Vissza a Blog főoldalra

A késes rabló esete Julio-val - 1. rész

Nemrég angoltanár kollégákkal találkoztunk egy konferencián, ahogy szoktunk vizsgafelkészítő foglalkozásokon és továbbképző workshopokon országszerte. De most alattomosan kiterveltük, hogy ellopjuk az ötleteiket! Táráá!

Fogtuk az Upworthy oldalán talált Julio-s videót - ami egy igaz történet -, és megkérdeztük kollégáinkat: ők hogy használnák az óráikon tanítványaikkal. Két csoportnyi zseniális angoltanár annyi ötletet dobott össze, ami minden elképzelésünket felülmúlta.

Ördögi tervünk sikerült! devil Így egy sorozatban megosztjuk, mit hoztunk ki az ötletekből. Első posztunk a Writing vizsgarészre való felkészülést célozza meg. A videó alatt találhatod a diákoknak és tanároknak egyaránt hasznos ötleteket..

1. Történet kulcsszavakból

Mielőtt megnézed a videót, az alábbi kulcsszavak alapján írd le, hogy szerinted mi történhetett. Kezdd így: 'One day Julio got off the train and ...'

Kulcsszavak, kifejezések:

get off the train; teenager; knife; money; wallet; wait a minute; coat; risk your freedom;dinner; help; diner; say hi; be nice to everybody; life; bill; pay; $20; something in return; mom; treat people right; simple

2. Esszéírás

Írj esszét az alábbi címek egyikével:

The story of Julio Diaz is too good to be true

vagy

 Julio Diaz showed us how to handle teen crime properly

Az esszéíráshoz íráskészség tippjeink közt találsz tanácsokat.

3. Újságcikk írása

Írj újságcikket, melyben beszámolsz a történtekről (egy szemtanú, vagy a támadó szemszögébő), és a véleményedet is belefoglalhatod.

Ha nem tudod, hogy vág bele egy újságcikkbe, akkor ebben is segítünk.

4. Ügyintéző levél írása

Képzeld azt, hogy Julio a barátod, és fel akarod terjeszteni a (képzeletbeli) International Good Guy Award-ra. Írj az IGGA Committee-nek ez ügyben.

Ügyintéző levél tippjeink itt találhatóak.

5. Egyéb nyalánkságok a videó megtekintése után

  • Játsszatok angolórán papíralapú-chat játékot: egyikőtök mondjuk látja az esetet és suttyomban követi Julio-t és a fiatalkorú elkövetőt, azonnal beszámol mindenről chat-partnerének, aki pedig szűntelenül kérdez. Ugyanez mehet snapchat-ben is, mobilon.

  • Az angol csoportotok két legtehetségesebb színésze eljátssza a történet elejét (odáig, hogy a vonatnál a fiatal fiú megállítja Julio-t). A továbbiakat rögtönözzék. A mini színdarab után mindenki írja le, mit látott, végül hasonlítsátok össze a történeteket.

  • Írd le, mi történt a későbbiekben a támadóval, hogy alakult az élete, mi történt vele egy, tíz vagy húsz év múlva.

  • Írj (film)kritikát a videóról! Képzeld azt, hogy Te vagy Dancsó Péter vagy Szirmai Gergely! Természetesen ehhez is vannak jótanácsaink.

  • Képzeld, hogy ez egy egész estés film. Írj képzeletbeli plot summary-t mondjuk az IMDb-re.

>>> A videó az Upworthy és a StoryCorps oldalak együttműködésével született, mindkét helyen találsz még hasonló szuper tartalmakat..
>>> Íráskészség tippjeink
>>>Ugyanerre a videóra épülő, beszédkészséget fejlesztő órai ötletek

 

2
Hozzászólás

Comments

Bár több helyen le van írva hogy sok vizsgázónak a kedvence a történet mesélés, mégis sehol de sehol egyetlen egy árva példát sem találtam hogy mégis mit kellene elmondani egy picture story*rol. Sem a euroexam partice test book, sem a eurocity student book-ban, sem az euro angol piros könyvben, a honlapon. Picture story-k vannak csak nincs megoldva. Persze erre néhányan azt mondanák hogy sokféleképpen is el lehet mondani, de ebből a sok féléből egy sincs. Nem találtam olyan példát hogy egy picture story -rol elmondott/leírt 10/15/20 mondat (azt se tudom hogy mennyit várnak el) megfelelne a vizsgán. Vajon miért? Így most megyek vizsgázni, majd elkezdem hogy I can see in the first picture.....next picture...following picture de sejtem hogy ez nem lesz jó.

Kedves Zoltán!
Ne haragudj, hogy ennyi ideig nem válaszoltunk. Az ok csak annyi, hogy nagyon ritkák a hozzászólások, és a keveset pedig alig vesszük észre.
Nos, igazad van, hogy a felkészítő anyagaink többségében nincsen minta az adott Picture story-ra. Ennek egyik oka, hogy a történetmesélés (főleg múltidőben: pl. kivel, mikor, hol, mi történt) egy elég hétköznapi készségünk, amit anyanyelven és idegen nyelven is nap mint gyakorlunk. Ráadásul, az Euroexam-es történetek elmesélését mi úgy képzeljük, hogy a képek alapján Te a saját változatodat mondod el, hiszen mi a történetmesélési készségedre vagyunk kíváncsiak, nem arra, hogy miként adod vissza az adott képek minden részletét.
Már csak azért sem, hogy eszedbe se jusson bármilyen utalást tenni a képekre, hiszen akkor nem a történetet mesélnéd el, hanem a képeket írnád le, ami minden, csak nem egy való életben alkalmazott készség. Nem beszélve arról, hogy a képekről jelenidőben beszélnél, aminek köze sincs a múltidejű történetmeséléshez.
Végül a lényeg: igenis van egy anyagunk, ami ingyen és bármikor elérhető: egy több lépéses Speaking gyakorlás, kifejezetten a Picture story feladatra kihegyezve a B2-es ingyenes elearning tanfolyamban: http://www.euroexam.org/keszulj-fel-ingyen-a-nyelvvizsgara (ez az ismertető oldal és innen éred el a belépő oldalt is). Itt nem csak az elmondásra kapsz tippeket, útmutatót, de a 10 perces készülésre is, ami választ ad a te felvetéseidre is.
Örülnénk, ha ránéznél ezekre és jeleznéd, hogy megtaláltad-e, amit kerestél. Köszi :)
Üdv: Euroexam