Nézzük a valóságot - 1. oldal

Kedves Euroexam!

Én az egynyelvű német közép írásbeli vizsgájukra szeretnék jelentkezni és egy dolgot nem értettem. A vizsgaleírásnál láttam olyat, hogy Euro Pro kiemelve és ahhoz is van leírás. Az egy kiegészítő vizsga vagy egy műsik típus?

Előre is köszönöm a válaszukat!

Kedves Böbe!
Bármelyik államilag elismert nyelvvizsga kombinálható, bármelyikkel és ehhez még külön bizonyítványt sem kell kérni. Ha van egy szóbelid (A típus) Telc-ből, egy írásbelid (B típus) Euro-ból, akkor az automatikusan bemutatható, és C típusúnak (A+B típus együtt), vagyis kombináltnak felel meg. Nem reklamálhat ezért semmilyen magyar főiskola, egyetem, vagy munkahely, hiszen a törvény így írja elő.
Üdv, Euroexam

Kedves Mindenki!

A vizsga szabályaival kapcsolatban lenne olyan kérdésem, hogy az euro és a telc nyelvvizsga részek összevonhatóak-e? Úgy értem, hogy ha van egy sikeres B2-es tipusó angol szóbeli vizsgám és esetleg az euron szereznék egy ugyan ilyen írásbelit, akkor kapnék e róla államilag elismert komplex bizonyítványt?

Csak az indító hozzászólást olvastam el.
Én a középfokú és a felsőfokú nyelvvizsgámat is az Euroexam-nél tettem le, mindkettő elsőre sikerült.
Semmilyen negatívumot nem tapasztaltam, és semmilyen kapcsolatban nem állok senkivel a dolgozók közül, mielőtt bárki ezzel jönne:)
Felsőfokú előtt elmentem a villámtréningre, ami 9900 HUF volt, ha jól emlékszem, és 4-4 órát foglalt magában, ennyiért sehol sem készítenek fel, és annak, hogy a vizsgám sikerült, nagyban ennek volt szerepe, hogy ezen részt vettem, apró, de nagyon hasznos gyakorlati tanácsokat adott a tanárnő.
Mindkét vizsgámra hetekig, hónapokig készültem egy igen jó angol tanárral, aki átrágta magát a követelményeken, így 100%-ban vizsga orientált módon készültünk.
Mindenből olyan pontokat kaptam, mint amire számítottam, mindkét alkalommal.
Biztos, hogy "jó üzlet" egy nyelvvizsga, de hát nem teljesen mindegy, ha szükségünk van rá?? Mondjuk én speciel szinte hobbiból csináltam, mert élvezem a nyelvtanulást (és nem azért, mert milliomos vagyok)
Én bátran ajánlom mindenkinek! DE a felkészítőn VEGYETEK részt!!!
(nem vagyok beépített ember sem)

Köszönöm ismételten a kimerítő, korrekt választ, ezt tényleg nagyon jó tudni, máshol hogy állnak a kérdéshez.

Ahogy már hallottam róla, a TOEFL nem is igazán nyelvvizsga tisztán, hanem egy "érettségi" szintű teszt idegen országokból érkezőknek, hogy mennyire képesek helytállni egy más kultúra követelmény rendszerében majd. Nekem erről egy egyetemi tanár mesélt először, hogy nagyon kemény próba elé állítja az embert, mert aki már tud is nagyon jól angolul, esetlegesen nem nagyon tud majd a hasonló kérdésekkel mit kezdeni, mint: "állítsa sebesség szerint növekvő sorrendbe az alábbi igéket: slattyog, battyog, slampog, vánszorog, lépdel, bandúkol stb. persze angol megfelelőkkel :) vagy pl. olyan szavakkal bombáznak, mint a „szinekúra”, a „komprehenzív” vagy a „decerebráció”, és arra kérnek, válasszunk ki öt lehetőség közül azt, amelyik leginkább kifejezi ezeknek az ellentétét.)

