Szóbeli pontozás

A felolvasás egyike a legroszabb dolgoknak amit tehetsz.

Tisztelt Euroexam!

Szóbelin mennyire számít ha a történet elmesélést főként felolvasom és nem elmondom? Nagyon lepontoztak és nem értem az okát, még erre tudok gondolni.

Kedves Biroadr!

Mi is sajnáljuk, hogy nem sikerült a vizsgád. Az első kérdésedre egyszerű felelni: évekre visszamenőleg nemfordult elő a vizsgalapok összekeverése, ez a vonalkódos azonosításnak köszönhető a gyakorlatunkban. Szerencsére mindez utólag is ellenőrizhető.

A másik ügy, a te érzésed a vizsgáról kijövetelkor egy sokkal bonyolultabb kérdés. Először is, a kérdésed, hogy "mi lehetett ennyire rossz" azért furcsa, mert egy 56%-os szóbelire nem lehet azt mondani, hogy rossz, csak azt, hogy nem érte el a 60%-ot. Ez a pontszám azt jelzi, hogy a legtöbb szempontban megfeleltél, miközben volt legalább egy - vagy max. kettő - olyan is, amiben a vizsgáztatók gyengébbre értékelték a teljesítményed.

Kétségtelen, hogy az 56% és az általad érzett teljesítmény közt elég nagy a különbség. De ne feledd, a vizsgázó a szóbeli alatt a feladatokra koncentrál, igyekszik minden szituációban a legmegfelelőbben kommunikálni, ami azért eléggé megnehezíti, hogy reális, objektív képet alkosson ott helyben saját teljesítményéről, aminek végső értékelése 5 különböző szempont alapján alakul ki. Ezért nehéz azt mondani “belülről", hogy valaki “legalább 75%-os összteljesítményt nyújtott". Érdemes tudnod, hogy a vizsgáztatók öt, szigorúan rögzített szempont, mi úgy hívjuk, skéála szerint pontozzák 1-5-ig a teljesítményedet , és abszolút előfordulhat olyan eset például, hogy egy vizsgázó az egyik szempontnál 2 pontot kap, két másiknál 3-at és két továbbinál 4-et. Ettől lesz objektív és megbízható az értékelés, nem pedig szubjektív “érzésre” megy. Ráadásul az értékelés megbízhatóságát az is erősíti, hogy az összpontszám a 2 értékelő vizsgáztató külön-külön adott pontjaiból áll össze. (Az értékelési szempontokat megtalálod a honlapon a Tanár vagyok menű alatt, de benne vannak a gyakorlóteszt könyveinkben is.)

Fontos garancia a fentieken túl az is, hogy az Euroexam vizsgákon kivétel nélkül minddig készül hangfelvétel a szóbeliről. E nélkül jelentkezést sem fogadunk el, hiszen ez egy nagyon fontos garancia neked a vizsgázónak és minőségbiztosítási eszköz a vizsgaközpontnak (talán egyszer megéljük, hogy minden vizsgaközpont így tesz Magyarországon is). Ha tehát mégis úgy érzed, hogy igazán komoly alapod van a szóbeli eredmény megkérdőjelezésére, akkor minden további nélkül kérhetsz újraértékelést. Ennek van egy pár ezer forintos díja, viszont ebben az esetben garantáltan másik értékelő (a vezető vizsgáztatók egyike) fogja előítélettől mentesen (nem látja az eredeti értékelést) újra meghallgatni és pontozni a teljesítményedet. Ha valóban történt volna bármilyen hiba a vizsgáztatás során, akkor a felülvizsgálat díja természetesen visszajár. Ha ezt szeretnéd, akkor érdemes mielőbb felvenned a kapcsolatot a vizsgaközponttal.

Nagyon közel vagy a jelek szerint a sikeres Speaking-hez, biztos, hogy legközelebb még egy kis rákészüléssel össze is fog jönni. A sikeres szóbelihez persze egy eredményes Listening vizsgarész is hozzátartozik, reméljük, ott is jó leszel :)

Üdv: Euroexam

Kedves Euroexam! Nekem B2 angolhoz kapcsolódóan lenne egy olyan kérdésem, hogy lehetséges-e, hogy esetleg összekeverték a szóbeli rész pontozását a pároméval? (bár azt nem tudom ő mennyit kapott, a nevére sem emlékszem),de hihetetlennek tatom, hogy 56%-ot kaptam,és úgy jöttem ki a teremből, hogy minimum 80-90%-osnak éreztem. Mi tudja ennyire lehúzni a pontokat? természetesen kértem időpontot megtekintésre, de még sem tudok rájönni, hogy mi lehetett ennyire rossz, hiszen egyszer nem blokkoltam le, többféle igeidőben beszéltem, nem ismételtem szavakat stb. A szókincsem is megfelelő. A tanárom unszolására mentem el szóbelizni, mert szerinte nagyon jól beszélek,de gyakran kommunikálok külföldiekkel is. Szóval tanácstalan és csalódott vagyok...

