Gyakori kérdések

Nyelvvizsgadíj visszaigénylése

 

Pontosabban: mikortól fizetik vissza a sikeres nyelvvizsgám díját? 

A 2018. január elseje után letett akkreditált, komplex középfokú (B2) és felsőfokú (C1) vizsgákra vonatkozik a kormányrendelet.

A dátum a vizsga időpontjára vonatkozik, nem a bizonyítvány kiállítás dátumára.

 

Röviden: akkreditált, komplex középfok (B2) és felsőfok (C1)
 

Bővebben:

2018. január 1. után letett, magyar akkreditációval rendelkező, B2 és C1 szintű

 • komplex általános és szaknyelvi vizsga.
 • egyesíthető írásbeli és szóbeli részvizsga.
 • angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, nemzetiségi nyelvek, latin, portugál, arab, héber, japán, kínai, holland, finn nyelvből.

Emellett a honosítható nyelvvizsgák honosításának díja is visszaigényelhető.

 

Ha még nem vagy 35 éves, és érted ezt a magyar nyelvű szöveget, akkor szinte biztosan :) Sőt, ha nem magyar állampolgár vagy, jó eséllyel még akkor is!

A hivatalos megfogalmazás szerint: "35 év alatti magyar állampolgárok (és az Nftv. 39. § (1) bekezdés a)–h) pontjaiban meghatározott nem magyar állampolgárságú személyek)" Utóbbiba tartoznak a szomszédos országokban élő magyarok és még sokan mások. Ha ez érint nézd meg a jogszabályt >>itt !

 

Ha sikeres komplex vizsgát teszel nálunk vagy más vezető nyelvvizsgaközpontnál, akkor tkp amennyit befizettél a vizsgára. Egész pontosan:

 • A komplex vizsga díja, de maximum 34 500 forint (adómentes).
 • Összevonható írásbeli és szóbeli részvizsga esetén a 2018. január 1. után letett részvizsga vagy részvizsgák (amennyiben a két részvizsga között nem telik el több, mint egy év) ára, de maximum 34 500 forint (adómentes) (tehát a 2018. január 1. előtt letett részvizsga díja nem visszaigényelhető).
 • Külföldön szerzett nyelvvizsga esetén honosításának díja maximum 34 500 forintig (adómentesen).

 

Szükséged lesz:

 1. egy olyan számlára a befizetett vizsgadíjról, melyen szerepel a Te neved (akár befizetőként, akár a közlemény rovatban)
 2. egy kitöltött formanyomtatványra   
 3. a bizonyítványod másolatára

 

Nyelvvizsga-bizonyítványod megszerzése után egy éved van, hogy visszakérd a vizsgadíjat. Az Euroexam a papírmunkában is segít.

A befizetett, nevedet is tartalmazó számlával igazolt díj visszautalását a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál (röviden: NYUFIG) kell majd kérned egy formanyomtatványon, aminek kitöltéséhez ( miután levizsgáztál) az Euroexam honlapján az eredményeid alatt megtalálod majd a szükséges, általunk kezelt adataidat. A formanyomtatvány mellé a számlád és a bizonyítványod másolatát kell csatolnod.

A hivatal 30 napon belül dönt a visszaigénylés jogosságáról. És igen, a jogosultságot ellenőrizni fogják az OH nyelvvizsga-nyilvántartásában.

Jelentkezés

Az Euroexam nyelvvizsgák letehetőek komplex vizsgaként, de jelentkezhetsz külön írásbeli illetve külön szóbeli vizsgára is. Ha külön írásbeli vizsgára jelentkezel, akkor a következő vizsgarészeket kell teljesítened: Olvasott szöveg értése; Íráskészség; Közvetítés (csak kétnyelvű vizsga esetén). A külön szóbeli vizsga a Hallott szöveg értése és a Beszédkészség vizsgarészekből áll. A 2008-ban elfogadott kormányrendelet értelmében a nyelvvizsga-bizonyítványokat felhasználó szervezetek komplex vizsgával egyenértékűként kezelik a külön benyújtott szóbeli és írásbeli bizonyítványokat.

