Vizsgatípusok és szintek - Szabolcs

Általános és üzleti nyelvvizsgák

Az akkreditált angol és német Euroexam nyelvvizsga az általános nyelvtudást értékeli. Ezt várják el a felvételiken a pluszpontokért, és a legtöbb egyetem, főiskola ezt követeli meg az államvizsgához is.

Több intézmény ma szaknyelvi vizsga megszerzését írja elő a diploma feltételeként. Az itt tanulóknak, ide készülőknek ajánljuk az EuroPro angol üzleti-szaknyelvi vizsgát, mely a szakmai, üzleti célú angoltudást (English for Business and Professional Purposes) értékeli, és szaknyelvi vizsgabizonyítványt ad.

Mindkét vizsgarendszerben alap- (B1), közép- (B2), és felsőfokra (C1)  lehet  jelentkezni. Az akkreditált szintek az Európa Tanács követelményeinek éppúgy megfelelnek, mint a magyar akkreditációs rendszernek.


Egynyelvű vagy kétnyelvű?

Az Euroexam népszerűségének egyik fontos oka, hogy te magad döntheted el, egy- vagy kétnyelvű vizsgát szeretnél tenni.

Az egynyelvű változat mindenben megegyezik a kétnyelvű vizsgával, de a Mediation/Közvetítés rész hiányzik belőle. Az egy- és kétnyelvű vizsgára jelentkezők az írásbelin és a szóbelin együtt vesznek részt. A közös vizsgarészek pontozása és értékelése is megegyezik.

Érdemes azonban a következők ismeretében dönteni: a Mediation/Sprachmittlung (Közvetítés) vizsgarészen a vizsgázók többsége jól, saját átlaga felett teljesít. Így a kétnyelvű vizsga választása - megfelelő felkészüléssel - a többség esetében inkább növeli a sikeres vizsga esélyét. A vizsgára jelentkezéskor kell megjelölnöd, hogy az egy- vagy kétnyelvű változatra szeretnél jelentkezni. A jelentkezés menete, feltételei más tekintetben nem különböznek.

A jelentkezéssel kapcsolatos további információért fordulj az Euro Nyelvvizsga Központhoz, illetve a vizsgahelyek ügyfélszolgálatához vagy az Elektronikus ügyfélszolgálathoz.


Melyik szintet válasszam?

Euroexam B1 - Alapfokú angol és német nyelvvizsga

Alsó középhaladó szintű nyelvtanulóknak ajánljuk, akik bizonyságot szeretnének nyerni nyelvtudásukról, vagy meg szeretnének ismerkedni a vizsgarendszerrel, gyakorolni szeretnék a vizsgatechnikákat. Az alapfokú nyelvvizsga kiváló alapozásul szolgál mindazoknak, akik később középfokú nyelvvizsgát szeretnének tenni. Teljesértékű, államilag elismert alapfokú angol és német nyelvvizsga, melyet számos munkahelyen is elfogadnak.

»» Bővebben az Euroexam/EuroPro üzleti-szaknyelvi B1 alapfokú nyelvvizsgákról...

Euroexam B2 - Középfokú nyelvvizsga

Felső középhaladó szintű nyelvtudással rendelkező tanulóknak ajánljuk, akik a felvételihez, diplomához nélkülözhetetlen középfokú nyelvvizsgaoklevelet kívánnak szerezni. A hazai munkahelyek többségén szintén az Euroexam B2 szintű nyelvtudást, az ezt igazoló középszintű nyelvvizsgát várják el.

»» Bővebben az Euroexam/EuroPro üzleti-szaknyelvi B2 középfokú nyelvvizsgákról...

Euroexam C1 - Felsőfokú nyelvvizsga

Felső haladó, vagy akár az anyanyelvi szintű nyelvhasználatot megcélzó nyelvtanulóknak ajánljuk, akik a legszélesebb körben elismert szintű nyelvtudásról szeretnének oklevelet szerezni. Az Euroexam C1 felsőfokú nyelvvizsga maximális pontszámot jelent a hazai egyetemi felvételiken, de általában ezt követelhetik meg külföldi tanulmányokhoz is. Munkahelyeken idehaza és külföldön széles körben elfogadják.

