Gyakori kérdések | Euroexam

Gyakori kérdések

Jelentkezés

Hány éves kortól, és ki jelentkezhet a vizsgára?
Egy ismerősöm is akkor vizsgázik, amikor én. Lehetünk-e együtt a szóbeli vizsgán?
Jelentkezhetek-e külön szóbeli vagy külön írásbeli vizsgára is?

Elismert nyelvvizsga

Államilag elismert a vizsga?
Nemzetközileg elismert a vizsga?

Vizsgadíj befizetése, értesítés

Hogyan fizethetem be a vizsgadíjat?
A vizsgadíj befizetésének lehetőségeiről mikor tájékoztatnak, ha on-line jelentkezem a vizsgára?
Hogyan igényelhetek számlát a befizetésről?
Mikor kapok értesítést a vizsgaidőpontról?

Szótárhasználat a vizsgán

Használhatok-e szótárt a vizsgán?

Írásbeli vizsga

A Writing feladat instrukciójában az szerepel, hogy kb. 100-120 szót kell írni. Nekem sikerült 214 szavas levelet írnom. Ilyenkor mi a teendő?

Szóbeli vizsga

Ha külön szóbelire jelentkezel, miért csak a kétnyelvű változatot tudod megjelölni?
Milyen témakörök fordulhatnak elő a szóbeli vizsgán?

Vizsgaeredmény

Mikor sikeres a vizsgám?
A 40%-os megfelelési küszöb vizsgarészekre vagy feladatokra vonatkozik?
Mennyi időn belül, és hogyan lehet megtudni az eredményeket?

Nyelvvizsga-bizonyítvány

Kaphatok-e külön bizonyítványt csak a szóbeli vagy írásbeli részre?
Mikor kapok bizonyítványt?
Sikerült a nyelvvizsgám, de még nem készültek el a bizonyítványok. Szükségem lenne arra, hogy igazolni tudjam a vizsgám sikerességét. Mi a teendő?
Külön szereztem meg a szóbeli és az írásbeli bizonyítványomat. Kaphatok-e komplex bizonyítványt?
Hol vehetem át a bizonyítványt?
Nem tudok elmenni a bizonyítványomért, de szükségem lenne rá. Más is átveheti helyettem?

Megtekintés, fellebbezés

Mikor és hogyan nézhetem meg a kijavított dolgozatomat?
Milyen esetekben kaphatom vissza a vizsgadíjat?
Hogyan lehet benyújtani fellebbezést, felülvizsgálati kérelmet?

Jelentkezés

Hány éves kortól, és ki jelentkezhet a vizsgára?
Vizsgára jelentkezhet bárki, aki a vizsgára jelentkezés napjáig betöltötte a 14. életévét. Fontos azonban, hogy a vizsgán való részvételhez érvényes személyi igazolvánnyal, jogosítvánnyal vagy útlevéllel kell rendelkezni.

Egy ismerősöm is akkor vizsgázik, amikor én. Lehetünk-e együtt a szóbeli vizsgán?
Mivel a szóbeli vizsga Beszédkészség részében a vizsgázók párosával vizsgáznak, természetesen van lehetőség arra, hogy az ismerősök együtt jelenjenek meg a bizottság előtt. Ennek feltétele, hogy a vizsgára való jelentkezés egy időben történjen, valamint mindketten jelezzék ezt a kívánságukat a jelentkezési lap megfelelő helyén.