Mivel a szóbeli vizsga Beszédkészség részében a vizsgázók párosával vizsgáznak, természetesen van lehetőség arra, hogy az ismerősök együtt jelenjenek meg a bizottság előtt. Ennek feltétele, hogy mindketten azonos vizsgahelyre jelentkezzenek, valamint mindketten jelezzék ezt a kívánságukat a jelentkezési lap megfelelő helyén.

Vizsgára jelentkezhet bárki, aki a vizsgára jelentkezés naptári évében betölti a 14. életévét. Fontos azonban, hogy a vizsgán való részvételhez érvényes személyi igazolvánnyal, jogosítvánnyal vagy útlevéllel kell rendelkezni.

Elismert nyelvvizsga

A vizsgák nemzetközi elfogadásával kapcsolatban érdemes elolvasni a Nyelvvizsga Akkreditációs Központ tájékoztatóját (http://www.nyak.hu/). A NYAK tájékoztatása jól fedi a tényleges helyzetet: egyetlen vizsgát sem fogadnak el az "egész világon". A magyar állami elismerésnek megfelelő formális, hivatalos nemzetközi elismerés általánosan nincs, ehelyett az országok többségében minden intézmény (egyetem, vállalat, stb.) maga dönt arról, hogy milyen nyelvismeretet és/vagy bizonyítványt követel meg. Európában ma már nagyon fontos viszonyítási alap az, ha egy nyelvvizsga szintje (és ennek megfelelően a bizonyítvány is) megfelel a "Közös Európai Keretrendszernek" (KER, vagy az angol rövidítés szerint CEF). Az egységesen megállapított szintek rendszerét éppen azért hozta létre az Európa Tanács, hogy a sokféle nyelvvizsga összevethető legyen. Ugyanezekre a szintekre hivatkozhatsz, ha "Europass" formátumban készíted el önéletrajzodat. Természetesen az Euroexam nyelvvizsgák szintjeit (és a bizonyítványon található értékelést) is ennek az európai Keretrendszernek megfelelően rögzítettük illetve adjuk meg.

Igen. Felvételihez, diplomához, karrierhez ma már nélkülözhetetlen az államilag elismert nyelvvizsga. Az Euroexam nyelvvizsgákat teljes értékű angol ill. német nyelvvizsgaként használhatod a felvételinél (a mindenkori pontértékeknek megfelelően), a diplomához, és természetesen elfogadják álláskeresésnél is.
Ez azt jelenti, hogy az Euroexam és EuroPro a felvételitől a diplomán át a nyelvpótlékig mindenütt érvényes, államilag elismert nyelvvizsgáknak számítanak.

Vizsgadíj befizetése, értesítés

A vizsga pontos helyszínéről és időpontjáról külön értesítést nem küldünk, ezekről kizárólag az online fiókodban tájékozódhatsz legkorábban a vizsga előtt 10 nappal. Ha nem nyitottál magadnak online fiókot, akkor itt is lekérdezheted a beosztásodat: http://www.euroexam.org/jelentkezem/vizsgabeosztas-megtekintese

 1. Készpénzes befizetés esetén csak a befizetéskor tudunk számlát kiadni, utólag nem áll módunkban.
 2. Banki átutalás esetén számlaigényed és a vevő adatait (név, cím) a közlemény rovatban kell feltüntetni, ennek elmulasztása esetén számlát nem áll módunkban kiállítani. Banki átutalás esetén a vevő csak a számlatulajdonos lehet.

Jelentkezésedet automatikusan megkapja a bejelölt vizsgahely. Ők emailben igazolják vissza jelentkezésed, mely tartalmazza a vizsgadíj befizetésének módját is. Jelentkezésed a befizetéssel együtt válik érvényessé. Ha esetleg nem kapnál visszaigazoló emailt a jelentkezést követő egy-két munkanapon belül, akkor kérjük, vedd fel a kapcsolatot a választott vizsgahellyel!

A vizsgadíj készpénzben vagy banki átutalással egyenlíthető ki. A vizsgadíj befizetési határideje megegyezik a jelentkezés határidejével. A díjat - ügyfélfogadási időben - befizetheted személyesen a vizsgahelyen, ahova jelentkeztél. Az átutalásos befizetéshez szükséges bankszámlaszámot a jelentkezési lapod beérkezését követően az adott vizsgahely adja meg. Kérjük, hogy a megjegyzés rovatba feltétlenül írd be a vizsgatípust, amire jelentkeztél, a neved és a lakcímed. Fontos tudnivaló, hogy számlát csak a bankszámlatulajdonos nevére tudunk kiállítani.