Ha az IELTS is hasonló, én semmiképp nem érzem azt, hogy az Euroexam árának duplájáért megérné kockáztatni egy ilyen kemény vizsgát, még ha több helyen is elismerik mint az Eurot.
Nem vagyok penge angolból egyátalán, talán alap fok közelében sem állok, ezt nem tudom, és az előttem álló bő fél év, mely alatt egy közép szintűt kellene a diplomához összerakni, nem tartom valószinűnek hogy sikerülne TOEFL szinten, de lehet még az Eurora is jócskán gyúrni kéne...

Mindenesetre az törvényileg szabályzott, mint közben megtudtam, hogy Kanadába bevándorolni csak IELTS vizsgával lehet (www.cic.gc.ca), így ez akkor marad csak terv a távoli jövőre. :)

Kedves Kérdező!
Jól gondolod, az Európai Nyelvi Keretrendszernek megfelelően kiállított nemzetközi oklevelet Európa legtöbb országában tudják értelmezni és sok helyen fogadják el, amennyiben más konkrét kikötés, követlemény nincs. De ahogy már sok helyen leírtuk, fontos tisztában lenni vele, hogy az Európa Tanács által kidolgozott és EU ajánlásként elfogadott szintrendszer csupán a bizonyítványok egységes értelmezését garantálja. A hazaihoz hasonló egységes, rendeletekben garantált elfogadási rendszer más országokban jellemzően nincs, minden intézmény maga határozza meg követelményeit (milyen szintet, esetleg milyen konkrét bizonyítványt vár el). Egyetlen nyelvvizsgára sem igaz, hogy akár csak egyetlen országra nézve is teljes körűen fogadnák el. Továbbtanulási célra, angol nyelvterületen a legszélesebb körben valóban az IELTS vizsgát kérik, annál is inkább mert azt kimondottan ilyen célra fejlesztették ki. De szó sincs arról, hogy akár az IELTS is kizárólagos lenne. Rengeteg intézmény honorálja a Cambridge CAE és más vizsgák okleveleit, köztük az Euroexam C1 bizit is (ösztöndíjhoz, továbbtanuláshoz kivétel nékül legalább C1-es szintet várnak el), illetve az amerikai kontinensen a TOEFL, Ázsiában a TOEFL és a TOEIC vizsgákkal is gyakran találkozhatsz.
A nyelvvizsga bizonyítványok nemzetközi kezelése nem olyan áttekinthető ügy, mint az itthoni szabályozás. Ami viszont jó hír lehet és számodra a biztonságot jelenti: Ha bármelyik színvonalas, nemzetközileg is komoly presztízzsel rendelkező modern szemléletű nyelvvizsgán biztonsággal el tudod érni a kérdéses szintet, akkor azt egy adott intézmény által megkövetelt másik vizsgán (legyen az akár IELTS, akár TOEFL vagy más komoly vizsga) gond nélkül fogod hozni. A komoly presztízsű vizsgák követelménye kiegyensúlyozott, jól összemérhető, épp ezért biztos alapot jelent bármerre is vigyen utad.
Üdv:
Euroexam

Ismerősöm Kanadában él. Ott azt mondja kizárólag az IELTS vizsga az elfogadott, ha ki akar menni oda az ember. Akkor az Euroexam nemzetközisége valójában csak az uniós tagállamokra értendő?

Kedves Kérdező!

Jó látni, hogy alaposan elolvastad és megrágtad a válaszunkat, ezért érdemes volt ilyen mélységekbe menni.

A konkrét kérdéseidre az alábbiakat válaszolhatjuk:

Vegyük például a legtöbbeket érintő egynyelvű angol B2-es vizsgát, ami összesen 15 feladatból áll. Ezek közt van 1 nyelvtan ismeretet mérő feladat, de ez is inkább azt méri, hogy mennyire vagy képes egy szövegen belül felismerni a nyelvtan működését. Tehát a nyelvtani ismereteid alkalmazásának készségét mérjük. Van 1 másik feladat, ami ugyanezt teszi a szókincseddel. A Nyelvhelyesség vizsgarész 3. (sorrendben 1.) feladata pedig a sok készséget és ismeretet együttesen jól mérő diktálás feladat.

