Beszédkészség: felkészülési tippek a nyelvvizsgára

A sikeres beszédkészség vizsga érdekében meg kell próbálnod egy kicsit villogni. Ez nem egy valóságtól elrugaszkodott elvárás, hiszen csak olyan készségeidet kell megcsillogtatnod, amiket valódi élethelyzetekben is megteszel. Válaszolhatsz gyorsan és szellemesen kérdésekre, elmesélhetsz egy történetet a saját verziódban, elintézhetsz ügyesen egy konfliktust, vagy kifejtheted meggyőzően véleményedet, tapasztalataidat egy rövid vitában. Ezek a hétköznapi beszédhelyzetek – több más feladattípus mellett – bármely vizsgán előfordulhatnak, az Euroexam B2-es beszédkészség vizsgarészén biztosan. A vizsgafeladatokra bontott részletes tippek, javaslatok, valamint a rengeteg nyelvi minta neked is segíteni fog a minél jobb eredmény elérésében.
A B2-es vizsga mind a négy feladatára találsz egy alapos összefoglalót, amelyből megtudod, hogy mi „mit várunk”, valamint végiggondolhatod, hogy „mire figyelj” a gyakorlás és felkészülés során, ahogy azt is, hogy „hogyan készülj”. A részletes tippeket, illetve a javasolt angol és német nyelvi mintákat, kifejezéseket is tartalmazó, magyar nyelvű vizsgatippekben további gyakorlást segítő angol és német nyelvű weboldalakra is eljuthatsz. A vizsgatippek rövid részletei melletti képekre kattintva tölthetők le a részletes útmutatók.
 

Bemelegítő beszélgetés

… A kezdő kérdésekkel az a célunk, hogy egy kicsit feloldódjon a feszültséged és megoldódjon a nyelved. De nem árt tudni, hogy az értékelés az első megszólalásodnál kezdődik, ezért figyelj az első pillanatoktól, hogy kerek, értelmes, jó angolsággal add elő mondandódat. Ezután egy-két hétköznapi témáról (pl. hobbik, média, sport, életmód, stb.) kapsz 2 kérdést, melyek szintén nem igényelnek háttértudást, sem hosszú válaszokat…
A képre kattintva töltsd le és olvasd el a bemelegítő beszélgetés részletes vizsgatippjeit!
 

Történetmesélés képek alapján

…folyamatos beszédet várunk, egy összefüggő, logikusan felépített történet folyékony elbeszélését képek alapján. A 10-12 képből álló történet során a múlt időben megadott kezdőmondattal indítva, és e köré megfelelően alkalmazva az elbeszéléshez szokásos múltidők ismeretét mutathatod be (egyszerű, folyamatos és befejezett múlt, függő beszéd). Ne a képekre, hanem a történetre koncentrálj….
A képre kattintva töltsd le és olvasd el a történetmesélés részletes vizsgatippjeit!
 

Szituációk: ügyintéző párbeszédek

…rövid, szóbeli problémamegoldást, ügyintézést várunk. A helyzetek (szerepjáték) mindegyikéhez egy-egy szerepkártyát kapsz. Ezekből megtudod, hogy te ki vagy, hol vagy, mit szeretnél elintézni, és a vizsgáztató megadja, hogy ő kicsoda a szituációban…. A szóbeli ügyintézés nyelve áll a feladat középpontjában, és nem az a fontos, hogy hol történik mindez (pl. étteremben vagy egy orvosi rendelőben).
A képre kattintva töltsd le és olvasd el az ügyintéző párbeszédek részletes vizsgatippjeit!
 

Kommunikációs feladat: vita és érvelés

…Ez egy 3 perces, improvizált vita egy adott témáról, aminek a végére azt várjuk, hogy jussatok egyezségre egy kérdésben. A feladat során az adott témakörben (pl. „Melyek egy jó szülő tulajdonságai?”) összegyűjtitek a szempontokat, majd ebből a listából a vita végére eldöntitek, hogy melyik a legfontosabb/legjobb választás…
A képre kattintva töltsd le és olvasd el a vita és érvelés részletes vizsgatippjeit!