Vizsgát halasztani nyomós személyes, vagy orvosi indokkal (hirtelen megbetegedés, haláleset a családban) lehet, legkésőbb a vizsganapot megelőző utolsó munkanapon, az adott vizsgahely ügyfélszolgálata szerinti munkaidőben.
Vizsgát halasztani egy alkalommal lehet, új jelentkezési lap kitöltésével.
A jelentkezési határidőn túli halasztás esetében a vizsgadíj 20%-át kezelési költség címén felszámítjuk.
Vizsgadíj visszatérítésére az alábbiak szerint van lehetőség: a jelentkezési határidőt megelőzően 100%, a vizsgát megelőző 10. napig 50% a visszatérítés mértéke. A vizsgát megelőző 10 napon belül, illetve a vizsgát követően visszatérítésre nincs lehetőség.
Vizsgadíj visszafizetésre kizárólag a befizetést igazoló pénztárgép bizonylat (blokk), vagy áfás számla ellenében van mód.
Amennyiben valakit nem megfelelő vizsgázói magatartás miatt a vizsgáról kizárnak, a vizsgadíj visszafizetésre nem tarthat igényt, vizsgáját nem halaszthatja.

Szótárhasználat a vizsgán

Igen, vizsgázóink valamennyi vizsgarészen vagy teljesen szabadon, vagy minimális korlátokkal használhatnak bármilyen nyomtatott szótárt. A szótár lehet egy- vagy kétnyelvű, sőt, akár többet is hozhatsz magaddal. 

A szótárhasználat részleteiről itt adunk átfogó tájékoztatást és egyben praktikus szótárhasználati tippeket.

Írásbeli vizsga

A vizsgafeladatok egy részét vizsgáztató tanár javítja, ezekben a jól követhető, olvasható és egyértelmű javítást az értékelők figyelembe tudják venni. Az "ikszelős" illetve feleletválasztós feladatok válaszlapjait azonban számítógép dolgozza fel. Ha a gép egy javított válaszba botlik, nem tudja eldönteni, hogy az "A vagy a C" a jó válasz. Szintén a gépi feldolgozás miatt fontos, hogy a válaszlapokon jól láthatóan, a megadott "doboz" belsejébe kerüljön az "iksz".

A megfelelési küszöbhöz közeli (attól csak 1-2%-kal elmaradó) eredményű dolgozatokat az eredmények véglegesítése előtt ismételten ellenőrizzük, beleértve az "ikszelős" feladatokat is. Mivel ezt felkészült munkatársak végzik, ha voltak nem egyértelműen javított válaszok, akkor ilyen - de csak ilyen - esetekben ezt figyelembe tudják venni.

A vizsgalap fejlécén szerepelő utasítást ("Do not make corrections" vagy „Nur eine Lösung angeben. nicht korrigieren!”) feltétlenül érdemes betartani, mert több ezer vizsgalap határidőre történő feldolgozása érdekében csak az egyértelmű - ha lehet, javítáok mellőzésével megadott - válaszok figyelembe vételét tudjuk az értékelés során garantálni.

A Writing / Schreiben vizsgarész 1. feladatában az szerepel, hogy kb. 150 szavas levelet kell írni. Az enyém 214 szavas lett. Ez baj?

Az hasznos, ha a gyakorlás során nagyjából tisztában vagy vele, milyen hosszú szövegeket írsz, de csupán tájékozódás céljából. Egyedül arra kell figyelned, hogy a rendelkezésre álló idő alatt a feladatban megadott célú és témájú levelet, esszét, cikket stb. írj. Nagyon fontos, hogy az írás kerek egész legyen, más szóval, hogy legyen időd átgondolni mit, milyen felépítésben fogsz írni, és utána befejezni! Szintén jó az is, ha hagysz magadnak a végén még időt arra, hogy átolvasd, ellenőrizd, ha kell javítsd, amit leírtál. A megadott szöveghossz csupán jelzés, javaslat: ennyibe általában belefér, amit kérünk, és ennyit biztosan kényelmesen le lehet írni a rendelkezésre álló idő alatt. A dolgozatokban szereplő szövegek hosszát senki nem számolja, így neked sem kell. Az értékelés kizárólag arra terjed ki, hogy a feladatot (tartalmilag) sikerült-e, és milyen minőségben teljesíteni.