Emellett - ahogy jól érzed -, a vizsga íráskészséget és beszédkészséget mérő feladatsoraiban a kommunikáció, az üzenet közvetítés folyékonyságát, hatékonyságát, ügyességét, céltudatosságát, változatosságát és eredményességét mérjük mindenek előtt. A nyelvhelyesség értékelésére mindkét vizsgarészben 20%-a adható a pontszámoknak. Vagyis a mi rendszerünkben a nyelvhelyesség egy fontos eszköze a kommunikációnak, de nem több annál. Ahogy egy nagyon híres nyelvtankönyv szerzője mondta nemrég: "Language is about doing and not about knowing."

Örülünk, hogy "bevallottan" tetszik az online felkészítő tanfolyam ötlete. Ezen a héten még csak a 3. hete kezdődött tegnap a tanfolyamoknak, így semmiről nem maradtál még le, az első két hét feladatait gond nélkül meg tudod utólag is csinálni. Akkor találkozunk az online tanfolyamon!

Üdv: Euroexam

Köszönöm sokak nevében a korrekt és szabatos választ!
Ami még érdekelne, az "...itthon elérhető kínálat talán legkommunikatívabb vizsgája" megfogalmazás pontosan mit takarna? Talán hogy a nyelvtant ugyan nem mellőzve, de főleg a társalgási készségre helyeződik a súly értékelésnél?
Az online felkészítés lehetősége bevallom, tetszik (máshol is hallani hasonlóról: http://goo.gl/NlSFh), ami lényeges, hogy az október elején indított rendszerbe az egyéni tempó lehetősége útján lehet becsatlakozni így a közepén is a dolognak, azaz ekkor sem marad le az elejéről aki vállalkozik?