Jelentkezhetek-e külön szóbeli vagy külön írásbeli vizsgára is?
Az Euro nyelvvizsgák letehetőek komplex vizsgakánt, de jelentkezhetsz külön írásbeli illetve külön szóbeli vizsgára is.
Ha külön írábeli vizsgára jelentkezel, akkor a következő vizsgarészeket kell teljesítened: Olvasott szöveg értése; Íráskészség; Nyelvismeret és szókincs; Közvetítés (csak kétnyelvű vizsga esetén).
A külön szóbeli vizsga a Hallott szöveg értése és a Beszédkészség vizsgarészekből áll.
A 2008-ban elfogadott kormányrendelet értelmében a nyelvvizsga-bizonyítványokat felhasználó szervezetek komplex vizsgával egyenértékűként kezelik a külön benyújtott szóbeli és írásbeli bizonyítványokat.
Elismert nyelvvizsga

Államilag elismert a vizsga?
Igen. Felvételihez, diplomához, karrierhez ma már nélkülözhetetlen az államilag elismert nyelvvizsga. Az Euroexam nyelvvizsgákat teljes értékű angol ill. német nyelvvizsgaként használhatod a felvételinél (a mindenkori pontértékeknek megfelelően), a diplomához, és természetesen elfogadják álláskeresésnél is.
Ez azt jelenti, hogy az Euro és EuroPro a felvételitől a diplomán át a nyelvpótlékig mindenütt érvényes, államilag elismert nyelvvizsgáknak számítanak.

Nemzetközileg elismert a vizsga?
A vizsgák nemzetközi elfogadásával kapcsolatban érdemes elolvasni a Nyelvvizsga Akkreditációs Központ tájékoztatóját (http://www.nyak.hu/). A NYAK tájékoztatása jól fedi a tényleges helyzetet: egyetlen vizsgát sem fogadnak el az "egész világon". A magyar állami elismerésnek megfelelő formális, hivatalos nemzetközi elismerés általánosan nincs, ehelyett az országok többségében minden intézmény (egyetem, vállalat stb) maga dönt arról, hogy milyen nyelvismeretet és/vagy bizonyítványt követel meg. Európában ma már nagyon fontos viszonyítási alap az, ha egy nyelvvizsga szintje (és ennek megfelelően a bizonyítvány is) megfelel a "Közös Európai Nyelvi Keretrendszernek" (KER, vagy az angol rövidítés szerint CEF). Az egységesen megállapított szintek rendszerét éppen azért hozta létre az Európa Tanács, hogy a sokféle nyelvvizsga összevethető legyen. Az Euroexam szintjeit (és a bizonyítványon található értékelést) ennek az európai Keretrendszernek megfelelően rögzítettük illetve adjuk meg.

Vizsgadíj befizetése, értesítés

Hogyan fizethetem be a vizsgadíjat?
A vizsgadíj készpénzben, postai csekken vagy banki átutalással egyenlíthető ki. A vizsgadíj befizetési határideje megegyezik a jelentkezés határidejével.
A díjat - ügyfélfogadási időben - befizetheted személyesen a vizsgahelyen, ahova jelentkeztél. Az átutalásos illetve csekkes befizetéshez szükséges adatokat a jelentkezéi lapod beérkezését követően az adott vizsgahely adja meg.
Postai csekkes befizetés esetén a csekket arra a vizsgahelyre küldd, ahova jelentkeztél. Kérjük, a csekkre a következő információkat feltétlenül írd rá: a vizsgatípus, amire jelentkeztél (pl. angol B2), a neved és a lakcímed.
Átutalással is egyenlítheted a vizsgadíjat - az ehhez szüskéges bankszámlaszámot a vizsgahely fogja elküldeni számodra. Kérjük, hogy a megjegyzés rovatba feltétlenül írd be a vizsgatípust, amire jelentkeztél, a neved és a lakcímed. Fontos tudnivaló, hogy számlát csak a bankszámlatulajdonos nevére tudunk kiállítani.

A vizsgadíj befizetésének lehetőségeiről mikor tájékoztatnak, ha on-line jelentkezem a vizsgára?
Jelentkezésedet automatikusan megkapja a bejelölt vizsgahely. Ők e-mailben igazolják vissza jelentkezésed, mely tartalmazza a vizsgadíj befizetésének módját is (postai utalványon mindenhol tudsz fizetni, de számos helyen utalással is fogadják a vizsgadíjat). Jelentkezésed a befizetéssel együtt válik érvényessé.
Ha esetleg nem kapnál visszaigazoló e-mailt a jelentkezést követő egy-két munkanapon belül, akkor kérjük, vedd fel a kapcsolatot a választott vizsgahellyel!