Az íráskészség vizsgára szóló tippjeinket, jó tanácsainkat itt találod.

Szóbeli vizsga

A szóbelin nincsenek „tételek”, hiszen az Euroexam egy hétköznapi nyelvhasználatra épülő nyelvvizsga, így tulajdonképpen bármi előfordulhat, ami a hétköznapi kommunikáció során felmerülhet. Ezért azt tanácsoljuk, hogy fejleszd beszédkészségedet annyira, hogy az adott szinten társalogni tudj a valós életben szokásos módon, (pl. egy vacsoraasztalnál, vagy egy buliban), és akkor anélkül, hogy a témakörök miatt különösen aggódnod kellene, bizonyosan sikeres lesz a szóbelid.

Idemásoljuk a B2-es vizsga feladataira vonatkozó rövid ismertetőnket, amit egyszer a Fórumban egy hasonló kérdésre adtunk:

1. feladat - Beszélgetés
A vizsgáztató feltesz néhány egyszerű, általános jellegű, személyes kérdést mindkét vizsgázónak külön-külön, arra figyelj, hogy a kérdésekre röviden válaszolj (pl. "Egészségesen szoktál étkezni?" vagy "Mit kedvelsz jobban: egy tengerparti nyaralást vagy egy városnéző túrát?"), mindegyikre max. 1-2 mondatban. A tapasztalataidra, véleményedre és gyors reakciódra vagyunk kíváncsiak!

2. feladat - Történet elmondása képek alapján
A vizsgázók kapnak egy-egy képsorozatot, amelyről tízpercnyi felkészülés után egy-egy történetet kell elmondaniuk, azaz egyenként 2 percig folyamatosan kell beszélniük. A 10-12 képes történetek teljesen hétköznapiak, vagy ha nem azok, akkor a szituációk szokatlansága (pl. félreértések személyek közt, váratlan történések stb.) miatt nem azok. Az elvárás, hogy folyékonyan, választékosan, múlt időben elmeséld a történetet, mintha a barátaid lennének a hallgatósáod.

3. feladat - Szituációk
A vizsgázók egyenként, egymást váltogatva kapnak három-három szerepkártyát, amelyeken egy-egy mindennapi helyzetet kell megoldaniuk rövid dialógusban a vizsgáztatóval. Ezek a szituációk is teljesen hétköznapiak, semmi más dolgod nincs, mint valamit kérni, panaszkodni, információt adni, utasítani stb. Egyszerre itt sem kell 1 vagy 2 mondatnál többet mondanod, és azt figyeljük, hogy mennyire hatékonyak a megszólalásaid az adott szituációban.

4. feladat - Kommunikációs feladat
Két vizsgázó kap egy közös feladatkártyát, amelyet egymással megvitatva és közös megegyezésre jutva kell megoldaniuk. Ez a feladat egy 3 perces vita a 2 vizsgázó között, olyan "komoly" témáról, mint pl. "Milyen alapon választasz nyelviskolát?" vagy "Mit tehetsz azért,hogy környezettudatosabban élj?". Ezek egyike sem kíván szakmai tudást, szakmai nyelvhasználatot, csak hatékony vitakészséget.

A fentieknél is részletesebb útmutatónkat a beszédkészség vizsgáról ezen az oldalon találod.

Mivel az Euroexam szóbeli vizsgát mind az egynyelvű, mind a kétnyelvű vizsga részeként elfogadják, így a magyar akkreditációs szabályoknak megfelelően „kétnyelvű” részvizsgaként került besorolásra. Ez a meghatározás ugyanakkor csak a hivatalos besorolást érinti, nincs "kétnyelvű" feladat az Euroexam szóbeli vizsgákon (tehát a „szóbeli” vizsgába tartozó Beszédkészség és Hallott szöveg értése vizsgarészek valamennyi feladatán csak angolul/németül kell teljesíteni). Az egynyelvű és kétnyelvű vizsga csak az írásbeli vizsgarészben különbözik: Kétnyelvű vizsga esetén az írásbeli vizsga része a Közvetítés vizsgarész is, a többi 2 vizsgarészen felül (Olvasott szöveg értése, Íráskészség).

