Vissza a Blog főoldalra

Hogyan írjunk esszét a nyelvvizsgán?

Nem születik mindenki esszéírónak – azt főleg érdemes szem előtt tartani, hogy a nyelvvizsgán megírandó esszé nem szépirodalmi kategória. De voltaképpen milyen is a nyelvvizsgán elvárt esszé? 

Az Euroexam írásbeli feladatainak egyike az lehet, hogy esszét kell írnod valamely témában. Az alábbi ismertető abban segít, hogyan is kellene ezt megtenned: milyen szókincs, szerkezet, mekkora terjedelem javasolt; milyen más követendő irányelvek mentén kell haladnod egy nyelvvizsgaesszé megírása során.

Bevezető gondolatok

Bár magától értetődőnek tűnhet, fontos leszögezni, hogy egy nyelvvizsgán megírandó esszéhez nem szükséges előzetes kutatás, könyvtárazás – erre idő sincs. A témát jellemző módon ezt egy vitatható, nem ritkán provokatív, de minimum ellentmondásos cím fejezi ki, amit a feladat leírásából tudhatsz meg. A lényeg, hogy a megadott témában kell írnod egy rövid értekezést – esszét – a tárgyban felmerülő gondolataid kifejezésére.

Azt is fontos szem előtt tartani, hogy – a nyelvvizsgán megírandó újságcikk műfajától eltérően nem saját álláspontodról kell meggyőznöd az olvasót. Ennél a feladattípusnál sokkal inkább a téma kapcsán felmerülő érveket és ellenérveket kell összefoglalnod logikus egésszé.

Amikor a nyelvvizsgán nekilátsz az esszéírásnak,  mindenekelőtt – a cím elolvasása után – adj magadnak egy kis időt a téma átgondolására, csak aztán láss neki a feladat kidolgozásának.

Az esszé bevezetése

A feladat leírásában szereplő címre a megírandó esszé első bekezdésében nem kell utalnod: nem muszáj a címet szó szerint idézned. Inkább foglalkozz a témával, amit a cím meghatároz – és a saját álláspontodat fogalmazd meg. A bevezetésben még nyugodtan nyitva hagyhatod a kérdést az elvárt ellenérvek előtt.

Az esszé központi része

A nyelvvizsgán megírandó esszé központi szakaszára, kifejtésére két-három bekezdést szánj. E bekezdések mondandóját célszerű úgy megválasztani, hogy egy-egy jól behatárolható támogató érv vagy ellenérv mentén fűzd fel a gondolataidat.

A nyelvvizsgán megírandó esszé elbírálásának szempontjából fontos, hogy az adott témával kapcsolatban nem csak érvek, hanem ellenérvek is szerepeljenek az írásodban (ezekből legalább egy – erre a feladat kiírása is figyelmeztet).

Az bekezdések, mondatok megformálása során nagyon fontos, hogy olyan kifejezéseket, fordulatokat használj, amik a célnyelven (azaz a vizsga nyelvén) alkalmasak a gondolatok bevezetésére, a szövegen belüli témaváltás jelzésére, az ellentétes gondolat, ellenérv bevezetésére, a következtetések levonására, illetve az addig elhangzottak összefoglalására. Nem rossz ötlet még bőven a vizsga előtt leülni, és kicsit átgondolni, milyen kifejezésekkel tudod egy ilyen kötött, formális szövegben, mint az esszé, hatékonyan megvillantani tudásod. 

Az esszé befejezése

Miután az esszé központi részében előadtál néhány érvet és legalább egy ellenérvet a megjelölt témában, következhet a zárás. Itt kell levonnod a logikus konklúziót, következtetést is. Fontos, hogy nem kell senkit semmiről (főleg nem a témával kapcsolatos saját véleményedről) meggyőzni: az esszé logikai felépítése a lényeg, nem pedig a meggyőzés.

Az esszé nyelvezete

Az esszét a formális szövegre jellemző szókincs és stílus jellemzi, azaz olyan kifejezéseket használj, amilyeneket egy hivatalos, tudományos vagy egyéb kötött stílusú szövegtől várnál el. Ne használj összevonásokat, szlenget, laza, más műfajokra jellemző stílust: semmi érzelgősség, személyesség, főleg nem személyeskedés! Tanácsot sem kell adnod, általánosságban beszélj. Az esszé szerzőjének személye nem lényeges, a véleményed, álláspontod rejtve maradhat: nem muszáj ezt vagy azt hangsúlyozva vállalnod saját álláspontodat. Ami viszont igazán számít, az a témával kapcsolatos érvek és ellenérvek logikus kifejtése.

Az Euroexam EuroPro üzleti nyelvvizsgáin természetesen az egész esszéírás üzeleti tárgykörben zajlik. Éppen ezért itt érdemes kicsit rádolgoznod a feladatra és az üzleti nyelvre jellemző, talán még kötöttebb stílusban megfogalmaznod mondandódat.

Jó ötlet lehet az esszéírás gyakorlására az Euroexam ingyenes online felkészítő tréningjét is kipróbálni.

Terjedelem, szókincs

Az esszé ajánlott hossza B2 angol nyelvvizsgán kb. 150 szó, B2 német nyelvvizsgán kb. 110-130 szó. Ugyanez C1 angol nyelvvizsgán kb. 200 szó, német C1 nyelvvizsgán kb. 150-180 szó. Mivel ajánlásról van szó, a terjedelem túllépése önmagában nem büntetendő – sokkal kevesebbet viszont ne írj. Azzal se nagyon töltsd a drága időt, hogy állandóan a leírt szavak mennyiségét számolod.

Az Euroexam nyelvvizsgán a kérdéses vizsgarésznél szótárt is használhatsz – elvben korlátlanul. Fontos azonban szem előtt tartanod azt, hogy rendelkezésre álló időben nem ajánlott szótárlapozgatással eltöltened minden időt. Csak akkor nyúlj a szótárhoz, ha minden kötél szakad, vagy ha ellenőrizni kívánsz valamit.

0
Hozzászólás