writing - 1. oldal

Kedves Euroexam!

Köszönöm gyors válaszukat megértem álláspontjukat. Bár ha én jól emlékszem április óta vagyok benne mélyebben az Önök vizsgafeladataiba így az olvasói levél íráskészséget mérő tanulási tippek között töltöttem le ezt a műfajt és nyomtattam ki. Lehet elkerülte a figyelmem hogy ez már idén megszűnt.

Köszönöm jó kívánságukat reméljük a legjobbakat.

Kedves Viktória!

Nos, ez a műfaj már januártól nincs a választhatók közt, a vizsgaleírásokból és az íráskészség tippek közül is hónapokkal ezelőtt kivettük.

Nem beszélve arról, hogy eddig is csak egyike volt annak a 3 műfajnak, szövegtípusnak, amelyek a választható érvelő szövegek közt a középső kockában váltogatták egymást: műkritika, online komment és a "letter to..".

Vagyis, korábban is történhetett - történt is - olyan, hogy egy ezt a műfajt kedvelő vizsgázó nem választhatta, mert 3-4 vizsgán keresztül sem került elő. Aztán meg 2x is ott volt a választhatók közt. Emiatt pedig a review és az online comment kedvelői búslakodhattak az adott vizsgnapokon.

Mi mind az 5 lehetséges műfajhoz megadjuk a szükséges segítséget az Íráskészség tippekkel: http://www.euroexam.org/iraskeszseg-tippek

Sok sikert holnapra!

Üdv: Euroexam

Kedves Euroexam!

Most olvasom hogy "letter to the editor" kikerült a választható témák közül. Hát ez számomra nagyon rossz hír így vizsga előtt egy nappal mert pont ez a fajta írás tetszett szinte a legjobban.

Üdvözlettel.

Kedves Gina!

A kérdésedre nincs válasz. Hol van műkritika a választható műfajok közt, hol meg nincs. A fejlesztőknek szabad keze van, hogy éppen műkritikát vagy online comment-et tesznek egy adott feladatsorba ;)

Üdv: Euroexam

Kedves Anikó!

Köszönjük a pontos észrevételt, ez az utalás valóban bent maradt, de csak eddig. Neked köszönhetően már töröltük is :)

Üdv: Euroexam

Kedves Euroexam!

Azt szeretném kérdezni, hogy a műkritika milyen gyakran fordul elő a választható témák között?
Köszönöm
Gina

Kedves Euroexam,
köszönöm szépen a gyors választ. Csak egy apró észrevétel: a honlapon mégiscsak maradt egy rövid utalás erre a műfajra, az íráskészség tippek bevezetőjében ("Hogy írjatok olvasói levelet laza, informális stílusban? A válaszokat reményeink szerint minden kérdésedre megtalálod íráskészség tippgyűjteményünkben..."). Emiatt bizonytalanodtam el, de most már akkor rendben!:)
Köszönettel,
Anikó

Kedves Anikó!

Az észrevételed pontos, év eleje óta nem használjuk ezt a műfajt, és ma már nincs sehol utalás rá a honlapon. Eggyel kevesebb műfaj, amit végig kell gondolni ;)

Üdv: Euroexam

Kedves Euroexam!

A felkészülési tippek között böngészve jól érzékelem, hogy az olvasói levél kikerült a választható feladatok közül?
Köszönettel,
Anikó

Sziasztok!
Nem járok tanárhoz, a B2 Pro üzleti szóbeli megvan, márcsak az írásbeli kell. Tudnátok nekem segíteni, hogy hol találtok Euroexam-es üzleti levél mintákat, vagy pl. az újságcikk feladathoz mintát, hogy hogyan is néz ki egy helyesen megoldott feladat. Esetleg jó tanácsok ehhez a vizsgarészhez? Előre is köszönöm a segítséget. Üdv.

Kedves Kata!

Az összevonás megléte vagy hiánya csak a stílusra vonatkozó szempontban kerül értékelésre, ami egyike az összesen 6 publikus szempontnak. Vagyis, abban az esetben, ha értékelőink - akikre mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy szőrszálhasogatók lennének - észreveszik az egy összevont alakot a többi jól megoldott és nem összevont mellett, vagy figyelembe veszik vagy nem. De azt is csak a stílus értékelésénél, ami semmiben nem befolyásolja a másik 5 szempontra vonatkozó értékelést.

Látod, látjátok, ez is a sok szempontos értékelés egyik előnye :)

Reméljük, megnyugodtál.

Üdv: Euroexam

Sziasztok!
A mai napon B2 angol írásbeli nyelvvizsgán vettem részt. A kérdésem mások számára nem lesz hasznos, de engem most eléggé nyomaszt. A writing résznél az ügyintéző levélnél kerülni kell az összevont alakokat, viszont vizsga után ahogy végig gondoltam újra,hogy milyen levelet írtam, akkor egy helyen emlékszem rá,hogy egy összevont alak belekerült. Ebben az esetben az a levelem abszolút minősíthetetlen vagy pont levonás jár érte? :(
Válaszotokat előre is köszönöm.