Sikeres vizsga

A vizsgakódodat a vizsgád pontos helyét és időpontját tartalmazó emailben kapod meg, illetve az általad nyitott online fiókban juthatsz hozzá. Ha valamiért ezek egyike sem működik, akkor emailben kell jelezned ezt a problémát az info@euroexam.org címen. Fontos, hogy a kódodat csak a jelentkezéskor megadott email címre tudjuk kiküldeni. A saját biztonságod érdekében jelezzük, hogy freemail-es vagy citromail-es fiókokkal ez a rendszer gyakran nem kompatibilis.

Azok akik online jelentkeztek a vizsgaeredményüket is abban a saját online "fiókjukban" nézhetik meg, ahol a vizsgára jelentkeztek. Oda a belépéshez szintén a regisztrációkor megadott email cím és jelszó szükséges.

A vizsgaeredmények a vizsgát követő 20. munkanapot követően, a vizsgázó egyéni kódja alapján a Vizsgaközpont honlapján, vagy a vizsgát szervező vizsgahelyen kifüggesztett eredménylistákból tekinthetők meg. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a kiértékelést és az eredményszámítást végző munkatársaink szinte mindig képesek a 20 munkanapos határidőn belül befejezni ezeket a feladatokat, vizsgázóink örömére. Külön kiemelhetjük, hogy minden évben úgy tervezzük meg a májusi vizsgáinkat, hogy a ilyenkor sikeres vizsgázók is mindig biztosan kezükbe kapják megérdemelt bizonyítványukat sok nappal a felvételi  eljárásban megjelölt, júliusi dokumentum pótlási határidő előtt.

A sikeres vizsga egyik feltétele, hogy valamennyi vizsgarészen (a kétnyelvű vizsgán 5, az egynyelvű változatban 4 vizsgarész van) külön is meglegyen legalább 40%. Az írásbeli vizsga részei: Olvasott szöveg értése, Íráskészég,  valamint kétnyelvű vizsga esetén a Közvetítés. A szóbeli vizsga részei: Hallott szöveg értése, Beszédkészség. A 40%-os megfelelési küszöb a vizsgarész feladatainak átlagából adódik, tehát a vizsgarészen belül, az egyes feladatokra külön nincs megfelelési küszöb.

Mivel az Euroexam fontosnak tartja, hogy vizsgázói nyelvtudását érvényes, megbízható és objektív módon mérje, ezért egy nemzetközi szakértők közreműködésével kidolgozott eredményszámítási eljárás garantálja, hogy a sikeres nyelvvizsgához mindegyik vizsgaidőszakban ugyanolyan szintű nyelvtudásra legyen szükség. Mivel a vizsgafeladatok kérdései soha nem lehetnek tökéletesen azonos nehézségűek, ezért a végleges vizsgaeredmények meghatározásakor az egyes kérdéseken szerezhető "pontok", azok tényleges nehézségével korrigáltan kerülnek beszámításra a végeredménybe.

Az éles vizsgák utáni eredményszámításról itt olvashatsz részletesen.

A sikeres vizsgához a maximális pontszám 60%-át kell elérni, ugyanakkor feltétel az is, hogy a vizsgázó valamennyi vizsgarészen (a kétnyelvű vizsgán 5, az egynyelvű változatban 4 vizsgarész van) külön-külön is elérje a 40%-ot.

Nem kötelező előírás azonban KOMPLEX vizsgán az, hogy a magyar akkreditált vizsgarendszer felosztása szerinti "írásbeli" illetve "szóbeli" részvizsgákon külön is meglegyen a 60%. Az  "írásbeli" és "szóbeli" tehát kompenzálhatja egymást, ha a fenti 40% megvan, akkor már CSAK a teljes vizsga összesített eredménye számít a komplex vizsga sikerességénél.

A komplex vizsga mellett - ha a vizsga csak részben volt sikeres - külön államilag elismert szóbeli vagy államilag elismert írásbeli bizonyítványt is lehet szerezni (ebben az esetben a fenti feltételeknek az írásbeli vagy a szóbeli vizsgák részeire kell igaznak lennie). A bizonyítványokat az eredménynek megfelelően, automatikusan állítjuk ki.

