7+1 tipp idegen nyelvű szövegek olvasásához

fűben olvasó lány

Ha már eldöntötted, hogy nyelvvizsgázol, még biztosan találsz időt arra is, hogy rákészülj egy kicsit az idegen nyelvű szövegek hatékonyabb olvasására. Ehhez persze kell némi gyakorlat.

1. Olvass mindennap!

Olvass állandóan, rendszeresen, lehetőleg minél többet. A rendszeresség azért fontos, mert így apránként egyre magabiztosabbá válsz a szövegek megértésében. Sokszor, sokan elmondták már, hogy olyasmit olvass, ami amúgy is érdekel – így nem fogsz ráunni a dologra!

2. Nyelvezet

Kezdd egyszerűbb, hétköznapi nyelvezetű szövegekkel, aztán speciálisabb témákkal folytasd. Változatosan olvass: vegyél elő könnyebb és nehezebb szöveget, olvass többféle témát – újságcikket és blogokat, tudományos hírt és filmekről szóló írásokat, technikai újdonságokról szóló és zenei híreket, stb. Ha nem csak ugyanazt a témát, ugyanazt a műfajt olvasod, a szókincsed is állandóan gyarapodik. Ha türelmetlenebb típus vagy, akkor egy-egy hosszabb szöveg helyett sokkal több, de rövid anyagot olvass – így biztosan jobban bírod a gyűrődést!

3. Jegyzetelj!

Egyes szövegek lehetnek annyira nehezek (részben tartalmuk, részben hosszuk miatt), hogy nem árt, ha jegyzetelsz. A jegyzeteket tedd félre, majd később térj vissza újra a szöveghez és ellenőrizd magad, találsz-e olyan szempontot, amit nem vettél első alkalommal észre.

4. Olvass lassan!

Ne rohanj: ez nem lóverseny. Idegen nyelvű szövegekkel barátkozni nagyobb figyelmet, több időt igényel. Ne legyél türelmetlen: nyugodtan rágj meg alaposan minden sort, mondatot. Az eredmény nem marad el: olyan ez, mint a futás – eleinte lassabban megy, de ahogy türelmesen egyre többet edzel, a végén már repülni fogsz.

5. Tarts szünetet!

A szünetek beiktatása az olvasás során azért is fontos, mert egyrészt kevésbé fáradsz el, másrész alkalmad van arra, hogy átgondold az addig olvasottakat: ez a nyelvvizsgán is fontos szempont lesz. Ha pedig már előre kialakítod magadban ezt a szokást, a nyelvvizsgán is eredményesebben értelmezed majd az írott szövegeket.

6. Nyugalom

A nyugalom nem csupán a hosszú élet, hanem az eredményes szövegolvasás titka is. Koncentrálj a szövegre, csak semmi multitasking! Keress minden nap egy olyan helyet és időpontot, amikor más nem vonja el a figyelmedet az olvasandó szövegtől.

7. Kérdések

Ha egy adott szöveg vagy szövegrész végére értél, tegyél fel magadban kérdéseket az olvasottakkal kapcsolatban. Érezni fogod, hogy jók-e a kérdéseid: abból meg különösen, ha meg is tudod őket válaszolni a szöveg alapján – ezzel is a szövegértést erősíted.

+1. Szótár

A nyomtatott szótár használatának gyakorlása a nyelvvizsgára való felkészülés során azért is fontos, mert pl. nyáron, szünidőben sokkal több időd van a szótárt lapozgatni, egyes szavak és kifejezések értelmét alaposabban megismerni. A szótárazás segítségével szövegértési készséged is jócskán fejlődik majd, úgyhogy egészen bátran nézhetsz szembe a közelgő nyelvvizsgával. A kikeresett szavakat egyébként simán rögzítheted például Quizlet-ben – ami egy igen jó módja a szókincsed bővítésének!

Tanulási és szótárhasználati tippjeinket elolvashatod ezen az oldalon.

írta: Euroexam / 2019-11-21