Kedves Kérdező!
Az Euroexam vizsgákat sikeresen teljesítők aránya nem titok. A legnépszerűbb, B2-es szinten általában 60-65% közötti, a C1-es szinten magasabb, 65-70% közötti a sikeres vizsgázók aránya. Ezek a számok vizsgaidőszakonként valamelyest ingadoznak: Az nyárvégi és a decemberi vizsgaidőszakok hozzák évek óta kitartóan a legjobb átlagos eredményeket, míg a márciusi és különösen a májusi eredmények átlaga gyengébb valamivel. Ennek oka is nyilvánvaló: míg a nyár vége, és tél eleje inkább a felkészülést és a vizsgát jó előre beütemező, módszeresen tájékozódó vizsgázók szezonja, addig tavasszal jóval többen vannak a "hirtelen fontos, halaszthatatlan lett" vizsgázók. (Mindez persze csupán az átlagokra vonatkozik, véletlenül se jelenti, hogy ne jönnének fordítva, decemberben is rohamtempóban vizsgázók és májusban is módszeresen előre készülő, tervező tanulók.) Szintén tanulságos lehet, hogy ha csak pár százalékkal is, de a kétnyelvű vizsgát választók átlagos eredménye valamivel magasabb mint a Közvetítés nélküli változatot írók eredménye. Ennek oka az előzőhöz hasonló: a kétnyelvű változatot azok választják általában, akik kapkodás nélkül, időben készülnek és tájékozódnak, veszik a fáradtságot arra is, hogy egy nem kötelező vizsgarészt kipróbáljanak, javítja vagy rontja-e esélyeiket.
Zoli tavalyi levelére annak idején, a november-decemberi vizsgák előkészítésének hajrájában közvetlenül nem válaszoltunk, de az általa felvetett kérdésekről több topikban is írtunk azokban a hetekben, ahogy már korábban is (ezzel együtt illett volna). Konkrét tanácsot látatlanba nem igen tudtunk volna neki adni, viszont erre a célra szolgál a vizsgák utáni konzultáció. Ez éppen abban segít, hogy a teljes dolgozatot végigelemezve rátapintsunk az okokra, a tudásban, készségekben megbúvó hiányosságokra, hogy javaslatokat adjunk mit és hogyan lenne leginkább érdemes fejleszteni a következő vizsga előtt (bárhol is tegye majd azt, hiszen a tudás amit a különböző vizsgák eltérő módon kérnek számon mindenütt ugyanaz). Tanárként különösen szomorúan olvassuk, mikor úgy tűnik lelkiismeretes készülés ellenére nem sikerül a vizsga. A kudarcnak azonban sok oka lehet. Előfordulhat, hogy a készülés talán túlontúl "hagyományos", nyelvtanra, nyelvhelyességre fókuszáló volt, márpedig a mai vizsgákon nagyobb súllyal esik latba az a készség ahogy a meglévő, sosem tökéletes tudást alkalmazni tudod – különösen igaz ez az Euroexamre, az itthon elérhető kínálat talán legkommunikatívabb vizsgájára. A két hónapon belül kapott csaknem azonos eredmények egyrészt mutatják, hogy a vizsgák nehézsége bizony állandó és azt is, hogy Zoli gyengéje vélhetően nem a feladatok megismerése, a vizsgatechnika volt, hanem az alapokban lehetnek a gyenge pontok.
Folytathatnánk a tippelgetést, de fontosabb ennél egy apróság, amit sokszor, sok helyen leírtunk már: A letölthető illetve nyomtatásban megvásárolható feladatsorokat folyamatosan frissítjük. évről évre cserélődnek feladataik, a régebbieket újabb, éles vizsgákon előfordult feladatok váltják fel, éppen azért, hogy mindig hiteles képet adjanak. Ahhoz azonban, hogy a kép számodra is hiteles legyen, nagyon fontos, hogy az ismerkedős, kóstolgatós, inkább tanulási célú első vagy második kört kövesse egy teljes feladatsor olyan megoldása, mikor a vizsgakörülményeket is szigorúan betartod. A vizsgarészeket a megadott időn belül, egy menetben megírva (ha lehet legalább két vizsgarészt egy alkalommal), külön szünetek, mindenféle egyéb segítség nélkül. És ami ugyanilyen fontos: tanári segítség nélkül, csak az "ikszelős" feladatokat tudod kiértékelni, márpedig a produktív (tanári-vizsgáztatói javítást igényelő) feladatok komoly súlyt képviselnek a vizsgán.
A jó hír az, hogy idén már 3 Euroexam vizsgához is rendelkezésre áll az ingyenes online felkészítő tanfolyam, ezeken rengeteg, jól felépített gyakorló feladat mellett állandó visszajelzést kaptok, ráadásul a tanári segítség is elérhető. Aki követi a tanfolyamot, dolgozik rajta, az írásfeladatait is beküldheti amit akkreditált vizsgáztatók javítanak ki és küldenek vissza rövid értékeléssel. Mindezt ingyenesen!
Őszintén hisszük, hogy ezzel többet nyújtunk a felkészüléshez a "sok sikert legközelebb" bíztatásánál, talán többet mint bármilyen más vizsgarendszer… persze ettől még keményen kell dolgozni akkor ha valakinek a sok Cartoon Network nézés során magától nem mászik fejébe az angol (ilyen is van, de erre azért inkább ne építsd a jövőt :)
Üdv:
Euroexam

Üdv!

Én az iránt érdeklődnék, a hasonló, negatívumot kidomborító véleménykre (mint: #30 | Zoli-10 2010/11/18 20:22:31) milyen állásfoglalással bír az Euroexam?
Persze lehetnek egyéni hibák pro-kontra, meg az is igaz, hogy a vizsgadíj 25-ezrével pár tucat sikertelen vizsgázó esetén is ugyanúgy hozza, ha nem jobban a bevételi hasznot a szervezőknek, mint egyébként. Mindig vannak vesztesek ezt el kell fogadni, de aki ténylegesen becsülettel készül és a pénzt sem sajnálja a felkészülésre, jó lenne tudni minek függvényében kerül a "Sok sikert legközelebb!" kategóriába! (?)
Mondjuk nem mint ha ezt sem lehetne megmásítani, de normális esetben talán tarthatna valamiféle mércét azok elé, akik először próbálkoznak akár Euroval vagy akár simán csak első nyelvvizsgájukat tennék, szóval ha lenne egy statisztika vizsgaalkalmanként és éves szinten is, hogy a sikeresen vizsgát tettek, per vizsgán megjelentek százalékos aránya miként alakul itt! (remélem elfogadható az ötletem és megvalósítást nyer!)

