Milyen témakörök fordulhatnak elő a szóbeli vizsgán?

A szóbelin nincsenek „tételek”, hiszen az Euroexam egy hétköznapi nyelvhasználatra épülő nyelvvizsga, így tulajdonképpen bármi előfordulhat, ami a hétköznapi kommunikáció során felmerülhet. Ezért azt tanácsoljuk, hogy fejleszd beszédkészségedet annyira, hogy az adott szinten társalogni tudj a valós életben szokásos módon, (pl. egy vacsoraasztalnál, vagy egy buliban), és akkor anélkül, hogy a témakörök miatt különösen aggódnod kellene, bizonyosan sikeres lesz a szóbelid.

Idemásoljuk a B2-es vizsga feladataira vonatkozó rövid ismertetőnket, amit egyszer a Fórumban egy hasonló kérdésre adtunk:

1. feladat - Beszélgetés
A vizsgáztató feltesz néhány egyszerű, általános jellegű, személyes kérdést mindkét vizsgázónak külön-külön, arra figyelj, hogy a kérdésekre röviden válaszolj (pl. "Egészségesen szoktál étkezni?" vagy "Mit kedvelsz jobban: egy tengerparti nyaralást vagy egy városnéző túrát?"), mindegyikre max. 1-2 mondatban. A tapasztalataidra, véleményedre és gyors reakciódra vagyunk kíváncsiak!

2. feladat - Történet elmondása képek alapján
A vizsgázók kapnak egy-egy képsorozatot, amelyről tízpercnyi felkészülés után egy-egy történetet kell elmondaniuk, azaz egyenként 2 percig folyamatosan kell beszélniük. A 10-12 képes történetek teljesen hétköznapiak, vagy ha nem azok, akkor a szituációk szokatlansága (pl. félreértések személyek közt, váratlan történések stb.) miatt nem azok. Az elvárás, hogy folyékonyan, választékosan, múlt időben elmeséld a történetet, mintha a barátaid lennének a hallgatósáod.

3. feladat - Szituációk
A vizsgázók egyenként, egymást váltogatva kapnak három-három szerepkártyát, amelyeken egy-egy mindennapi helyzetet kell megoldaniuk rövid dialógusban a vizsgáztatóval. Ezek a szituációk is teljesen hétköznapiak, semmi más dolgod nincs, mint valamit kérni, panaszkodni, információt adni, utasítani stb. Egyszerre itt sem kell 1 vagy 2 mondatnál többet mondanod, és azt figyeljük, hogy mennyire hatékonyak a megszólalásaid az adott szituációban.

4. feladat - Kommunikációs feladat
Két vizsgázó kap egy közös feladatkártyát, amelyet egymással megvitatva és közös megegyezésre jutva kell megoldaniuk. Ez a feladat egy 3 perces vita a 2 vizsgázó között, olyan "komoly" témáról, mint pl. "Milyen alapon választasz nyelviskolát?" vagy "Mit tehetsz azért,hogy környezettudatosabban élj?". Ezek egyike sem kíván szakmai tudást, szakmai nyelvhasználatot, csak hatékony vitakészséget.

A fentieknél is részletesebb útmutatónkat a beszédkészség vizsgáról ezen az oldalon találod.