Szótárhasználat fejlesztő gyakorlatok

A szótár nem elég, használni is tudni kell!

Szotarhasznalat a nyelvvizsgan

Le a szótár app-okkal! Persze nincs velük baj, de melléjük tanuld meg használni az örök klasszikust, a nyomtatott szótárt! Hiszen ő lesz veled a nyelvvizsgán, nem a telefonod. Kidolgoztunk pár játékos gyakorlatot, amikkel még gyorsabb és pontosabb "szókereső" leszel akár stresszes vizsgahelyzetben is. A gyakorlásba a választott vizsgaidőpont előtt 5-6 héttel érdemes belevágni!

"Kedvenc" szótáraink gyakorláshoz és a nyelvvizsgára

  • az angol egynyelvűek esetében elsősorban az Oxford Advanced Learner's Dictionary, a Longman Dictionary of Contemporary English, a Cambridge International Dictionary of English és a Macmillan English Dictionary szótárakra gondoltunk
  • az angol-magyar kétnyelvűek közül kedvencünk a "Lázárvarga"
  • a német egynyelvűek közül a DUDEN, a LANGENSCHEIDT és a WAHRIG. A Dudennek és a Langenscheidtnek van középfokú tudással rendelkezők számára is használható (egyszerűbb nyelvezetű) változata az anyanyelvűek és haladók számára írt  nagyszótáruk mellett
  • a német kétnyelvű szótárak közül a Hessky-féle szótárak (kéziszótár ill. tanulószótár) és az Akadémiai Kiadó szótárai a kedvencek

Játékos gyakorlatok szótárhasználati készségeid fejlesztésére

A rövidebb gyakorlatokat 2-3 naponta megismételheted más-más szókészletet használva, a kicsivel hosszabb játékokat elég 4-5 alkalommal végigcsinálni. 

Csapj fel egy egynyelvű vagy egy kétnyelvű szótárt (utóbbi angol-magyar vagy német-magyar változatát) bárhol: számold meg egy oldalon vagy egy oldalpáron, hogy hány szót, kifejezést ismersz! Meg fogsz döbbenni, hogy milyen sokat, ettől biztos nőni fog az önbizalmadat. Érdemes rendszeresen megismételni ezt a játékot újabb oldalak felütésével.

Válassz ki egy angol-magyar vagy német-magyar, vagy egynyelvű szótár felcsapott oldalán 5 olyan szót vagy kifejezést, ami ismerős, amiről azt gondolod, hogy tudod a jelentését, de nem vagy teljesen biztos benne. Először próbáld meg felidézni, megtippelni a jelentését, majd gyorsan olvasd végig a teljes szócikket ellenőrzés céljából. Ez a játék is megerősíti a szókincsedbe vetett hitedet, miközben gyakorlod a a szócikkben használatos rövidítések, jelek gyors megértését is.

A hétköznapokban ritkán kell bizonygatnunk, hogy tudjuk az ABC-t, magyarul, angolul vagy németül. A gyakorlat azonban gyakran mást mutat. Márpedig magabiztosan szótárazni viszont csak ennek begyakorlása után tudunk. Erre is van ötletünk, bár az nehezíti a dolgot, hogy kell egy segítő hozzá.

Add oda a angol- vagy német nyelv-magyar, vagy egynyelvű szótáradat valakinek egy adott oldalon kinyitva. Kérd meg, hogy írjon le egy lapra egymás alá legalább 12-15 szót egy adott oldalról vagy oldalpárról úgy, hogy a listán szereplő szavak sorrendje még véletlenül se egyezzen meg a szótár ABC sorrendjével. A helyesírás azért fontos. Miután megkapod a lapot, próbáld a lehető leggyorsabban a tökéletes ABC sorrendbe tenni a lista szavait (pl. egyszerű sorszámozással). A végén a szótárral ellenőrizheted magad.

Ülj le egy magyar-angol vagy magyar-német szótárral, és kérj meg valakit, hogy mondjon 15 minél szokatlanabb szót, te pedig írd le őket: pl. nyavalyog, kolbászmérgezés, légycsapó, hintapolitika, darabbérrendszer (nem baj, ha magyarul sem tudod, mit jelent egyik másik). Ha kész a lista, keresd meg egyenként mindegyik szó angol vagy német megfelelőjét a lehető leggyorsabban. Aztán dicsekedj ismerőseidnek, hogy milyen szuper szavakat ismersz, nyugodtan villogj a suliban vagy munkahelyeden friss szókincseddel, legyen az bármilyen haszontalan. Ha családtagjaid, barátaid, kedvesed tud angolul vagy németül, akkor ez visszafelé is eljátszható, akár angol-magyar, német-magyar, vagy egynyelvű szótárral is.

A szótár app-ok nem szorulnak rá, hogy sok jelet, rövidítést alkalmazzanak, mert többnyire nincsenek helyszűkében. A nyomtatott szótárak viszont, mert sok szócikket és azokban sok hasznos információt zsúfolnak egy kötetbe, rengeteg ilyet használnak. Ezeket a „szótárnyelvi” dolgokat „anyanyelvi szinten” kell ismerned, ha egy szó megfelelő alakját akarod használni a megfelelő vonzatokkal, ragokkal, névelőkkel, elöljárószókkal a leggyakoribb szóösszetételekben, stb. Annak az egy vagy több szótárnak kell jól ismerned speciális jeleit, rövidítéseit, amelyeket aztán a vizsgán használni fogsz.

Miután egyszer végigböngészted a szótárad jelmagyarázó oldalait a kötet legelején, csapd föl bármely oldalon, és teszteld magad az alábbi módon! Ugrálj egyik szócikkről a másikra össze-vissza, és nézd végig az adott szócikk minden jelét, rövidítését. Bizonyosodj meg róla, hogy pontosan tudod, mi, mit jelent, mire vonatkozik. Ha nem világos valamelyik, nézd meg újra a jelmagyarázatot. Aztán ugrás egy másik szócikkre, majd egy újabbra. Valószínű, hogy egy oldalon vagy oldalpáron ide-oda ugrálva a szótár legtöbb fontos jele, rövidítése elő fog kerülni.