Szótárral a nyelvvizsgán - 2012

Kedves Euroexam!

Nekem OXFORD wordpower dictionary-m van, aminek a közepén van egy-egy angol levél minta (formal-informal), ill. nehány témához pár gondolat, pl. környezetvédelem, amerikai tanulmányi rendszer, számok, számítógép, háztípusok rajzokkal, ilyesmik 32 oldalon a 746 oldalas szótárban. Illetve a LINGEA ügyes szótára van még meg, aminek a közepén 69 oldal egyszerű társalgási példamondat van különböző témákban, maga a szótár 718 oldalas.
Ezeket is lehet használni?

Üdv'
T.

Kedves Ruszil!

Bármilyen nyomtatott szótárt használhatsz, kétnyelvűt és/vagy egynyelvűt :) Teljesen igazad van abban, hogy olyan szótárt érdemes használni, amit jól ismersz, amiben gyorsan és pontosan tudsz keresni és találni.

Jó készülést!

Üdv: Euroexam

Kedves Euroexam!

Érdeklődni szeretnék, hogy a C1-es vizsgán is lehet-e kétnyelvű szótárt használni, vagy azon csak egynyelvűt? Nagyon változó az esetemben, hogy melyik témakörben mennyire választékos a szókincsem, ezért én nagyobb "biztonságban érezném magam" kétnyelvű szótárral.
Köszönöm előre is!

Kedves feher008!

A vizsgán bármilyen nyomtatott szótárt használhatsz, mi más feltételt ezen kívül nem szabunk :)

Üdv: Euroexam

Tisztelt Euroexam! A nyelvvizsgán az Akadémia kiadó által kiadott Magay Tamás-Kiss László szótár használható, elfogadott?
Köszönettel: Ági

Kedves Ildikó!

Bármilyen nyomtatott szótárt használhatsz. Ha úgy érzed, hogy ezzel a Thesaurus-szal tudsz legjobban dolgozni, akkor semmi akadálya. Azért olvasd el a szótárhasználati tippjeinket is: http://www.euroexam.org/szotarhasznalat

Jó készülést!

Üdv: Euroexam

Kedves Euroexam!
NEkem az lenne a kérdésem, hogy szinonímaszótárt (pl Oxford Thesaurus) lehet-e használni?
Szótár is, nyomtatott is, forgalomban is van....
Köszönettel: Ildikó

Kedves Dia!

A nyomtatott szótárad teljesen alkalmas a vizsgán való használatra, a címkék miatt ne aggódj :)

Üdv: Euroexam

Kedves Euroexam!

Nekem a szótáramban régóta kis címkékkel vannak elválasztva egymástól a betűk, hogy ha keresek valamit akkor gyorsabb legyen a szótárhasználat. Megengedett ez a vizsgán is, vagy felejtsem el a címkéimet?

Köszönettel:
Dia

Köszönöm!:):)

Kedves Áron és Klemo!

A honlapunk nyitó oldaláról elérhető a "Szótárral egyszerűbb a nyelvvizsga" c. oldal, ahol mindent egy helyen találtok a szótárhasználatról.

Itt mindkettőtök kérdésére ott a válasz :)

http://euroexam.org/valtozasok-2012-szotar

Üdv: Euroexam

Kedves Euroexam!

Azt szeretném kérdezni, h. csak az angol-magyar szótárat lehet használni, vagy a magyar-angolt-t is, mindegyik résznél!
A választ előre is köszönöm!

sziasztok,

Kedves Euroexam!

Azt szeretném megkérdezni hogy a kétnyelvű nyelvvizsgán a mediation részénél lehet-e szótárt használni,mert az egyik barátomnak a befizetésnél a Deák téren azt mondták hogy nem lehet.

Válaszukat előre is köszönöm.

Köszönöm, nekem abszolút világos volt eddig is:)

Kedves _mrija!
Forgalomban lévő, tehát kiadó által nyomtatott szótárra kell gondolnod. A szótárról magadnak kell gondoskodnod, tehát hoznod kell magaddal (erre utal a saját kifejezés).
Üdv, Euroexam

Kedves Euroexam,

egyszer valahol azt láttam (sajnos nem tudom hol), hogy saját, nyomtatott szótárat is lehet használni. Ez igaz?
Tehát géppel írt, otthon nyomtatott.
Mondjuk furcsa lenne, de azért rákérdezek:)

Köszönöm.

Köszönöm a sok hasznos információt :D még egy kérdésem lenne... hogy majd fogunk kapni értesítőt a vizsgáról... hogy mikorra kell menni stb... ???

