Mezzofanti Országos Nyelvi Verseny 2015 | Euroexam

Mezzofanti Országos Nyelvi Verseny 2015

Köszöntjük az egyházi általános- és középiskolák számára kiírt MEZZOFANTI ORSZÁGOS NYELVI VERSENY résztvevőit, a versenyszellemmel megáldott tanulókat, nyelvtanáraikat honlapunkon. Megtisztelő számunkra, hogy a nyelvi verseny szervezői minket kértek fel a szakmai támogatásra, a verseny tartalmi kereteinek kidolgozására, ami magába foglalja a dolgozatok értékelését, és a döntőbeli szóbeli vizsgáztatást is. Az Euroexam a résztvevő intézményektől független szakmai támogatóként mindent elkövet a teljes objektivitás biztosítása érdekében. 

Az Euro Nyelvvizsga Központ kifejezetten a verseny résztvevői számára hozta létre ezt az online felületet, amelynek elsődleges célja, hogy bemutassa azokat a feladattípusokat, amelyek a verseny 1., írásbeli fordulójában a feladatsorokat alkotják majd.

Mint azt a versenykiírásból minden érdeklődő tudja, a nyelvi vetélkedés angol és német nyelveken, és ezeken belül 2-2 nyelvi szinten zajlik majd. E szinteket ma Euro B1 (Alapfokú) és Euro B2 (Középfokú) szinteknek hívjuk. Mindez azt jelenti, hogy valójában négy önálló csoportban zajlik majd a megmérettetés.

Az alábbiakban ismertetjük a verseny tartalmi elemeit, hogy ezzel is megkönnyítsük az online felületen történő eligazodást.

 


Az 1. forduló feladatai és lebonyolítása

Időpontja: 2015. március 14.  (szombat)

Az 1. forduló írásbeli feladatait az Euroexam nyelvvizsgák B1 és B2 szintű vizsgáinak feladatsorából választottuk ki a táblázatban jelzett felosztás szerint:

  • Az írásbeli feladatsor 4 vizsgarész összesen 7 feladatát tartalmazza, a táblázatban rögzített időkeretek közt.
  • Az írásbeli feladatsor megoldására 120 perc áll rendelkezésre.
Vizsgarész Feladat Időigény
Olvasott szöveg értés

1. feladat: Bekezdés címek

2. feladat: Áttekintés

3. feladat: Feleletválasztás

40 perc
Nyelvismeret és szókincs

Szövegkiegészítés

15 perc

Íráskészség

B1: Választandó feladat

B2: Kötelező feladat

35 perc
Hallott szöveg értése

1. feladat: Rövid szövegek

1. feladat: Rádió program

30 perc
Összesen:   120 perc

 

A maximális objektivitás elérése érdekében minden vizsgadolgozatot az Euro Nyelvvizsga Központ szakemberei értékelnek.


A 2. forduló feladatai

Időpontja: 2015. április 18. (szombat)

A szóbeli feladatokat magában foglaló döntő során a feladatsor megegyezik az Euroexam nyelvvizsgák B1 alapfokú és B2 középfokú szintű Beszédkészség vizsgáinak feladataival:

  1. Beszélgetés
  2. Történet elmondása képek alapján
  3. Szituációk
  4. Kommunikációs feladat

Online felkészítő anyagok

A szükséges regisztrációt követően, az érdeklődő diákok és/vagy nyelvtanárok az alábbi linkekre kattintva érhetik el egy-egy nyelv és szint feladatsorát, amelyeket természetesen le is tölthetnek:


Fórum

Annak érdekében, hogy diákok és pedagógusok kérdéseket tehessenek fel, kommentárokat fűzhessenek a feladatokhoz, üzenhessenek egymásnak, konzultálhassanak a Nyelvvizsgaközpont szakembereivel, a verseny számára biztosított felületen egy fórumot hoztunk létre. Kérünk és bátorítunk mindenkit, hogy minél gyakrabban látogassa ezt, és vegyen részt aktívan a témák beindításában, illetve a “beszélgetések” fenntartásában.

Tovább a fórumhoz!

Mindenkinek, diáknak és pedagógusnak egyaránt sok sikert kívánunk a versenyhez!