»» Bővebben az Euroexam/EuroPro üzleti-szaknyelvi C1 felsőfokú nyelvvizsgákról...


Euroexam Academic

Az Euroexam vizsgák nemzetközi elismertsége, és a külföldi felsőoktatási tanulmányokban gondolkodó magyar diákok tervei teremtették meg az igényt egy, az általános és üzleti vizsgák presztízsét is meghaladó új vizsgatípus, a Euroexam Academic kifejlesztésére. A 2018-ban bemutatkozó, magas szintű nyelvtudást, továbbá a felsőoktatásban legelterjedtebb tudományterületek (társadalomtudomány, természettudomány és üzleti tudományok) valamelyike iránti érdeklődést, valamint az egyetemi életben történő eligazodáshoz szükséges kommunikációs készségeket is tesztelő vizsga olyan nemzetközi vizsgabizonyítványt ad, melyet brit és más európai országok egyetemei is elfogadnak majd.

»» Bővebben az Euroexam Academic felsőfokú nyelvvizsgáról...


Általános A1- és A2-szintű nyelvvizsgák

Senki nem B2-es szinten kezdi a nyelvtanulást, mindenki átmegy az A1 és A2-es szinteken, hogy fokozatosan feljebb jusson. Így természetes az igény, hogy már alacsonyabb szinteken is hiteles képet kaphassunk tudásunk, készségeinek szintjéről. Ezért két további Euroexam vizsgát is tehetsz, melyek a nyelvtudásod alsó, már mérhető szintjeinek elérését vagy megközelítését megbízhatóan mutatják.

A két nem akkreditált vizsgánál azt is figyelembe vettük, hogy  korosztályok, amelyek éppen ezeken a szinteken tanulnak és innen lépnek felfelé, a 10-14 éves korcsoportok képviselői lehetnek. Így az A1- és A2-szintű vizsgák anyagai, témái és feladattípusai is ennek a korcsoportnak, illetve felkészítő tanáraiknak szólnak, és egyben ideálisak az általános iskolák felső tagozatain megbízható külső nyelvi mérés lebonyolítására.

Tehát e két legalsó szintet képviselő vizsgát főleg általános iskoláknak ajánljuk, ahol megbízható külső nyelvi mérésre kiválóan alkalmas mindkettő a 5-8. évfolyamokban.

Euroexam A1 – Általános angol és német nyelvvizsga

Az A1-szintű angol és német vizsga azt mutatja, hogy egy kezdő vagy álkezdő nyelvtanuló által elért nyelvtudás-szint és készségeinek szintje már mérhető, egyszerű, legtöbbször képi illusztrációk segítségével, akkor is, ha reálisan csak minimális nyelvi produkció várható el a vizsgázótól. A feladattípusok, a témák és a formátum az adott korosztályok számára biztosítja a megbízható nyelvi mérés lehetőségét.

»» Bővebben az Euroexam A1-es nyelvvizsgákról…

Euroexam A2 – Általános angol és német nyelvvizsga

Az A2-szintű angol és német vizsga célja, hogy a magasabb szintű, és akkreditált vizsgák (B1, B2 és C1) feladattípusait előrevetítse, egyszerűbb, fiatalabb nyelvtanulók által könnyebben feldolgozhat formátumban. Ugyanakkor, figyelembe véve, hogy elsősorban a 10-14 éves korosztály tagjai érdeklődnek leginkább az A2-es szintű vizsga iránt, hosszabb szövegek helyett itt még több feladatban találják szembe magukat a vizsgázók illusztrációkkal, rajzokkal, ezzel is könnyítve a dolgukat.

»» Bővebben az Euroexam A2-es szintű nyelvvizsgákról…