Hogyan igényelhetek számlát a befizetésről?
Készpénzes befizetés esetén csak a befizetéskor tudunk számlát kiadni, utólag nem áll módunkban.
Postai befizetés esetén számlaigényedet és a vevő pontos adatait (név, cím) az utalvány közlemények rovatában kell feltüntetni, ennek hiányában nem tudunk számlát kiadni.
Banki átutalás esetén számlaigényed és a vevő adatait (név, cím) a közlemény rovatban kell feltüntetni, ennek elmulasztása esetén számlát nem áll módunkban kiállítani. Banki átutalás esetén a vevő csak a számlatulajdonos lehet.

Mikor kapok értesítést a vizsgaidőpontról?
A vizsgák előre meghirdetett időpontokban kerülnek megrendezésre, ezekről az Interneten, szóróanyagokon és a vizsgahelyeken tájékozódhatsz. Amennyiben már jelentkeztél, a vizsgát megelőző egy-másfél héten belül postai úton kapsz értesítőt a pontos helyszínről és időbeosztásról.

Szótárhasználat a vizsgán

Használhatok-e szótárt a vizsgán?
Tetszőleges típusú, nyomtatott szótárt lehet használni (kétnyelvű vizsga esetén) az írásbeli Közvetítés vizsgarész fordítási feladatánál, illetve a Beszédkészség vizsgarész előtti, tízperces felkészüléshez. Szótárról magadnak kell gondoskodnod.

Írásbeli vizsga

A Writing feladat instrukciójában az szerepel, hogy kb. 100-120 szót kell írni. Nekem sikerült 214 szavas levelet írnom. Ilyenkor mi a teendő?

Az hasznos, ha a gyakorlás során nagyjából tisztában vagy vele, milyen hosszú szövegeket írsz, de csupán a tájékozódás céljából. Egyedül arra kell figyelned, hogy a rendelkezésre álló idő alatt a feladatban megadott célú és témájú levelet, esszét, cikket stb írj. Nagyon fontos, hogy az írás kerek egész legyen, más szóval, hogy legyen időd átgondolni mit, milyen felépítésben fogsz írni, és utána befejezni! Szintén jó dolog az, ha hagysz magadnak a végén még időt arra, hogy átolvasd, ellenőrizd, ha kell javítsd, amit leírtál.
A megadott szöveghossz csupán jelzés, javaslat - ennyibe általában belefér, amit kérünk, és ennyit biztosan kényelmesen le lehet írni a rendelkezésre álló idő alatt. A dolgozatokban szereplő szövegek hosszát senki nem számolja, így neked sem kell. Az értékelés kizárólag arra terjed ki, hogy a feladatot (tartalmilag) sikerült-e, és milyen minőségben teljesíteni.

Bővebben az írásbeli vizsga menetéről itt olvashatsz.

Szóbeli vizsga

Miért csak kétnyelvű változatban tehető le a szóbeli vizsga?
Mivel az Euro szóbeli vizsgát mind az egynyelvű, mind a kétnyelvű vizsga részeként elfogadják, így a magyar akkreditációs szabályoknak megfelelően „kétnyelvű” részvizsgaként került besorolásra.
Ez a meghatározás ugyanakkor csak a hivatalos besorolást érinti, nincs "kétnyelvű" feladat az Euroexam szóbeli vizsgákon (tehát a „szóbeli” vizsgába tartozó Beszédkészség és Hallott szöveg értése vizsgarészek valamennyi feladatán csak angolul/németül kell teljesíteni).
Az egynyelvű és kétnyelvű vizsga csak az írásbeli vizsgarészben különbözik: Kétnyelvű vizsga esetén az írásbeli vizsga része a Közvetítés vizsgarész is, a többi 3 vizsgarészen felül (Olvasott szöveg értése, Íráskészség, Nyelvismeret és szókincs).