Külön írásbeli vagy szóbeli vizsgára történt jelentkezés esetén a feltételek azonosak, de természetesen csak az írásbeli, illetve szóbeli vizsgába tartozó vizsgarészekkel kell számolni.

Nyelvvizsga-bizonyítvány

Írásos meghatalmazás ellenében bárki más is átveheti a bizonyítványt. A meghatalmazásban szerepeljenek a meghatalmazó és a meghatalmazott adatai (születési adatok és a személyi igazolvány száma), a vizsga adatai (típus, szint, időpont), valamint két tanú aláírása.

A bizonyítványodat annál az Euroexam vizsgapartnernél veheted át, melynek szervezésében a vizsgát letetted. Ez általában az az intézmény, ahol a vizsgajelentkezésedet, jelentkezési lapot leadtad, illetve a vizsgadíjat befizetted. Egyes esetekben előfordul, hogy a zsúfoltság elkerülése érdekében másik vizsgapartner által szervezett vizsga helyszínére irányítottak, ezért a vizsga előtt kapott értesítő emailben, vagy a saját online fiókodban minden esetben külön feltüntetjük a "vizsgaszervező" iskolád nevét és címét.

Vizsgaközpont:
A Vizsgaközpont (ebből csak egy van) az I. kerületi Tábor utca 5. szám alatt található (ld. térkép balra). Itt végzik a vizsgák országos adminisztrációját, egyúttal magára a vizsgára is lehet helyben itt jelentkezni. Ha a Vizsgaközpontban jelentkeztél (vagy online jelentkezés esetén azt választottad ki), akkor a vizsga helyszíne rendszerint valamelyik közeli budai vagy erre a célra akkreditált más fővárosi gimnázium. Ide azonban csak a vizsgát letenni mész, mert sem előtte, sem utána nem történik ott semmi, ami téged érint. Minden, a vizsgáddal kapcsolatos ügyintézés a Vizsgaközpontban magában zajlik, tehát a bizonyítványt is itt veheted majd át személyesen (1012 Budapest, Tábor u. 5.).

Vizsgapartner:
Ha jelentkezésedet valamely Euroexam vizsgapartnernél adtad le (oda küldted, azt jelölted meg az űrlapon), akkor minden további ügyintézés is ott zajlik számodra. A vizsgapartnerek tehát azok az intézmények (rendszerint nyelviskolák, néha középiskolák vagy egyetemi részlegek), amelyeket a "Főoldal/Vizsgapartnereink" oldalon is megtalálsz. Akárcsak a Vizsgaközpont, az esetek többségében ők sem saját irodáikban, tantermeikben bonyolítják a vizsgát, hanem külső helyszínen (pl. egy középiskolában, egyetemi előadóban). Értelemszerűen a bizonyítványokat ebben az esetben is a vizsgapartnernél, vagyis a jelentkezéskor megjelölt intézményben tudod átvenni.

A vizsgapartner iskolák nyitvatartása iránt náluk kell érdeklődni közvetlenül, de nyelviskolák jellemzően legalább 18 óráig nyitva tartják ügyfélszolgálatukat. A Vizsgaközpontban a honlapon megadott ügyfélszolgálati időben tudod átvenni a bizonyítványt. 

A magyar nyelvvizsga akkreditációs szabályok szerint bármilyen vizsgarendszerben megszerzett külön szóbeli nyelvvizsga bizonyítvány és külön írásbeli nyelvvizsga bizonyítvány együtt azonos értékű a komplex nyelvvizsga bizonyítvánnyal. Az Euroexam vizsgákon jelentkezhetsz külön írásbelire vagy szóbelire éppúgy mint komplex vizsgára és sikeres vizsga esetén az arról szóló (tehát vagy szóbeli, vagy írásbeli, vagy komplex) állami nyelvvizsgabizonyítványt kapsz (valamint sikeres komplex vizsga esetén nemzetközi oklevelet is). Ahhoz azonban, hogy az itt (vagy máshol) megszerzett szóbeli nyelvvizsga bizonyítványt komplex vizsgaként fogadják el, szükséged van a másik "félbizonyítványra", keményfedeles, államira, de semmilyen további teendőd nincs.

