Írni jó! Íráskészség fejlesztés vizsgára készülőknek

Az írás igenis kellemes szórakozás, és mindenekelőtt fontos személyes és szakmai tevékenység lehet. Lássuk be, a nyelvtanulóknak élethelyzetek tucatjaiban kell rövidebb vagy hosszabb szövegeket alkotniuk anyanyelvünkön vagy idegen nyelven, miközben a közösségi médiában minden kényszer nélkül csak írnak, csak írnak, csak írnak…

A „házhoz jövő” 90 perces – gyakorlatilag egy dupla órának tekinthető – magyar nyelven zajló, de angol nyelvű anyagokat használó foglalkozás abban segíti a diákokat, hogy tudatosabban, gondolkodva közelítsenek az írásbeli szövegalkotáshoz. Többféle szövegtípus (elsősorban az ügyintéző levél és az esszé) megismerésén és elemzésén keresztül, együtt vonjuk le azokat a következtetéseket, amik a nyelvtanulót, leendő nyelvvizsgázót hatékony „szövegszerkesztővé” teszik. A részt vevő diákok a gondolkodtató és egyben játékos gyakorlatból (pl. elnézést kérő levél írása egy nyelvtanárnak, panaszlevél összeállítása stb.) is szerezhetnek hasznos tapasztalatokat.

Célunk, hogy a foglalkozás végére tudatosuljon a diákokban, hogy az írott szöveg alkotásában milyen fontos szerepe van a tervezésnek, az átgondolásnak, a szelektálásnak – a többi pedig gondos, figyelmes rutinmunka.

Visszajelzés:

„[A diákok] jobban írnak, mint azelőtt. Talán legalább olyan fontos: én jobban tanítom az írást, mint azelőtt. ezért dupla köszi!"

Prievara Tibor angoltanár, ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, Budapest
 

Kedvcsinálónak:

Ha a kollégák, egy nyelvi munkaközösség úgy érzi, hogy fogadnának a diákok egy nagyobb csoportja (a várható létszámnak megfelelő méretű teremben) számára egy ilyen ingyenes foglalkozást, jelezzék igényüket felénk a peter.radai@euroexam.org email címen, és mi azonnal indítjuk a szervezést.

Mert írni tényleg jó!