Javíthatok vagy nem az ikszelős feladatokban?

A vizsgafeladatok egy részét vizsgáztató tanár javítja, ezekben a jól követhető, olvasható és egyértelmű javítást az értékelők figyelembe tudják venni. Az "ikszelős" illetve feleletválasztós feladatok válaszlapjait azonban számítógép dolgozza fel. Ha a gép egy javított válaszba botlik, nem tudja eldönteni, hogy az "A vagy a C" a jó válasz. Szintén a gépi feldolgozás miatt fontos, hogy a válaszlapokon jól láthatóan, a megadott "doboz" belsejébe kerüljön az "iksz".

A megfelelési küszöbhöz közeli (attól csak 1-2%-kal elmaradó) eredményű dolgozatokat az eredmények véglegesítése előtt ismételten ellenőrizzük, beleértve az "ikszelős" feladatokat is. Mivel ezt felkészült munkatársak végzik, ha voltak nem egyértelműen javított válaszok, akkor ilyen - de csak ilyen - esetekben ezt figyelembe tudják venni.

A vizsgalap fejlécén szerepelő utasítást ("Do not make corrections" vagy „Nur eine Lösung angeben. nicht korrigieren!”) feltétlenül érdemes betartani, mert több ezer vizsgalap határidőre történő feldolgozása érdekében csak az egyértelmű - ha lehet, javítáok mellőzésével megadott - válaszok figyelembe vételét tudjuk az értékelés során garantálni.