Az egész rendszer másik fontos eleme, hogy bármely vizsgarendszer sikeres írásbeliről szóló bizonyítványát minden gond nélkül párosíthatod egy másik vizsgarendszer sikerest szóbelit igazoló bizonyítványával. 

Vizsgaközpontunk korábban a vizsgázók igényeit szem előtt tartva igyekezett saját igazolás kiadásával segíteni azoknak, akik ezt külön kérték. Az Akkreditációs Központ 2012. decemberében úgy határozott, hogy ez a gyakorlat - a hatályos rendeletek értelmében (Nemzeti Felsőoktatási törvény 51. § (1) b) és (3)) - nem folytatható, vagyis államilag elismert vizsgáztatás keretében csak a "keményfedeles" bizonyítványt adhatják ki a vizsgaközpontok.

Ez azt jelenti, hogy nincs különeljárás, gyorsított eljárás, csak a kemény fedél van akkor, amikor azok megérkeznek az Oktatási Hivataltól.

Sikeres vizsga esetén a bizonyítványok az eredményhirdetést követően legkorábban 5 héttel érkeznek meg a Vizsgaközpontba, illetve azt követően pár nap késéssel a vizsgahelyekre. A bizonyítványokat személyesen lehet átvenni. A bizonyítványok megérkezéséről külön értesítést nem küldünk, de a honlapon és a Facebook oldalunkon is közhírré tesszük.

Amennyiben csak részben sikeres a vizsgád úgy külön "szóbeli" vagy "írásbeli" bizonyítványt is szerezhetsz. Az Euroexam vizsgák 5 vizsgarészből állnak (egynyelvű vizsga esetén a Közvetítés nélkül 4 részből). Az "írásbeli" eredményébe a következő vizsgarészek számítanak bele: Olvasott szöveg értése; Íráskészség; Közvetítés. A "szóbeli" eredménye a Hallott szöveg értése és a Beszédkészség (korábbi nevén "Szóbeli") részekből tevődik össze. A vizsga sikerességének pontos feltételei megtalálhatók a Vizsgaszabályzatban (a "Jelentkezem" főmenűben).

Jó hír azoknak, akik külön szerzik meg az írásbeli és a szóbeli bizonyítványt, hogy egy 2008-ban elfogadott kormányrendelet értelmében a nyelvvizsga-bizonyítványokat felhasználó szervezetek komplex vizsgával egyenértékűként kezelik a külön benyújtott szóbeli és írásbeli bizonyítványokat.

Felülvizsgálati, újraértékelési kérelem

A vizsgaeredményed közzétételét követő 15 napon belül lehetőséged van:

 • Felülvizsgálatot kérni, azaz jogorvoslattal élni jogszabálysértésre vagy az eredményszámításban mutatkozó számolási hibára történő hivatkozással, részletes indoklással. Ebben az esetben felülvizsgálat díjmentes. 
 • Újraértékelést kérni a vizsga egészére vagy egyes vizsgarész(ek)re. Ebben az esetben nem kell indoklást írnod. Az eljárás díjköteles.
  A díj befizethető személyesen az Euroexam Vizsgaközpont ügyfélszolgálatán, illetve átutalással a budapesti Vizsgaközpont számlájára (Euro Nyelvvizsga Kft, KHB 10403181-31821647-00000000).

A kérlemet a "Felülvizsgálati/Újraértékelési kérelem" űrlap kitöltése után benyújthatod: 

 • személyesen az Euroexam Vizsgaközpont ügyfélszolgálatán;
 • postai úton (Euroexam Vizsgaközpont, 1012 Budapest, Tábor utca 5.);
 • e-mailben az info@euroexam.org címre. 

A benyújtással egyidőben igazolni kell a díj megfizetését. Ennek elmulasztása esetén a Vizsgaközpontnak jogában áll a kérelmet figyelmen kívül hagyni.

A kérelmeket első fokon a Vizsgaközpont vezetője/igazgatója bírálja el a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül; másodfokon pedig a Nyelvvizsgát Akkreditáló Központ (NYAK) vezetője. A kérelmek benyújtására a vizsgázó (kiskorú vizsgázó esetén törvényes képviselője) jogosult. A határidő elmulasztása esetén nincs jogorvoslati lehetőség. 

