Vissza a Blog főoldalra

Hogyan csináljam? Írásbeli feladatok a nyelvvizsgán

Ha esetleg bizonytalan vagy abban, mit és hogyan kellene írnod a nyelvvizsgán, álljon itt néhány tanulási és vizsgatipp az eredményes felkészülés és a még annál is eredményesebb nyelvvizsga érdekében.

Mire figyelj nyelvvizsgázóként az írásbeli nyelvvizsgán? Hogyan készülj az egyes részfeladatokra, mire számíts a nyelvvizsga során?

Senki nem úgy születik, hogy képes vizsgaszituációban azonnal képes kapásból bármire jól reagálni – ehhez felkészülés kell. Az alábbiakban az Euroexam íráskészséget mérő vizsgarészét vesszük szemügyre. A leendő nyelvvizsgázókat a sikeres nyelvvizsgán elvárható teljesítményhez szükséges tippekkel és javaslatokkal szeretnénk segíteni.

Mire figyelj a nyelvvizsga íráskészséget mérő feladatainál?

Az Euroexam nyelvvizsgákon az íráskészség vizsgarészben öt szövegtípusra számíthatsz: ügyintéző levél, újságcikk, esszé, kritika és online comment. Az egyes szövegtípusoknak saját műfaji jellegzetességeik vannak: szerkesztésük és nyelvezetük is eltérő lehet.

Mi az az ügyintéző levél? Senki ne ijedjen meg: az elnevezés voltaképp azt jelenti, kell írnod egy emailt valamilyen ügyben. Lehet ez információ adása, kérése, lehet ajánlás valamire, állásra való jelentkezés, egyszerű bemutatkozás stb. A lényeg, hogy fókuszálj a mondandód céljára: kinek és miről szól az az email, amit a vizsgán meg kell írnod. Ezt figyelembe véve kell felépítened magának az emailnek a szerkezetét.

Újságcikk? Nem mindenki születik újságírónak, viszont véleménye, közlendője mindenkinek lehet úgyszólván bármilyen témában. A feladat itt tehát tipikusan egy ellentmondásos, adott esetben provokatív kijelentés kapcsán egy lazább és kevésbé formális nyelvezetű cikk megírása, melyhez ugyancsak bőven találhatsz tippeket.

Az esszé, amellyel az ember már a középiskolában is találkozik, az újságcikkhez képest rendezettebb és formálisabb nyelvezetű írás – szintén ellentmondásos vagy provokatív jellegű cím alapján. A logikusan felépített, érveket és ellenérveket tartalmazó esszé megírásához is adunk tippeket.

A műkritika írása során a nyelvvizsgán általában film-, koncert-, színház-, könyvélmény, esetleg éttermi élmény ismertetése a feladat. Lehet ez teljesen fiktív, kitalált tapasztalat is, nyugodtan beszélhetsz a Ritz Hotelről úgy, hogy még soha sem jártál még ott. A lényeg, hogy a kritika meggyőző legyen: minden legyen benne, ami a kritika szempontjából igazán fontos lehet.

A nyelvvizsgán írandó online comment pedig bizonyára ismerős feladat: egy cikkhez, blogposzthoz, bejegyzéshez kell, maximum 4-5 bekezdéses, szigorúan a témához kapcsolódó kommentet írnod, érvekkel, ellenérvekkel. Ha a téma a globális felmelegedés, ne feltétlenül a busójárásról kezdj el mesélni. Holisztikus világunkban összefüggés természetesen minden között lehet, de azért tartsunk mértéket. Menni fog, na.

0
Hozzászólás