Milyen témakörök fordulhatnak elő a szóbeli vizsgán?
A szóbelin nincsenek „tételek”, hiszen az Euro egy hétköznapi nyelvhasználatra épülő nyelvvizsga, így tulajdonképpen bármi előfordulhat, ami a hétköznapi kommunikáció során felmerülhet.
Természetesen találsz iránymutatást a felkészüléshez itt a honlapunkon: az Érdeklődöm/Vizsgatípusok és szintek menüponton belül ki tudod választani a szintet, majd a lap aljára „gördítve” láthatod a szóbeli témaköröket. Ezen kívül a Letölthető vizsgatesztben, valamint a megvásárolható kiadványainkban megtalálható a Speaking vizsgarész is. Ha megnézed őket, láthatod, hogy milyen jellegűek a feladatok, de a Beszédkészség vizsgarész külön készülést nem igényel.
Összességében azt tanácsoljuk, hogy fejleszd fel a beszédkészségedet annyira, hogy az adott szinten társalogni tudj a valós életben szokásos módon, (pl. egy vacsoraasztalnál, vagy egy buliban), és akkor anélkül, hogy a témakörök miatt különösen aggódnod kellene, bizonyosan sikeres lesz a szóbelid.
Bővebben a Beszédkészség vizsgarészről itt olvashatsz.

Sikeres vizsga

Mikor sikeres a vizsgám?
A sikeres vizsgához a maximális pontszám 60%-át kell elérni, ugyanakkor feltétel az is, hogy valamennyi vizsgarészen (a kétnyelvű vizsgán 6, az egynyelvű változatban 5 vizsgarész van) külön is meglegyen legalább 40%.
Külön írásbeli vagy szóbeli vizsgára történt jelentkezés esetén a feltételek azonosak, de természetesen csak az írásbeli, illetve szóbeli vizsgába tartozó vizsgarészekkel kell számolni.

A 40%-os megfelelési küszöb vizsgarészekre vagy feladatokra vonatkozik?
A sikeres vizsga egyik feltétele, hogy valamennyi vizsgarészen (a kétnyelvű vizsgán 6, az egynyelvű változatban 5 vizsgarész van) külön is meglegyen legalább 40%.
Az írásbeli vizsga részei: Olvasott szöveg értése, Íráskészég, Nyelvismeret és szókincs, valamint kétnyelvű vizsga esetén a Közvetítés.
A szóbeli vizsga részei: Halott szöveg értése, Beszédkészség.
A 40%-os megfelelési küszöb a vizsgarész feladatainak átlagából adódik, tehát a vizsgarészen belül, az egyes feladatokra külön nincs megfelelési küszöb.

Mennyi időn belül, és hogyan lehet megtudni az eredményeket?
A vizsgaeredmények a vizsgát követő 20. munkanapot követően, a vizsgázó egyéni kódja alapján a Vizsgaközpont honlapján, vagy a vizsgát szervező vizsgahelyen kifüggesztett eredménylistákból tekinthetők meg.

Nyelvvizsga-bizonyítvány

Kaphatok-e külön bizonyítványt csak a szóbeli vagy írásbeli részre?
Amennyiben csak részben sikeres a vizsgád úgy külön "szóbeli" vagy "írásbeli" bizonyítványt is szerezhetsz.
Az Euroexam vizsgák 6 vizsgarészből állnak (egynyelvű vizsga esetén a Közvetítés nélkül 5 részből).
Az "írásbeli" eredményébe a következő vizsgarészek számítanak bele: Olvasott szöveg értése; Íráskészség; Nyelvismeret és szókincs; Közvetítés.
A "szóbeli" eredménye a Hallott szöveg értése és a Beszédkészség (korábbi nevén "szóbeli") részekből tevődik össze.
A vizsga sikerességének pontos feltételei megtalálhatók a Vizsgaszabályzatban (A "Vizsgára jelentkezem" főmenű alatt).