A kérelem elbírálásánál méltányossági körülmény nem vehető figyelembe. 

Felülvizsgálati/Újraértékelési kérelem itt tölthető le. 

Két lehetőséged is van, hogy megnézd a megírt dolgozatodat: vizsgamegtekintés illetve konzultáció keretén belül. 

 

  Vizsgamegtekintés Konzultáció
Milyen a vizsgádhoz kapcsolódó anyagokat látsz?    
Teljesített írásbeli vizsgafeladatok    
Szóbeli teljesítmény értékelőlapja    
Feladatlapok    
Megoldókulcsok / Értékelési kritériumok    
Az elfogadott és el nem fogadott válaszok láthatóak    
Milyen szolgáltatásokat nyújtunk neked?    
Szabadon választható időpont    
Szakképzett vizsgáztató nyelvtanár segítsége    
Részletes elemzés    
Személyre szabott tanácsok    
Kérdezési lehetőség    

Vizsgamegtekintés:

Az Euroexam Vizsgaközpont lehetőséget biztosít a nyelvvizsga dolgozat megtekintésére, amelyre: 

 • előzetes bejelentkezés után, minden vizsgaidőszak esetében a honlapról elérhető meghatározott napokon
 • kizárólag a budapesti Vizsgaközpontban (Tábor u. 5) van lehetőséged
 • egy kísérőt is elhozhatsz (ezt a jelentkezési lapon kell feltüntetni).

A vizsgamegtekintés alkalmával megnézheted

 • vizsgafeladataidat,
  • a feladatok megadásával és
  • az értékelési útmutatóval,
  • megoldókulccsal együtt, valamint
 • szóbeli teljesítményed értékelő lapját.

Ha kérdéseid lennének a feladatokkal, megoldási lehetőségekkel kapcsolatosan élj a konzultációs lehetőséggel!

 • A megtekintés időtartama 45 perc
 • A megtekintés díjtalan
 • kizárólag saját megoldásaidról készíthetsz kézzel írott jegyzetet, azonban a dolgozat nem vihető el, fénymásolására, a vizsgadolgozat lefényképezésére nincs lehetőség. A jegyzetek készítése során teljes vizsgafeladatok másolása nem engedélyezett.
 • A vizsgamegtekintésre érvényes személyazonosságot igazoló okiratot kell hozni, ennek hiányában nem tekinthető meg a dolgozat! 

A beszégkészség vizsga hangfelvételének meghallgatására az Adatvédelmi szabályzat értelmében nincs lehetőség.

Megtekintésre előre egyeztetett, a központ által kijelölt időpontokban van lehetőség, kizárólag az Euroexam Vizsgaközpontban. A megtekintés iránti igényt az Euroexam Vizsgaközpont honlapján található jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével lehet bejelenteni. Az időpont kiosztása jelentkezési sorrendben történik. Az egyeztetetett időpont nem modósítható.

Konzultáció:

A Vizsgaközpont által kijelölt, szakképzett vizsgáztató nyelvtanár segít a dolgozatod részletesebb elemzésében, áttekintésében. A 45 perc időtartamú szolgáltatás során a dolgozat megtekintésén túl, a legjellemzőbb problémák, hiányosságok kerülnek diagnosztizálásra, és személyre szabott tanácsokat kaphatsz a további felkészüléshez.

 • előzetes bejelentkezés után, minden vizsgaidőszak esetében a honlapról elérhető meghatározott napokon
 • helyszín a budapesti Vizsgaközpontban (Tábor u.5)
 • egy kísérőt is elhozhatsz(ezt a jelentkezési lapon kell feltüntetni).

A konzultáció díja 3.900,- forint. 

A konzultáció iránti igényt az Euroexam Vizsgaközpont honlapján található jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével lehet bejelenteni.

Mindkét esetben a vizsgázó kizárólag saját megoldásairól készíthet kézzel írott jegyzetet, azonban a dolgozat nem vihető el, fénymásolására, a vizsgadolgozat lefényképezésére nincs lehetőség. A jegyzetek készítése során teljes vizsgafeladatok másolása nem engedélyezett, erre idő sincs. A megtekintés és a konzultáció minden esetben előre egyeztetett időpontban történik kizárólag az Euroexam Vizsgaközpontban.