Köszönöm szépen a gyors reagálást!
Remélem levelemmel segíthettem az elkövetkező ott vizsgázóknak. :) A biztonság kedvéért a következő vizsgámnak egy másik helyszínt választottam. Annyit szeretnék még hozzá fűzni válaszodhoz, hogy a helyszínen jeleztem természetesen a felügyelő hölgynek. De inkább (nem akarom bántani őt) csak értetlenül próbált halkítgatni, hangosítgatni a felvételen. Nyilván még kevesebb sikerrel. Hangsúlyoznám: nem a stressz volt a fő ok.Igazság szerint ha magyarul mondta volna a magnó, szerintem akkor is csak fogcsikorgatva értettem volna meg.
De nem akarom, hogy elriasszon bárkit is a Euroexamtől irományom. Alapjában véve nagyon tetszik nekem ez a vizsga. (Ezért is nem megyek máshova, hanem kitartóan próbálkozok még.)
Valóban a mindennapi nyelvtudást próbálja felmérni és nem pedig a vaskalaposan begyakorolt nyelvtant. Ezért is remélem, hogy hozzá járulhattam a színvonal növeléséhez. Sok sikert mindenkinek! Üdv: Niki

Kedves Niki!
A vizsgahelyeinket rendszeresen ellenőrizzük, hogy a vizsgák szinvonala mindenütt megfelelő legyen. Természetesen mint mindenhol, itt is előfordulhat technikai probléma, de ezt ott a helyszínen, ha jelzitek, a helyi szervezőknek pár perc alatt orvosolni kell tudni (pl. hoz egy másik magnót vagy becsukja az ablakot stb.). Ellenkező esetben fontos, hogy kérjétek a helyszínen, a probléma rögzítését. Ezt a Vizsgaközpont minden esetben kivizsgálja. A fórumon bizonyosan olvastad, hogy korábbi vizsgaidőszakokban is tett 1-2 vizsgázó hasonló észrevételt, de ennek elsődeges oka a természetes stressz. Vizsga alatt sokkal érzékenyebben reagál mindenki a hangokra, zörejekre - leveledből úgy tűnik nálad is ez lehet a fő ok.
Megnyugtatásul szolgáljon, hogy a feladatok készítésekor figyelembe vesszük, az óhatatlanul mesterkélt környezetet, ahol ráadásul nem lehetséges a mindenki számára azonosan 100%-os kifogástalan hangminőség sem.
Számos gyakorló feladatot találsz az e-learning online felkészítő tanfolyamunkon (Felkészülök fül) is. Ahogy ott is tanácsoljuk, először mindig érdemes a kérdést elolvasni. Ezek ismeretébensokkal könnyebb lesz kiszűrni a fontos, értékes információkat, jobban tudod mire figyelj. A feladatlapodra is jegyzetelhetsz, csak arra figyelj, hogy utána vezesd át a válaszlapokra a válaszaidat.
A vizsga alatti stressz, érzékenység ellen az is segíteni fog, ha otthon is kipróbálsz egy-egy feladatot némi zajjal, mondjuk nyitott ablak mellett, vagy feltekerve a hangerőt. Észrevételedet ezzel együtt is vettük és a következő vizsgán a Lőveyben zajló vizsgákat külön is ellenőrizni fogjuk. Sok sikert legközelebb!
Üdv, Euroexam

