A késes rabló esete Julio-val - 1. rész

történetmesélő video laptop asztal kávéscsésze

Fogtuk az Upworthy oldalán talált Julio-s videót - ami egy igaz történet -, és megkérdeztük kollégáinkat: ők hogy használnák az óráikon tanítványaikkal. Két csoportnyi zseniális angoltanár annyi ötletet dobott össze, ami minden elképzelésünket felülmúlta.

Ördögi tervünk sikerült!  Így egy sorozatban megosztjuk, mit hoztunk ki az ötletekből. Első posztunk a Writing vizsgarészre való felkészülést célozza meg. A videó alatt találhatod a diákoknak és tanároknak egyaránt hasznos ötleteket.

1. Történet kulcsszavakból

Mielőtt megnézed a videót, az alábbi kulcsszavak alapján írd le, hogy szerinted mi történhetett. Kezdd így: 'One day Julio got off the train and ...'

Kulcsszavak, kifejezések: get off the train; teenager; knife; money; wallet; wait a minute; coat; risk your freedom;dinner; help; diner; say hi; be nice to everybody; life; bill; pay; $20; something in return; mom; treat people right; simple

2. Esszéírás

Írj esszét az alábbi címek egyikével: The story of Julio Diaz is too good to be true vagy Julio Diaz showed us how to handle teen crime properly

Az esszéíráshoz íráskészség tippjeink közt találsz tanácsokat.

3. Újságcikk írása

Írj újságcikket, melyben beszámolsz a történtekről (egy szemtanú, vagy a támadó szemszögébő), és a véleményedet is belefoglalhatod.

Ha nem tudod, hogy vág bele egy újságcikkbe, akkor ebben is segítünk.

4. Ügyintéző levél írása

Képzeld azt, hogy Julio a barátod, és fel akarod terjeszteni a (képzeletbeli) International Good Guy Award-ra. Írj az IGGA Committee-nek ez ügyben.

5. Egyéb nyalánkságok a videó megtekintése után

  • Játsszatok angolórán papíralapú-chat játékot: egyikőtök mondjuk látja az esetet és suttyomban követi Julio-t és a fiatalkorú elkövetőt, azonnal beszámol mindenről chat-partnerének, aki pedig szűntelenül kérdez. Ugyanez mehet snapchat-ben is, mobilon.

  • Az angol csoportotok két legtehetségesebb színésze eljátssza a történet elejét (odáig, hogy a vonatnál a fiatal fiú megállítja Julio-t). A továbbiakat rögtönözzék. A mini színdarab után mindenki írja le, mit látott, végül hasonlítsátok össze a történeteket.

  • Írd le, mi történt a későbbiekben a támadóval, hogy alakult az élete, mi történt vele egy, tíz vagy húsz év múlva.

  • Írj (film)kritikát a videóról! 

  • Képzeld, hogy ez egy egész estés film. Írj képzeletbeli plot summary-t mondjuk az IMDb-re.

>>> A videó az Upworthy és a StoryCorps oldalak együttműködésével született, mindkét helyen találsz még hasonló szuper tartalmakat..
 

 

írta: Barbi / 2019-09-19