Kedves Peni!

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az esszé mindig ott van a 3 választható érvelő szövegtípus között.

Üdv: Euroexam

Kedves Euroexam!
Olyan kérdésem lenne, hogy a writing második részében mennyire gyakori az esszé, mint választható írás?

Kedves András!

Ne foglalkozz címzéssel, tárggyal, tekintsd a szöveget emailnek, aminél mindezt a rendszer elintézi helyetted, helyettünk ;) Azzal kezd a szöveget, hogy "Dear...,"

Üdv: Euroexam

Kevdes Euroexam!

Érdeklődnék, hogy az writing első részénél, a levélnél (b2) szükséges-e címzés, illetve a levél tárgyának megnevezése?

Előre is köszönöm,
András!

Kedves Edina!

A vizsgád csak szombaton lesz, bízz a sikerben! :) Amúgy, mi mindig a lehető leggyorsabban értékelünk és mindent elkövetünk, hogy a 20 munkanapos határidő előtt hirdessünk eredményt (ez legtöbbször sikerül is). A 20 munkanapos határidőt nem véletlenül jelöljük meg, az ellenőrzés, az értékelés, a statisztikai elemzés együttesen a mindenkori vizsgaeredmények hitelességét, megbízhatóságát biztosítják.

A jelenlegi egyhetes átfedés nem jelent semmilyen torlódást, egyszerűen így tudtuk belőni a vizsgaidőpontokat, és akinek nem sikerül a február 17-i B2-es vizsgája, az legközelebb nálunk a májusi vizsgán próbálkozhat.

Ha a vizsga a pluszpontok miatt fontos, akkor nincs okod aggodalomra, A májusi sikeres vizsgázóink mindig kézhez kapják bizonyítványukat.

Szakmai oldalról nézve, egy esetleges kudarc után egyébként sem biztos, hogy egy gyakorlatilag egy hónappal későbbi vizsga a jó döntés. Ilyenkor - a részletes eredmények ismeretében - alaposan át kell gondolnia minden vizsgázónak, hogy mi egy reális időintervallum, ami alatt az esetleges gyengeségeit nagy valószínűséggel képes a megfelelő szintre fejleszteni.

Még egyszer reméljük, hogy sikeres lesz a februári vizsgád, és a kérdésed csak túlbiztosításnak bizonyul ;)

Üdv: Euroexam

Kedves Enikő!

Jól gondolod, az esszé mindig egyike a három választható szövegtípusnak a 2. feladatban. Ennek oka, hogy a legfőbb célcsoportjaink számára (középiskolások és a felsőoktatás jelenlegi, valamint volt hallgatói) az esszé amúgy is egy fontos, a hétköznapokban is megjelenő szövegtípus.

Üdv: Euroexam

Kedves Euroexam!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha most febr. 11-i nyelvvizsgának meg lesz-e az eredménye február 17-ig, azaz ameddig lehet jelentkezni a következő márc. 18-i nyelvvizsgára? Köszönettel: Molnár Edina

Kedves Euroexam!
A writing 2. feladatánál mindig szokott lenni esszé a lehetőségek között? Úgy gondolom, hogy érdemes olyan műfajt választanom a vizsgán amit a legjobban ismerek, és a többit még nem gyakoroltam be. (elolvastam az íráskészség tippeket)
Üdv.: Enikő

Kedves Tinya!

A Heti gyakorlófeladatokhoz egy regisztráció után férhetsz hozzá az alábbi oldalunkon: http://www.euroexam.org/felkeszulok/heti-gyakorlofeladatok

De arra ne számíts, hogy emailben küldjük neked a feladatokat ;) Itt éppen az a lényeg, hogy bármikor rákattinthatsz az oldalra, és az időd függvényében megcsinálsz egy vagy mondjuk két feladatot.

Jó készülést és üdv: Euroexam

Jó estét!

a heti gyakorló feladatokat hol találom? Regisztrálni kell, h megérkezzen az email címemre?

Előre is köszönöm
tinya

Kedves Andi!

Sem címzést, sem dátumot nem kell írnod sehova, ezek emailek, amiknél minden ilyen címzés és dátumozás felesleges. Az ügyintéző leveled a "Dear...," megszólítással kezded, előtte csak gondolkodnod kell ;)

Üdv: Euroexam

Készülök fel (természetesen)

Kedves Euroxam,
B2 Euro Pro-ra készülök fe. A következőkről szeretnék kérdezni: a dátum pontos helyének az írása levélben,és a címzésnél a saját nevünket lehet-e vagy kell-e használni ha nincs megadva semmilyen név.
Előre is köszönöm a segítséget.
Üdvözlettel: Andi

Kedves sesame1991!

