Grrrrrrrr...ammar, főben járó nyelvtani bűnök

nyelvtani hibák ceruzák

A nyelvvizsgát körüllengő mítoszok közül a legmasszívabban az tartja magát, ami szerint csúfosan megbukik mindenki, aki nyelvhelyességi hibákat vét. Egy elhibázott igeidő, és máris készítheted a malacperselyt a következő vizsgához. NEEEEEM! Ez nem így van. Sokkal nagyobb baj, ha például nem érted, hogy pontosan milyen szöveget kell írnod, vagy ha nem arra válaszolsz, amit kérdeznek.
Mindazonáltal a nyelvhelyesség azért nem elhanyagolandó terület. Az internet meglepően nagy darabját teszik ki a nyelvtani magyarázatok és gyakorlatok. Csak egy példa az engVid, ahol többek között könnyen érthető videó magyarázatokat találsz (nem csak nyelvhelyesség ügyben). Az oldal erőssége, hogy a videók után mindig van egy rövid kvíz, aminek segítségével ellenőrizheted, hogy kellőképpen elsajátítottad-e a látottakat, hallottakat.

Tudd meg, mi főben járó hiba, ami a nyelvhelyességet illeti és mi nem! Íme itt egy videó az 50 leggyakoribb nyelvhelyességi hibáról. Olvasd át őket! Rengeteg olyan lesz, amire azt mondod majd, hogy "Aááááá, hiszen ezt tudom!", és persze lesz olyan is, amit talán te is rosszul használsz. A videó végen ne feledd a kvízt, akár kezdheted is azzal a gyakorlást!

Az engVid 50 gyakori hibát tartalmazó oldala itt érhető el.

írta: Barbi / 2019-10-19