Vizsgatípusok és szintek

Általános és üzleti nyelvvizsgák

Az akkreditált angol és német Euroexam nyelvvizsga az általános nyelvtudást értékeli. Ezt várják el a felvételiken a pluszpontokért, és a legtöbb egyetem, főiskola ezt követeli meg az államvizsgához is.

Több intézmény ma szaknyelvi vizsga megszerzését írja elő a diploma feltételeként. Az itt tanulóknak, ide készülőknek ajánljuk az EuroPro angol üzleti-szaknyelvi vizsgát, mely a szakmai, üzleti célú angoltudást (English for Business and Professional Purposes) értékeli, és szaknyelvi vizsgabizonyítványt ad.

Mindkét vizsgarendszerben alap- (B1), közép- (B2), és felsőfokra (C1)  lehet  jelentkezni. Az akkreditált szintek az Európa Tanács követelményeinek éppúgy megfelelnek, mint a magyar akkreditációs rendszernek.


Egynyelvű vagy kétnyelvű?

Az Euroexam népszerűségének egyik fontos oka, hogy te magad döntheted el, egy- vagy kétnyelvű vizsgát szeretnél tenni.

Az egynyelvű változat mindenben megegyezik a kétnyelvű vizsgával, de a Mediation/Közvetítés rész hiányzik belőle. Az egy- és kétnyelvű vizsgára jelentkezők az írásbelin és a szóbelin együtt vesznek részt. A közös vizsgarészek pontozása és értékelése is megegyezik.

Érdemes azonban a következők ismeretében dönteni: a Mediation/Sprachmittlung (Közvetítés) vizsgarészen a vizsgázók többsége jól, saját átlaga felett teljesít. Így a kétnyelvű vizsga választása - megfelelő felkészüléssel - a többség esetében inkább növeli a sikeres vizsga esélyét. A vizsgára jelentkezéskor kell megjelölnöd, hogy az egy- vagy kétnyelvű változatra szeretnél jelentkezni. A jelentkezés menete, feltételei más tekintetben nem különböznek.

A jelentkezéssel kapcsolatos további információért fordulj az Euro Nyelvvizsga Központhoz, illetve a vizsgahelyek ügyfélszolgálatához vagy az Elektronikus ügyfélszolgálathoz.


Melyik szintet válasszam?

Euroexam B1 - Alapfokú angol és német nyelvvizsga

Alsó középhaladó szintű nyelvtanulóknak ajánljuk, akik bizonyságot szeretnének nyerni nyelvtudásukról, vagy meg szeretnének ismerkedni a vizsgarendszerrel, gyakorolni szeretnék a vizsgatechnikákat. Az alapfokú nyelvvizsga kiváló alapozásul szolgál mindazoknak, akik később középfokú nyelvvizsgát szeretnének tenni. Teljesértékű, államilag elismert alapfokú angol és német nyelvvizsga, melyet számos munkahelyen is elfogadnak.

»» Bővebben az Euroexam/EuroPro üzleti-szaknyelvi B1 alapfokú nyelvvizsgákról...

Euroexam B2 - Középfokú nyelvvizsga

Felső középhaladó szintű nyelvtudással rendelkező tanulóknak ajánljuk, akik a felvételihez, diplomához nélkülözhetetlen középfokú nyelvvizsgaoklevelet kívánnak szerezni. A hazai munkahelyek többségén szintén az Euroexam B2 szintű nyelvtudást, az ezt igazoló középszintű nyelvvizsgát várják el.

»» Bővebben az Euroexam/EuroPro üzleti-szaknyelvi B2 középfokú nyelvvizsgákról...

Euroexam C1 - Felsőfokú nyelvvizsga

Felső haladó, vagy akár az anyanyelvi szintű nyelvhasználatot megcélzó nyelvtanulóknak ajánljuk, akik a legszélesebb körben elismert szintű nyelvtudásról szeretnének oklevelet szerezni. Az Euroexam C1 felsőfokú nyelvvizsga maximális pontszámot jelent a hazai egyetemi felvételiken, de általában ezt követelhetik meg külföldi tanulmányokhoz is. Munkahelyeken idehaza és külföldön széles körben elfogadják.

»» Bővebben az Euroexam/EuroPro üzleti-szaknyelvi C1 felsőfokú nyelvvizsgákról...


Általános A1- és A2-szintű nyelvvizsgák

Senki nem B2-es szinten kezdi a nyelvtanulást, mindenki átmegy az A1 és A2-es szinteken, hogy fokozatosan feljebb jusson. Így természetes az igény, hogy már alacsonyabb szinteken is hiteles képet kaphassunk tudásunk, készségeinek szintjéről. Ezért két további Euroexam vizsgát is tehetsz, melyek a nyelvtudásod alsó, már mérhető szintjeinek elérését vagy megközelítését megbízhatóan mutatják.

A két nem akkreditált vizsgánál azt is figyelembe vettük, hogy  korosztályok, amelyek éppen ezeken a szinteken tanulnak és innen lépnek felfelé, a 10-14 éves korcsoportok képviselői lehetnek. Így az A1- és A2-szintű vizsgák anyagai, témái és feladattípusai is ennek a korcsoportnak, illetve felkészítő tanáraiknak szólnak, és egyben ideálisak az általános iskolák felső tagozatain megbízható külső nyelvi mérés lebonyolítására.

Tehát e két legalsó szintet képviselő vizsgát főleg általános iskoláknak ajánljuk, ahol megbízható külső nyelvi mérésre kiválóan alkalmas mindkettő a 5-8. évfolyamokban.

Euroexam A1 – Általános angol és német nyelvvizsga

Az A1-szintű angol és német vizsga azt mutatja, hogy egy kezdő vagy álkezdő nyelvtanuló által elért nyelvtudás-szint és készségeinek szintje már mérhető, egyszerű, legtöbbször képi illusztrációk segítségével, akkor is, ha reálisan csak minimális nyelvi produkció várható el a vizsgázótól. A feladattípusok, a témák és a formátum az adott korosztályok számára biztosítja a megbízható nyelvi mérés lehetőségét.

»» Bővebben az Euroexam A1-es nyelvvizsgákról…

Euroexam A2 – Általános angol és német nyelvvizsga

Az A2-szintű angol és német vizsga célja, hogy a magasabb szintű, és akkreditált vizsgák (B1, B2 és C1) feladattípusait előrevetítse, egyszerűbb, fiatalabb nyelvtanulók által könnyebben feldolgozhat formátumban. Ugyanakkor, figyelembe véve, hogy elsősorban a 10-14 éves korosztály tagjai érdeklődnek leginkább az A2-es szintű vizsga iránt, hosszabb szövegek helyett itt még több feladatban találják szembe magukat a vizsgázók illusztrációkkal, rajzokkal, ezzel is könnyítve a dolgukat.

»» Bővebben az Euroexam A2-es szintű nyelvvizsgákról…