Sziasztok!
Problémám a következő. Eddig kétszer próbálkoztam sajnos sikertelenül. Folyamatosan töltögetem a gyakorló feladatokat, amit itthon önszorgalmúan és magántanár segítségével is megoldunk. Mind a két vizsgán a gond az volt, hogy egy rendkívül rossz akusztikájú teremben volt a magnó hallgatás, ahol is a 2. padban ültem és onnan sem értettem csak nagy nehezen, amit a felügyelő tanár beszélt. Visszhangzott az egész. (Löevey Klára Gimnázium) Mondanom sem kell, hogy az idegen nyelvű apró cd-lejátszó hangszórójából mennyit értettem. Ez kissé felbosszant, mert pl. a tanárommal és itthon is szinte mindig hibátlanra csinálom a gyakorló feladatokat( a 2x 25e HUF-ról már nem is beszélek). Ha meg már valaki megcsörrentette a papírját, vagy netán köhintett akkor aztán vége. Nem tudom miért nem oldható ez meg kissé igényesebben... Lehet velem is van a baj, mert vannak akiknek ez nem jelentett gondot, le merem fogadni nagyobb arányban sikeresek is a vizsgák. Én csak egyet szeretnék tudni. Van-e olyan helyszín, ahol nem egy visszhangzó teremben van a vizsga tartva, hanem mondjuk egy kisebb szobában? Vagy netán fülhallgatóval. (a hallásommal szakértők szerint nincs baj)
Üdvözlettel: Niki

Kedves Zsolti!
Az alapvető kérdés itt az, hogy valóban középfokú-e az egy éve nem használt nyelvtudásod, és hogy mit értesz intenzív képzésen.

Elméleti síkon vizsgálva a kérdést egy középfokú általános nyelvtudással fel lehet készülni két hónapos intenzív képzéssel egy üzleti nyelvvel dúsított középfokú nyelvvizsgára. Az önálló felkészüléshez ajánlani tudjuk bármely nemzetközi forgalomban lévő üzleti angol tankönyv (Pl. Business Objectives, stb.) "Upper Intermediate" kötetét a hanganyagokkal, valamint az Euroexam nyomtatásban kapható, illetve honlapról letölthető gyakorló feladatsorait, illetve letölthető B2 Pro tananyagát.
Üdv, Euroexam

Sziasztok!

Mennyire látjátok valószerűnek azt, hogy önállóan kb. 2 hónapos intenzív képzéssel egy már meglévő középfokú angol nyelvtudást felhozzak középfokú üzleti angol szintre? Igazából az elmúlt 1 évben kevesebbet használtam a nyelvet (általános angolt), de a nyáron le szeretnék nyelvvizsgázni.

Van tanácsotok a felkészüléshez? Reálisnak tűnik ez a 2 hónap ahhoz?

A választ előre is köszi!

K. Zsolti

kedves3o zoli-1o!A nyelviskola honlapja:WWW.ujpestinyeviskola.hu itt rajta van az iskola előrhetősége,meg a tanfolyamkezdésről is. üdv:Zsuzsi

Köszönöm a tippet, utána nézek a lehetőségnek. Újpest helyileg is jónak tűnik számomra.

!Én az Ujpesti nyelviskolába járok és nagyon jok a tanárok.Januárban indul uj tanfolyam.szerintem érdemes lenne megprobálnod!Januárba megyek nyelvtani előkészitóre angolból,most vagyunk a zöld könyv végén,Csak még nem tudom hogy origot,vagy euro vizsgát tegyek,kapok majd a tanárnőtől tesztet és majd megbeszéljük.Probáld meg érdemes.

Nekem anno gimiben (2003) visszaadták a nyelvvizsga árát...