Mikor kapok bizonyítványt?
Sikeres komplex vizsga esetén:
A bizonyítványok az eredményhirdetést követő 2-3 héten belül érkeznek meg a Vizsgaközpontba, illetve a vizsgahelyekre. A bizonyítványokat személyesen lehet átvenni. A bizonyítványok megérkezéséről külön értesítést nem küldünk, de a honlapon közzétesszük.
Sikeres szóbeli vagy írásbeli vizsga esetén:
A bizonyítványok az eredményhirdetést követő 5-6 héten belül érkeznek meg a Vizsgaközpontba, illetve a vizsgahelyekre. A bizonyítványokat személyesen lehet átvenni. A bizonyítványok megérkezéséről külön értesítést nem küldünk, de a honlapon közzétesszük.

Sikerült a nyelvvizsgám, de még nem készültek el a bizonyítványok. Szükségem lenne arra, hogy igazolni tudjam a vizsgám sikerességét. Mi a teendő?
Vizsgaeredményéről kérésre igazolást állítunk ki. Ennek díja 900,- forint. Az igazolás az igénybejelentést követően három munkanapon belül készül el, kizárólag személyesen lehet átvenni: Budapesten az Euro Nyelvvizsga Központban, illetve vidéken az adott vizsgahelyen.

Külön szereztem meg a szóbeli és az írásbeli bizonyítványomat. Kaphatok-e komplex bizonyítványt?
A magyar akkreditációs szabályok szerint bármilyen vizsgarendszerben megszerzett külön szóbeli nyelvvizsga bizonyítvány és külön írásbeli nyelvvizsga bizonyítvány együtt azonos értékű a komplex nyelvvizsga bizonyítvánnyal. Az Euroexam vizsgákon jelentkezhetsz külön írásbelire vagy szóbelire éppúgy mint komplex vizsgára és sikeres vizsga esetén az arról szóló (tehát vagy szóbeli, vagy írásbeli, vagy komplex) állami nyelvvizsgabizonyítványt kapsz (valamint sikeres komplex vizsga esetén nemzetközi oklevelet is).
Ahhoz azonban, hogy az itt (vagy máshol) megszerzett szóbeli nyelvvizsga bizonyítványt komplex vizsgaként fogadják el, szükséged van a másik "félbizonyítványra", keményfedeles, államira.

Hol vehetem át a bizonyítványt?
A bizonyítványodat a választott vizsgahelyen veheted át, ami az az intézmény, ahol a vizsga jelentkezésedet kezelik, tehát ahol a jelentkezési lapot leadtad, illetve a vizsgadíjat befizetted.  

Vizsgaközpont:
A Vizsgaközpont (ebből csak egy van) található a Moszkva téren (ld. térkép balra). Itt végzik a vizsgák országos adminisztrációját, egyúttal magára a vizsgára is lehet helyben itt jelentkezni. Ha a  Vizsgaközpontban jelentkeztél (vagy online jelentkezés esetén azt választottad ki), akkor a vizsga helyszíne rendszerint valamelyik   közeli, budai gimnázium. Ide azonban csak a vizsgát letenni mész, semmi más, sem előtte, sem utána nem történik ott. Minden, a vizsgáddal kapcsolatos ügyintézés a Vizsgaközpontban magában zajlik, tehát a bizonyítványt is itt veheted majd át személyesen (a Moszkva téren, pontosabban Vérmező út 4.)

