Nyelvvizsga rendelet változások

Tisztelt Euroexam!

Érdeklődnék, hogy másoddiploma szerzése esetén mi a helyzet? Mivel nekem nyelvvizsga hiányában a diplomát nem adták ki, de 2013-ig van lehetőségem megszerezni a másoddiplomát.

Köszönöm!
Üdv, Mariann

Kedves Vewe!
Idén már nem, de jövőre tervezzük egy hasonló ösztöndíj akció indítását. Ezúttal szeretnénk ehhez további partnereket is megnyerni.
Üdv:
Euroexam

Tisztelt Euroexam!

Érdeklődni szeretnék, hogy van e még olyan lehetőség, hogy a szociálisan rászorult középiskolai diákok közül,iskolánként 1 kiválasztott nyelvvizsga ösztöndíjban részesül? Kerestem ilyen lehetőségeket, és 2008-as dátummal találtam rá Önökél. Él még ez az ösztöndíj? Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Vera és Nick!
Nem, ez még csak ötlet se volt... Érdekes kérdés viszont, hogy hírek hogyan alakulnak át valami egészen mássá :-)
Olyan javaslat amit Nick írt nem hangzott el sehol, semmilyen publikus fórumon (mondjuk az utóbbi 10-15 évben biztos nem). A probléma amit többen jeleztek, hogy a diploma feltételéül szabott nyelvvizsgát nagyon sok egyetemista nem teljesíti időben. Ez az új 3+2 éves (BA után külön MA) egyetemi képzési rendszerben jelentkezik különösen élesen, hiszen nyelvvizsga nélkül a diákok az első 3 év után nem tudják folytatni (ha tetszik megkezdeni MA) tanulmányaikat.

Az oktatással is foglalkozó minisztérium helyettes államtitkára nyilatkozott erről augusztus elején. A helyzeten azzal kíván a minisztérium a jövőben segíteni, hogy több pénzt áldoz az egyetemi nyelvoktatásra és támogatni kívánják azt is, hogy több egyetem legyen képes önálló nyelvvizsgáztatásra.
Mindezzel a nyelvvizsga-központok is maradéktalanul egyetértenek. Azzal is, hogy az egyetemi nyelvtanítás elsődleges feladata a szaknyelvi oktatás legyen.

Ami pedig a nyelvvizsga-központokat illeti - ezek valamennyien piaci alapon működnek, többségük jelenleg is egyetemek keretein belül, de szintén piaci alapon. Azok az egyetemek amelyeknél kellő szakértelem és háttér állt rendelkezésre az elmúlt 10 évben sorra hoztak létre nyelvvizsga-központokat. Ezek foglalkoznak általános nyelvvizsgáztatással is, de legfontosabb szerepük a szaknyelvi vizsgáztatás (a szaknyelvi vizsgák döntő többségét jelenleg is egyetemek kínálják). Tény és való, hogy a vizsgáztatás szemlélete az egyetemi vizsgaközpontokban közelebb áll a korábbi, hagyományosabb oktatási és vizsgáztatási szemlélethez, míg a nemzetközi nyelvvizsgák ehhez képest nagyobb hangsúlyt helyeznek az élő kommunikáció sikerességére a vizsgákon, ugyanakkor az állami nyelvvizsgáztatás ma Magyarországon mégis egységes rendszer, döntően hasonló nehézségi követelményekkel. Ennek a követelményszintnek a módosítására semmiféle szándék nincs, mint ahogy a hazai nyelvvizsgáztatási rendszer alapvető átalakítására se (alább egy rövid idézet a helyettes államtitkár úr nyilatkozatából).

A rövid válasz Nicknek tehát: nincs okod aggodalomra. Ameddig a nyelvtudás általános szintje Magyarországon a jelenlegihez hasonló marad, addig semmiféle szakmai vagy politikai szándék sincs (reálisan nem is lesz) arra, hogy a nyelvvizsga-követelményeket és a vizsgáztatás kialakult rendszerét alapvetően módosítsák. Ami pedig az Euroexam vizsgákat illeti, büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt tíz évben a hazai rendszer lépésről lépésre egyre többet vett át abból a gyakorlatból amit az Euroexam vizsgákkal meghonosítottunk. Úgyhogy készülj nyugodtan!
Üdv:
Euroexam

"A tárca ezért szeretné hozzáférhetőbbé tenni a nyelvoktatást a diákok számára. Ennek mikéntjéről Dux László még nem akart részleteket közölni. Mint mondta:még zajlanak az egyeztetések. Az azonban bizonyos, hogy nem a diplomafeltételek könnyítése a cél, hiszen nyelvtudásban nagyon el vagyunk maradva még a környező országokhoz képest is. A helyettes államtitkár szerint már a középiskolában meg kell erősíteni a nyelvoktatást, a felsőoktatásban ugyanis inkább a szakmai nyelvtudás elmélyítése volna a cél."

Nemár :O Ez most komoly?? :/ Reméljük ez csak egy ötlet volt..

Tisztelt Euroexam! Nemrég olvastam az index internetes portálon, hogy a kormány változtatni fog a nyelvvizsga rendszeren és ennek eredménye az lehet, hogy az egyetemek maguk fogják vizsgáztatni a hallgatóikat és a piaci alapon működő nyelvvizsga központok ( mint önök is ) meg fognak szűnni. Ennek mekkora a valóságtartalma? Ha pedig igaz, mikortól lehet számítani erre az eseményre ? ( Érdemes-e jelentkezni még magukhoz vagy a többi piaci alapon működő nyelvvizsga központhoz idén ? )

Tisztelt Euroexam!
Nemrég olvastam az index internetes portálon, hogy a kormány változtatni fog a nyelvvizsga rendszeren és ennek eredménye az lehet, hogy az egyetemek maguk fogják vizsgáztatni a hallgatóikat és a piaci alapon működő nyelvvizsga központok ( mint önök is ) meg fognak szűnni. Ennek mekkora a valóságtartalma? Ha pedig igaz, mikortól lehet számítani erre az eseményre ? ( Érdemes-e jelentkezni még magukhoz vagy a többi piaci alapon működő nyelvvizsga központhoz idén ? )