Kedves MegaPixel!

Egy ilyen megszólalásnak önmagában nincs semmi következménye, a vizsgáztatók a szóbeli kommunikációs készségeidet mérik. H végig jól kommunikáltál, akkor egy ilyen kis bicsaklás semmi jelentőséggel nem bír ;)

Üdv: Euroexam

Kedves Euroexam!

Érdeklődni szeretnék, hogy ha valaki izgalmában megszólal magyarul, annak milyen következményei lehetnek?

Köszönöm szépen!

Kedves Judit!

Értékeljük, hogy ilyen alapossággal akarsz készülni a vizsgára. A szerzett pontjaidat a megtekintés vagy konzultáció keretében nézheted meg, de az ezekre történő jelentkezés sajnos tegnap éjfélkor lezárult.

Ami a készülést illeti, ott egyrészt érdemes a Beszédkészség tippek oldalon található C1-es értékelési szempontokat alaposan megnézni, ezekből kiderülnek a legfontosabb elvárásaink: http://www.euroexam.org/sites/default/files/file/download/ertekelesi_kri...

Bár a Beszédkészség tippek oldal a B2-es vizsgára koncentrál, azért a 4. tipp oldal, ami a vita feladatra vonatkozik, a C1-es vizsgára készülve is nagyon hasznos:
http://www.euroexam.org/sites/default/files/file/download/vizsgatippek/4...
Nagyon ajánljuk az oldal alján található linkeket, amelyek a vitában hasznos kifejezéseket tartalmazó oldalakra mutatnak.

Emellett kellett, hogy kapjál tőlünk egy emailt last-minute felkészülési tippekkel máj. 11. vagy 12. körül. Abban további felkészülési anyagokat, weboldalalat találsz.

Reméljük, segítettünk, jó felkészülést!

Üdv: Euroexam

Tisztelt Vizsgaközpont!

Arról szeretnék érdeklődni, hogy a májusi angol felsőfokú szóbeli nyelvvizsga eredményét lehet-e valahogy részletesen megtudni (a pontozásra lennék kíváncsi, hogy mely részre hány pontot szereztem, hogy tudjak készülni a következőre, mire kell nagyobb hangsúly fektetnem).
Szíves válaszukat előre is köszönöm!
Judit

Kedves trob!

Az Euroexam csak egyszer hirdet eredményt, amikor minden részeredmény együtt jelenik meg a végeredményben. Sajnáljuk, ha ezzel csalódást okozunk, de ez így van a kezdetektől fogva. Kérjük, légy türelemmel :)

Üdv: Euroexam

Sziasztok!

A beszédkészség eredménye is csak az írásbeli eredményekkel együtt fog megjelenni az értékelésben? Az idegeskedés egy részét meg lehetne spórolni azzal, hogy a beszédkészség eredményeit felraknátok hamarabb, mivel gondolom az megszületett pár perccel azután, hogy elhagytuk a termet.

köszi

Ehhez lenne némi hozzáfűznivalóm. Nem értem, hogy most nem sikerült a szóbelim (novemberin), ugyanannyi százalékot kaptam most is majdnem,mint a májusin, pedig el kell hogy mondjam, ott aztán alig kommunikáltam,most pedig folyamatosan beszéltem (és nem hülyeségeket hordtam össze). Az a baj, hogy a szó elszáll, és még reklamálni se tudok. Az, hogy a társamnak se sikerült, pedig kinn dolgozik, az azért már durva. Köszönöm a lehetőséget,megint csalódnom kellett...Többször nem fogok.

Köszönöm a választ!

Kedves zgirl!

Az Euroexam beszédkészség vizsgarészénél a szóbeli kommunikációs készségeidet értékeljük a 4 feladatban együttesen, és nem a feladatokban nyújtott teljesítményedet külön-külön.

Ha végig jól kommunikáltál, folyékony, koherens voltál, választékosan fogalmaztál stb., akkor az egy meg nem válaszolt kérdés önmagában nem igazán befolyásolja az eredményedet.

Üdv: Euroexam

Ha szóbelin nem tudtam válaszolni egy kérdésre, az nagyon lehúzza a százalékot?