Vizsgahely:
Ha jelentkezésedet valamely vizsgahelyre adtad le (oda küldted, azt jelölted meg az űrlapon), akkor minden további ügyintézés is ott zajlik számodra. A vizsgahelyek tehát azok az intézmények (rendszerint nyelviskolák, néha középiskolák vagy egyetemi részlegek), amelyeket a Vizsgahelyek Országszerte linkre (kis térkép) kattintva is megtalálsz. Akárcsak a Vizsgaközpont, az esetek többségében ők sem helyben, saját irodáikban, tantermeikben bonyolítják a vizsgát, hanem külső helyszinen (középiskolában, egyetemi előadóban). Értelemszerűen a bizonyítványokat ebben az esetben is a vizsgahelyen, vagyis a jelentkezéskor megjelölt intézményben tudod átvenni.

A vizsgahelyek nyitvatartása iránt náluk kell érdeklődni közvetlenül, de nyelviskolák jellemzően legalább 18 óráig nyitva tartják ügyfélszolgálatukat. A Vizsgaközpontban 10 és 18 óra között tudod átvenni a bizonyítványt munkanapokon.

Nem tudok elmenni a bizonyítványomért, de szükségem lenne rá. Más is átveheti helyettem?
Írásos meghatalmazás ellenében más is átveheti a bizonyítványt. A meghatalmazásban szerepeljenek a meghatalmazó és a meghatalmazott adatai (születési adatok és a személyi igazolvány száma), a vizsga adatai (típus, szint, időpont), valamint két tanú aláírása.
Letölthető meghatalmazás.

Megtekintés, fellebbezés

Mikor és hogyan nézhetem meg a kijavított dolgozatomat?
A kijavított dolgozatok megtekintését és a konzultáció iránti kérelmet a vizsgaeredmény kihirdetését követő 15 napon belül kell jelezni, valamint időpontot egyeztetni az Euro Nyelvvizsga Központ ügyfélszolgálatán.

Vizsgamegtekintés: Az Euro Nyelvvizsga Központ lehetőséget biztosít a nyelvvizsga dolgozat megtekintésére. A megtekintés alkalmával a vizsgázó az írásban teljesített vizsgafeladatait (a feladatok megadásával és az értékelési útmutatóval), valamint szóbeli teljesítményének értékelő lapját tekintheti meg. A megtekintés időtartalma max. 30 perc.

A vizsgázó kizárólag saját megoldásairól kézzel jegyzetet készíthet, azonban a dolgozat nem vihető el, fénymásolására nincs lehetőség. A teljes nyelvvizsga dolgozat szerzői jogvédelem alatt áll, ezért annak részben vagy egészben történő másolása, sokszorosítása nem engedélyezett.

A vizsgamegtekintésre érvényes személyazonosságot igazoló okiratot kell hozni, ennek hiányában nem tekinthető meg a dolgozat!

Megtekintésre előre egyeztetett, a központ által kijelölt időpontokban van lehetőség, kizárólag az Euro Nyelvvizsga Központban. A megtekintés iránti igényt az Euro Nyelvvizsga Központ ügyfélszolgálatán, félfogadási időben, telefonon vagy személyesen kell jelezni. Az időpont kiosztása jelentkezési sorrendben történik. Az egyeztetetett időpont nem mosósítható.

Konzultáció: A vizsgázónak lehetősége van – a Vizsgaközpont által kijelölt, szakképzett vizsgáztató nyelvtanár segítségével – kijavított dolgozatának megtekintésére és részletes elemzésére. Az egy tanóra (45 perc) időtartamú szolgáltatás során a dolgozat megtekintésén túl, a legjellemzőbb problémák, hiányosságok kerülnek diagnosztizálásra, a vizsgázó személyre szabott tanácsokat kap a további felkészüléshez. A konzultáció mindenkor érvényes díját a Vizsgaközpont honlapján teszi közzé. A konzultációs megtekintés díja 3.900,- forint.
Mindkét esetben a vizsgázó kizárólag saját megoldásairól kézzel jegyzetet készíthet, azonban a dolgozat nem vihető el, fénymásolására nincs lehetőség. A jegyzetek készítése során teljes vizsgafeladatok másolása nem engedélyezett.
A megtekintés és a konzultáció minden esetben előre egyeztetett időpontban történik kizárólag az Euro Nyelvvizsga Központban.