Nincsen-e valamilyen modszer amellyel ingyenesen vagy kedvezmenyesen lehessen vizsgazni? Pl osztondij es stb

16 év, 5 tanár, több, mint ezer ráfordított óra angol tanulás után tavasszal megbuktam a vizsgán. Kétszer. Az első, márciusi vizsga előtt egy hónapig magánórákat vettem egy felkészítő tanfolyam árának duplájáért, mert a tartózkodási helyemen nem indult tanfolyam. Sok másik mellett a vizsga előtti héten egy Euro-s feladatsort megoldottam 70-100% közötti eredményekkel. Nyugodt lélekkel, különösebb izgalom nélkül mentem vizsgázni, a feladatokat egészen könnyűnek találtam, így felszabadultan jöttem ki a vizsgáról. Egy hónap múlva jött a hidegzuhany: mindössze 49%-os lett az összeredményem, és még az erősségemnek számító olvasott szövegértés is csak 59%-ra volt elég. Mivel diplomához kellett volna a nyelvvizsga, azonnal bejelentkeztem a májusi vizsgára. Egyedül folytattam a felkészülést, de a nyugalmam odalett. A vizsga után egyáltalán nem voltam már nyugodt, és valóban: 48%-ot sikerült elérnem. Ami érdekes volt, az első szóbelin mindent értettem, 44%-os lett. A második szóbelin nem értettem a vita rész témáját, ezzel együtt 48%-ot értem el. A lényeg: buktam két vizsgát, közel 100 000 forintot a felkészüléssel és a vizsgadíjakkal, rengeteg időt,a diplomámat és az önbizalmamat. Ezek után fogalmam sincs, mit tehetnék még, hová mehetnék vizsgázni, és ki tudna felkészíteni anélkül, hogy ne kelljen újabb vagyonokat kockáztatnom az esetleges sikerért
Mindezt azért írtam le, mert valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki így járt. Az a tapasztalatom, hogy a kiadott gyakorló feladatok könnyebbek, mint a vizsgafeladatok. Mással nem igazán tudom megmagyarázni ezt a jelenséget, de ha valaki tud a dologra ésszerű magyarázatot, azt hálásan fogadom.

Az hogy egyszer kipróbálod nem pont abban segít szerintem hogy milyen téma nem megy hanem inkább hogy az egész milyen. Amúgy meg volt ilyen azt hiszem valamikor szeptemberben is, rémlik hogy írtak róla Ja és még akkor mindig mehetsz a márciusira is a mostani helyett :O

Nagyon nem tetszett pl hogy a 2010. év végi C1 angol nyelvvizsgához a próbavizsgát az éles előtt 1 héttel lehetett megpróbálni... egy hét alatt vajon mennyit lehet javítani, ha meglátom, hogy egy témán belül még fejleszteni kell a tudást...?

Ezt nekem a nyelviskolában (nem BME) mondták, amikor arról beszélgettünk, hogy BME vagy Euro. Túl sok logika nincs benne, de mivel többen is mondták, egymástól függetlenül, gondoltam, megkérdezem.

Kedves Sinise!
Ahogy Juli írja, a külön szóbeli és írásbeli vizsgák díját is megtalálod az Érdeklődöm/Mennyibe kerül menűpont alatt (ugye nem is olyan bonyolult...). B2 szinten a komplex vizsgadíj 22.900 míg a "csak szóbeli" díja 15.900 Ft, C1 szinten ugyanez 24.900 ill. 16.900 Ft.
Jelentkezés (és főleg a vizsga előtt) feltétlenül érdemes átnézni a Vizsga menete és a Vizsgaszabályzat menűpontokat.
Üdv:
Euroexam

tény, hogy majdnem ugyanannyi, mint a komplex vizsga ára (felsőfoknál asszem 2000ft az eltérés), de azért van eltérés.

Szerintem ez marhaság. Ott van a szóbeli vizsga díja külön a vizsgadíjak alatt, akkor az minek van? Hol hallottad?

Sziasztok!
Én úgy hallottam, hogy ha a komplexre megyek, de csak az egyik része sikerül, mondjuk az írásbeli, akkor utána el lehet menni csak szóbelizni is, de be kell fizetni a komplex nyelvvizsga árát.
Ez igaz?

Kedves Mesike!
A kérdésedre a választ a a Fórumban a Gyakorlati kérdések topic-ban találod meg a 246-os hozzászólásban.
Üdv, Euroexam