/
http://www.infoplease.com/homework/writingskills2.html

Üdv, Euroexam

Kedves Euroexam!
A Writing rész mi alapján van pontozva?Illetve hány pontot ér az első feladat, és hányat a második? Egy jó esszén mit értünk?
Köszönöm a választ előre is!

Kedves everafter!
Mind a halasztási, mind a lemondási szándékot írásban kell jelezni, indoklással. E-mailben (info@euroexam.org) vagy postai úton várjuk (1012 Bp., Vérmező út 4.)
Üdv, Euroexam

Tisztelt Euroexam!

Kinek kell írni a kérelmet? Ha esetleg lemondanám akkor is írásban kell kérni?

Üdv: everafter

Kedves everafter!
Ha már jelentkeztél és be is fizettél egy adott időpontra, amely mégsem felel meg neked, akkor írásban (indoklással) kérhetsz halasztást. Ennek díja a vizsgadíj 20%-a.
Üdv, Euroexam

Tisztelt Euroexam!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a már befizetett nyelvizsga időpontját lehet-e változtatni? Ha igen, akkor hogyan?
Üdv.: everafter

Kedves Szofi_Szf!

Egy kérdező ül majd Veled, Veletek szemben, és kicsit arrébb, de úgy, hogy mindent halljon, az értékelő. Ők ketten összesen 5x5 ponttal értékelik a vizsgázók teljesítményét.

Üdv: Euroexam

Kedves Euroexam!

Az lenne a kérdésem, hogy B2 szóbelijén hány tagú lesz a bizottság?

Előre is köszönöm a választ!

Sunfinding!

Én pénteken voltam német b2-n.
Az én szóbelim úgy zajlott, hogy megkaptuk a képsorunkat, amiről el kell mondani egy történetet, 10 perc felkészülés időt kaptunk egy másik teremben.
1) Bementünk a vizsgaterembe (ugyebár 2en vizsgázunk egyszerre) és ott néhány bemelegítő jellegű kérdéssel kezdtünk:
- miért kell a nyelvvizsga, mennyi ideje tanulok németet
- mit gondolok a bevásárlóközpontokról, előnyök, hátrányok.
2) Szituációs rövidfeladatok: 3 kiskártyát kaptunk, és azon szereplő feladatot megoldani a tanárral. Ilyenek mint visszamész egy boltba, mert nem jó méretű a póló amit vettél, cseréltesd ki, meg ilyesmik. Bár én 2 feladatot nem pontosan értettem meg (szókincs!!), ami azért nagyban rontja a jó megoldás esélyeit.
3) 2 percig beszélni a képsoros történetről.
4) Eszmecsere a vizsgázótársaddal. Nekünk azt kellett megvitatni 4 percben, hogy a fiatalok mit tudnak tenni a környezetért, környezetvédelemért.

összességében nem volt vészes, a vizsgáztatók pedig nagyon kedvesek és (gondolom megszabott határig) segítőkészek voltak.

Szerintem a szóbelin inkább a szókincs dominál. Kell persze a nyelvtan is, de pl kicsit gyorsabban motyogva beszélve azért eltüntethetőek a kisebb hibák :)
De ha nincs szókincs, és nem érted amit mondanak neked, vagy ami le van írva a feladatlapra, azzal akkor nem tudsz mit kezdeni.

Sziasztok!
Engem az érdekelne, hogy a szóbeli részhez vannak a "külön témák" amiről majd beszélni KELL vagy a helyzet adja magától hogy milyen témákat fogunk érinteni?
Másrészről meg visszajelzéseket szeretnék hallani, hogy akik már voltak vizsgázni, azoknak milyen volt? nagyin nehéz? nyelvtan vagy szókincs a fontosabb?

Sziasztok!
Valaki tudna mesélni a C1-ről? :D Nagyon nagy a különbség a B2-es vizsgához képest? :))

Kedves Milka!
Az általad leírtakra, a jelenlegi érvényes akkreditációs szabályok szerint, biztosan nincs lehetőség Magyarországon. Az egyes szintek nem átjárhatóak, és nem fogadnak el sem rész, sem teljes teljesítésként más szintű vizsgát mint amire jelentkeztél.
Tehát amilyen vizsga típusra és szintre jelentkezel, az alapján fognak értékelni és sikeres vizsga esetén a bizonyítványt kiállítani.
Üdv, Euroexam

Kedves Euroexam!
azt hallottam, hogy régen úgy volt, hogy ha a C1-et próbáltam, de nem sikerült,akkor bizonyos százalékk fölött a középfokút még megkaphattam. Ez még most is így van? köszönettel: JL.

megtaláltam a válaszokat, a feltett kérdéseimre:)

sziasztok!
nekem az lenne a kérdésem,hogy milyen a nyelvtani része a vizsgának, nagyon nehéz?tapasztalatok?s a szóbelinél tényleg egy másik vizsgázoval kell beszélni? bocs, sejtem,hogy ezeket már többször leírhhattátok, de hosszú lenne végigolvasnom mindent és sürgős lenne a válasz:$ bocsi:$ meg leírást sem találtam, valószínűleg én vagyok a béna:)előre is köszi:)