Hogyan írjunk esszét a nyelvvizsgán?

 esszé írás

Nem születik mindenki esszéírónak – azt főleg érdemes szem előtt tartani, hogy a nyelvvizsgán megírandó esszé nem szépirodalmi kategória. De voltaképpen milyen is a nyelvvizsgán elvárt esszé?

Az Euroexam írásbeli feladatainak egyike az lehet, hogy esszét kell írnod valamely témában. Az alábbi ismertető abban segít, hogyan is kellene ezt megtenned: milyen szókincs, szerkezet, mekkora terjedelem javasolt; milyen más követendő irányelvek mentén kell haladnod egy nyelvvizsgaesszé megírása során.

Bevezető gondolatok

Bár magától értetődőnek tűnhet, fontos leszögezni, hogy egy nyelvvizsgán megírandó esszéhez nem szükséges előzetes kutatás, könyvtárazás – erre idő sincs. A témát jellemző módon ezt egy vitatható, nem ritkán provokatív, de minimum ellentmondásos cím fejezi ki, amit a feladat leírásából tudhatsz meg. A lényeg, hogy a megadott témában kell írnod egy rövid értekezést – esszét – a tárgyban felmerülő gondolataid kifejezésére.

Amikor a nyelvvizsgán nekilátsz az esszéírásnak, mindenekelőtt – a cím elolvasása után – adj magadnak egy kis időt a téma átgondolására, csak aztán láss neki a feladat kidolgozásának.

Az esszé bevezetése

A feladat leírásában szereplő címre a megírandó esszé első bekezdésében nem kell utalnod: nem muszáj a címet szó szerint idézned. Inkább foglalkozz a témával, amit a cím meghatároz – és a saját álláspontodat fogalmazd meg. A bevezetésben még nyugodtan nyitva hagyhatod a kérdést az elvárt ellenérvek előtt.

Az esszé központi része

A nyelvvizsgán megírandó esszé központi szakaszára, kifejtésére két-három bekezdést szánj. E bekezdések mondandóját célszerű úgy megválasztani, hogy egy-egy jól behatárolható támogató érv vagy ellenérv mentén fűzd fel a gondolataidat.

A nyelvvizsgán megírandó esszé elbírálásának szempontjából fontos, hogy az adott témával kapcsolatban nem csak érvek, hanem ellenérvek is szerepeljenek az írásodban (ezekből legalább egy – erre a feladat kiírása is figyelmeztet).

Az bekezdések, mondatok megformálása során nagyon fontos, hogy olyan kifejezéseket, fordulatokat használj, amik a célnyelven (azaz a vizsga nyelvén) alkalmasak a gondolatok bevezetésére, a szövegen belüli témaváltás jelzésére, az ellentétes gondolat, ellenérv bevezetésére, a következtetések levonására, illetve az addig elhangzottak összefoglalására. Nem rossz ötlet még bőven a vizsga előtt leülni, és kicsit átgondolni, milyen kifejezésekkel tudod egy ilyen kötött, formális szövegben, mint az esszé, hatékonyan megvillantani tudásod.

Az esszé befejezése

Miután az esszé központi részében előadtál néhány érvet és legalább egy ellenérvet a megjelölt témában, következhet a zárás. Itt kell levonnod a logikus konklúziót, következtetést is. Fontos, hogy nem kell senkit semmiről (főleg nem a témával kapcsolatos saját véleményedről) meggyőzni: az esszé logikai felépítése a lényeg, nem pedig a meggyőzés.

Tovább a Felkészülés az írásbelire oldalra.

írta: Euroexam / 2019-10-29