 

Vizsgamegtekintés Konzultáció
Milyen, a vizsgádhoz kapcsolódó anyagokat látsz?    
Teljesített írásbeli vizsgafeladatok
Szóbeli teljesítmény értékelőlapja
Feladatlapok
Megoldókulcsok / Értékelési kritériumok
Az elfogadott és el nem fogadott válaszok láthatóak
A pontszámítás menete látható
Milyen szolgáltatásokat nyújtunk neked?    
Szabadon választható időpont
Szakképzett vizsgáztató nyelvtanár segítsége
Részletes elemzés
Személyre szabott tanácsok
Kérdezési lehetőség

 
Milyen esetekben kaphatom vissza a vizsgadíjat?
Amennyiben egészségügyi vagy nyomós személyes ok (pl. katonai behívó, haláleset a családban) miatt nem tudsz megjelenni a vizsgán, és ezt a vizsgát megelőzően (vagy orvosi igazolás bemutatásával legkésőbb a vizsgát követő 5. munkanapon) jelzed a Vizsgaközpont, illetve az adott vizsgahely felé, a befizetést igazoló nyugta vagy számla ellenében visszakérheted a vizsgadíjat, vagy kérheted a vizsga elhalasztását egy későbbi, meghirdetett időpontra. Vizsgahalasztást csak két alkalommal kérhetsz. Mind halasztás, mind vizsgadíj visszafizetés esetén a vizsgadíj 20%-át kezelési költség címén felszámítjuk.
Amennyiben valakit nem megfelelő vizsgázói magatartás miatt a vizsgáról kizárnak, visszafizetésre nem tarthat igényt.

Hogyan lehet benyújtani fellebbezést, felülvizsgálati kérelmet?
A vizsgaeredménnyel szemben a vizsgaeredmények közzétételét követő 15 napon belül felülvizsgálati kérelemmel lehet élni a vizsga értékelésére, jogszabálysértésre vagy az eredményszámításban mutatkozó számszaki hibára történő hivatkozással. A felülvizsgálati kérelmet első fokon a Vizsgaközpont vezetője/igazgatója bírálja el a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül. A fellebbezést első fokon a Vizsgaközpont vezetője/igazgatója, másodfokon pedig - a Nyelvvizsgát Akkreditáló Testület (NYAT) elnökével egyetértésben - a Nyelvvizsgát Akkreditáló Központ (NYAK) vezetője bírálja el. A fellebbezés benyújtására a vizsgázó (kiskorú vizsgázó esetén törvényes képviselője) jogosult. Ebben részletesen meg kell indokolni a fellebbezést. Ennek hiányában, vagy ha az indoklás hiányos, a Vizsgaközpontnak jogában áll azt figyelmen kívül hagyni. A határidő elmulasztása esetén nincs jogorvoslati lehetőség.
A szóbeli vizsgával kapcsolatosan is csak az a vizsgázó fellebbezhet, aki a vizsgára vonatkozó szabályok megszegését vélelmezi, és ezt a vizsgát követő 15 napon belül megteszi. Ennek elmulasztása jogvesztéssel jár. Egyéb esetben a szóbeli vizsgán nyújtott teljesítmény értékelése elleni panaszt nem tudunk figyelembe venni. A vizsga megismétlése nem kérhető.
A megfelelési küszöbhöz közel eső dolgozatok az eredmény kihirdetése és véglegesítése előtt ismételt értékelésre és ellenőrzésre kerülnek. A vizsga eredményére vonatkozó "méltányossági kérelmet" ezért nem tudunk figyelembe venni.