Felkészítési tippek - vizsgáztatói elvárások

Ha bepillantanál a vizsgáztatók, értékelők fejébe, akkor időzz el ezeken az oldalakon egy kicsit. Mert itt a vizsgáztatók részletes elvárásai is megismerhetők, amik irányt szabhatnak a felkészítő munkádnak is. Ráadásul nem csak a szubjektív értékeléssel bíró Writing / Schreiben és Speaking / Sprechen vizsgarészekhez tartozó elvárásokat, szempontokat kapod itt kézhez, hanem azt is, hogy milyen megközelítésekre, elvárásokra épül egy hallásértés vagy olvasásértés feladat.

Tanári tippek

Feladatleírások és felkészítő tippek

A felkészítő munkádhoz szükséges alapos támogatáshoz ezeken az oldalakon igen részletes, szintekre és azon belül vizsgarészekre, majd vizsgafeladatokra lebontott leírásokhoz juthatsz. Először elolvashatod, mi a célja 1-1 feladatnak, vagyis milyen nyelvi kommunikációs készséget vagy alkészséget mérünk vele. Ezután részletes módszertani ötletekkel színesített javaslatokat és jó tanácsokat kapsz a felkészítéshez. Mivel a B1 és B2-es vizsgák feladatai közt minimális az eltérés, ezért ezeket a leírásokat és tippeket egy menüpontban találod, míg külön kezeljük a C1 szint feladatait. Nyelv szerinti felosztás természetesen nincs, hiszen az angol és a német vizsga filozófiájában és feladatrendszerében teljesen megegyezik.

Értékelési szempontok

A részletes és gyakorlatias útmutatókat egy olyan oldal egészíti ki, ami készségekre és szintekre bontva ismerteti az adott feladatsorra vonatkozó értékelési kritériumokat a Közvetítés, Beszédkészség és Íráskészség vizsgarészekre vonatkozólag (pl. B2 Writing vagy C1 Schreiben). Ez oldalról elérhető angol és német nyelvű táblázatok egyben az Euroexam vizsgák átláthatóságát is biztosítják, mivel a táblázatokban megfogalmazott szempontok szó szerint azonosak a vizsgák értékelésénél alkalmazottakkal.

Az értékelési szempontok kölcsönösen remekül kiegészítik egymást az íráskészség és beszédkészség vizsgarészekre felkészítő tippoldalak anyagaival. Sőt, az ingyenes online felkészítő tréning feladataival is, és egyben erősítik is egymást.

Ha úgy érzed, hogy az elolvasott és végiggondolt útmutatások, tippek, szempontleírások stb. után bármilyen további kérdésed lenne, írd meg emailben nekünk az info@euroexam.org címre.