Egy B2-es Speaking vizsga élőben − avagy a B2-es Speaking-Show

Ez is egy házhoz jövő vizsgafelkészítő foglalkozás diákoknak. A többitől egyrészt hosszúságban tér el (ez csak 60 perces), másrészt abban, hogy a Speaking vizsgarész 4 feladatát egy szóbeli próbavizsga keretében mutatjuk be. A "Speaking-show" becenevű foglalkozás keretei ugyanakkor kicsit lazábbak, az egyes feladatok előtt vagy után bárki megszólalhat, kommentálhat, kérdezhet, legyen az illető akár diák néző, akár próbavizsgázó diák, tanár vagy a vizsgaközpont munkatársa. Ez a könnyed körítés semmit nem vesz el a foglalkozás hasznosságából, inkább növeli az elhangzottak könnyebb megjegyzését, későbbi felidézését.

Mivel örömünkre sok iskolában jutnak el a diákok a B2-esnél magasabb szintre, a Speaking-show C1-s változatát is örömmel házhoz visszük, ha ilyen igény érkezik a kollégák felől.

Mitől show a show?

A könnyed hangvételű, abszolút interaktív foglalkozáson sorra vesszük a Speaking feladatokat. A többi foglalkozástól eltérően, ezúttal két utazó show-person képviseli a vizsgaközpontot.

  • Egyikük vezeti a vizsgát, mindenben ragaszkodva az igazi vizsgafeladatok és a forgatókönyv előírásaihoz. A laza keretek neki is megengedik, hogy a vizsgáztatói szerepből kilépve jelezzen valamit, felhívja a közönség tagjainak figyelmét erre vagy arra a fontos apróságra, szempontra, akár nyelvi mintákat is ajánlhat.
  • A másik show-person dolga kettős. Gondoskodik a jó hangulatról, és egyben ő az, aki az előre átgondolt megfigyelési szempontokat ismerteti a közönséggel, valamint az egyes feladatok befejeztével ő sorolja fel, részletezi az adott feladattal kapcsolatos felkészülési tippeket, a vizsgára vonatkozó ajánlásokat, tapasztalatokat. Emellett irányítja az egész show-t: kérdez vagy megadja a szót a diákoknak vagy a jelen lévő kollégáknak.

Így zajlik a show…

  1. Az utazó show 2 fős csapata legalább 20 perccel a kezdés előtt érkezik.
  2. Leülnek a helyi iskola 2, a próbaszóbelire önként vállalkozó - szigorúan NEM beavatott - diákjával. Pár perces egyeztetés után mindketten kapnak 1-1 Picture story-t, hogy 10 percben, a szabályok szerint felkészüljenek a történetmesélés feladatra. Jegyzetelhetnek, szükség esetén nyomtatott szótárukat is használhatják.
  3. Amint készen vannak, elkezdődik a show. A szóbeli próbavizsga helyét úgy alakítják ki a teremben, hogy minden jelenlévő jól hallja a résztvevőket.
  4. A felvezetés után jön az első feladat, majd annak megbeszélése. Aztán a második, majd a csevegés, ez után a harmadik, jól kivesézve, végül a negyedik feladat, minden részletében kielemezve.
  5. A próbavizsgázó diákok minden feladat után elmondják, hogy érezték magukat, mi volt nehéz vagy könnyebb.
  6. Végül az általánosan legfontosabb tippeket vesszük sorra, ezzel zárva a show-t.

A szóbeli és a show elemek kiegészítéseképpen, a felkészülési tippek, a hasznosítható weboldalak könnyebb megjegyezhetősége érdekében, egy PowerPoint diasorban is követhetik a résztvevők a legfontosabbakat. Ráadásul, ezt a diasort az iskola megkapja, így eljuttathatja bármely érdeklődő diákjának, akár részt vettek a foglalkozáson, akár nem.

Jöjjünk?

Ha a szeretnék, hogy házhoz hozzuk diákjaik egy vizsgára készülő csoportjának az ingyenes Speaking-show-t, jelezzék igényüket Rádai Péter kollégánknak a peter.radai@euroexam.org email címen, és mi azonnal indítjuk a szervezést.

››› It's show-time, folks! ‹‹‹