A B2-es vizsgán a levél/email hossza kb. 100-120 szó, persze lehet több is (20% nem gond). A 200 szó terjedelem a C1-es szint mindkét feladatára érvényes, de csak arra.

De a terjedelemnél fontosabb témákat is találsz az íráskészség tippek oldalainkon: http://www.euroexam.org/iraskeszseg-tippek

Jó készülést!

Üdv: Euroexam

Kedves Laci!
Bocs a késedelmes válaszért. Itt vannak a válaszaink.

1. Többet lehet írni az elvártnál, akár 20-30%-kal is, semmi gond. De 2x többet, mint a javasolt terjedelem, anélkül, hogy feleslegesen szószátyár lenne, aligha. Ha figyelsz arra, hogy az elején végiggondold, hogy mit fogsz – és azt is, hogy mit nem fogsz – leírni, aztán a végén adsz Magadnak időt, hogy átnézd és javíts rajta, ha kell, akkor nem fogsz sokkal többet írni. Egy purposeful szöveg, főleg egy ügyintéző levél mindig a rövidségre törekszik.

2-3. Javító kollégáink részben angol anyanyelvűek, részben pedig stabil anyanyelvű szintű nyelvtudással rendelkeznek. Ez azt is jelenti, hogy kifejezetten erősek a guessing skill-jeik ;) Ha pedig szótár kell, akkor egy pillanat alatt meg fogják keresni azt a szót, amit írtál. És persze e neten bárminek utánakeresnek, ebben is jók vagyunk.

4. Kérdésedre nem könnyű válaszolni. B2-es szinten az egyszerű de választékos fogalmazás az alapvető elvárás, de ettől még fogalmazhat valaki bonyolultabban. Ha ettől a bonyolítástól a mondatok világosak maradnak, szuper, ha a túlbonyolítás a megértés ellen dolgozik, az nem jó.

5. Megint megfogtál minket a kérdéseddel. A review alapból egy média-, sajtó műfaj, ami egyáltalán nem kíván szépirodalmi kifejezéseket. És egyáltalán mit értesz, értünk a fogalom alatt? Egy jó, hatékony review adatokat és véleményeket tartalmazó, figyelemfelkeltő szöveg, aminek tárgya százféle lehet: film, könyv, kiállítás, stand-up rutin, egy zenei CD stb.

Reméljük, sikerült minden kérdésedre válaszolni.

Üdv: Euroexam

Sziasztok!
Így egy héttel a vizsga előtt, b2 angol, kiderült, hogy az írományaim mínőségileg és mennyiségileg is c1 szintűek - a felkészítő tanár szerint, és van pár kérdésem: Mennyiségben dupla akkora, mint az előírt, de viszont nem térek el tárgytól.
1. Ez egyáltalán hátrány? Mennyiségen tudok faragni valamennyit.
2. Ha olyan szavakat/kifejezést írok, amit nem tudnak, annak utána néznek a javítótanárok, még akkor is interneten kell utána keresgélni, ha nem tudják kikövetkeztetni?
3. Ha nem találja a meg sehol sem? mert lehet hogy valamilyen tudományos vagy szakszó, de pont beleillik a szövegbe.
4. A javítótanárok hogy viszonyulnak a tömör mondatokhoz? Hajlamos vagyok különböző szerkezeteket egy mondatba beletenni. Ez gond?
5. Ha review-t választom/lesz, azokba szabad írni szépirodalmi kifejezést?

Előre is köszönöm a válaszokat,
Laci

Jó napot kívánok/ Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy az angol B2 (középfok 1nyelvű) writting-jának a leveleinek hány szavasnak kell lennie, mert találtam olyan erouexames feladatokat, ahol 200 szavasnak kelletett lenniük a leveleknek. Ellenben most nézem, hogy az első levél 100-120, a másik 150-170 szavasnak kell lennie?
Előre köszönöm a válaszokat!

Kedves Evet!

A terjedelemre vonatkozó ajánlásaink azt jelentik, hogy igyekezzetek mindkét szöveget a feladatnak megfelelően, célirányosan fogalmazni. Ha ezt teszitek fegyelmezetten, akkor kizárt dolog, hogy 120 szó helyett 250 szavas lesz a fogalmazás. Ha 150-170 szóból áll egy szöveg, de feszes, lényegre törő, akkor a magasabb szó számmal senki nem fog foglalkozni.

Az értékelést végző vizsgáztatóinknak nincs idejük szavakat számolni, de azt észreveszik, ha a szöveg tele van irreleváns, oda nem illő tartalommal, ilyenkor az első két értékelési szempontra (ezek az írásművel elérendő cél teljesítését értékelik) tudnak kevesebb pontot adni. De megismételjük, hogy nem a terjedelem, hanem a felesleges tartalmi elemek miatt.

Egy fontos tanácsunk van: gondolkozz, tervezd meg a szöveget pár perc alatt, és írás közben ESZEDBE SE JUSSON SZAVAKAT SZÁMOLNI!

Jó készülést!

Üdv: Euroexam