Kedves Leila!
Szótárat használni természetesen nem kötelező. Ez csak egy kis segítség a vizsgázóknak, de mindenki maga dönti el, hogy él-e vele.
Azt hogy melyik szótárat érdemes használni, szintén szubjektív megítélés alá esik, valamint függ a vizsga típusától is (Kétnyelvű vizsgánál van fordítási feladat magyarról angolra, egynyelvűnél nincsen.). Ne hagyd figyelmen kívül továbbá azt sem, hogy nem érdemes minden feladatnál időt vesztegetni egy esetlegesen nem is kulcsfontosságú szó kibogarászásával.
Az alább linken összegyűjtöttünk pár hasznos tippet, melyeket érdemes elolvasni, ha bizonytalan vagy a választásban:
http://euroexam.org/valtozasok-2012-szotar
Sok sikert a vizsgádhoz!
Üdv, Euroexam

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni hogy a nyelvvizsgán a szótár használat kötelező? És hogy szerintetek jó ha mind a három típusú szótár(magyar-angol, angol-magyar, egynyelvű) van nálam vagy mondjuk valamelyik nem olyan fontos?

Tudtam, hogy én vagyok a hülye! :D Azért inkább befizetés előtt kérdezem meg, jobb biztosra menni... Köszönöm a segítséged! :)

Igen, te vagy :)) Ha megnézed azt is h mi az egynyelvű vizsga az eurónál meg tényleg elolvasod lejjebb, akkor világos hogy ez nem számít hanem mindkét változatban lehet ugyanúgy szótárazni. Azt írják h csk a grammar résznél nem lehet az meg mindkettőben benne van. De különben írták másik topikban is már ua erre a kérdésre hogy igen lehet és lehet akármilyen szótárt, vagyis lehet kétnyelvű szótár az egynyelvű vizsgán...

Tisztelt Euroexam!
Átolvastam már az egész oldalt, valószínűleg én vagyok értetlen , de szótárt a nyelvvizsga egynyelvű változatában is lehet használni?

Szia!
Még gyorsan az átolvasási időnél lehet használni. Minden szót nem fogsz tudni kiszótárazni, csak azt az 1-et vagy max. 2-t, amit nem értesz és nagyon fontos szó.

Egyébként pedig jó ötlet ez az újítás, mert aki szótár nélkül is megszerzezné a nyelvvizsgát, annak szótárral is menni fog; akit pedig szótár nélkül is meghúznának; azon pedig nem feltétlenül fog segíteni a szótár.

Szerintem jó ötlet, hogy ezt bevezették, bár én tavaly B2ztem, s ott a Mediasonnél kellett nekem a szótár, nekem mégis az a véleményem, hogy csak az hasznája, aki tényleg gyorsan utána tud nézni a szavaknak, mert én tavaly pont ezzel pazaroltam el időt. Kedves Euroexam! Listening/Hörverstehen közben mikor tudom használni a szótárat, hiszen annyi idő biztos nem lesz, hogy a kérdsek minden egyes ismeretlen szavát kiszótárazzam.

Kedves Fanni!
Igen, májustól mindegyik vizsgarészen lehet majd szótárat használni, kivéve a Nyelvismeret és szókincs vizsgarészt.
Hamarosan mindenkit tájékoztatni fogunk a változásokról, itt a honlapunkon.
Üdv, Euroexam

Jól értem, hogy májustól szinte az összes vizsgarészen lehet majd használni szótárt. Melyiknél nem? Ez fontos lenne. Valamint, hogy a felsőfokú nyelvvizsgára is ez vonatkozik?
Köszönöm Fanni

Igen, eszerint most a writingon és májustól ezekre is pluszban beviheted a szótárt. Ja és ha kétnyelvűre megy valaki akkor a mediationon is. A szóbelin a felkészüléshez eddig is lehetett. Ez azért nagy változás szerintem, már csak az is magában hogy ott lehet a szótár nálam, ha mégis kell belenézhessek szóval én nagyon örülök neki!

Ez azt jelenti, hogy a Readingnél és a Listeningnél lehet még használni.

Kedves Euroexam! Ha jól láttam a májusi vizsgaidőszaktól lehet szótárt használni a Writing résznél. Azt szeretném kérdezni, hogy fog-e változni így a Writing rész alapjaiban (feladattípus/nehézség/idő stb.) vagy minden marad a régiben, csak lehet szótárt használni. Illetve azt szeretném kérdezni, hogy lesz-e még ezenkívül változás a vizsga többi részében? Üdv: P.Tibor

Kedves Euroexam!

Ha jól láttam a májusi vizsgaidőszaktól lehet szótárt használni a Writing résznél. Azt szeretném kérdezni, hogy fog-e változni így a Writing rész alapjaiban (feladattípus/nehézség/idő stb.) vagy minden marad a régiben, csak lehet szótárt használni.

Illetve azt szeretném kérdezni, hogy lesz-e még ezenkívül változás a vizsga többi részében?

Üdv: P.Tibor