Vissza a Blog főoldalra

Mit jelent a szakmai nyelvvizsga?

Egyre többen választanak szakmai, üzleti nyelvvizsgát – az EuroPro vizsga is egyre népszerűbb. Kik ők, és miért jó ez nekik?

Több pénz? Siker? Csillogás? Diploma? Munkahelyi előmenetel? Esetleg egy tényleg bitang jó meló megszerzése? Az egyszer biztos, hogy számtalan okból és egyre többen választják Magyarország vezető nemzetközi nyelvvizsga-központjának szakmai vizsgáját, az EuroPro-t.

Üzleti nyelvvizsga

No de mire jó egy szakmai nyelvvizsga? Sok egyetemen a diploma előfeltétele, több munkahelyen pedig – ha nem is alapkövetelmény – előnyt jelent, ha EuroPro üzleti nyelvvizsgával rendelkezel. Az Euroexam EuroPro vizsgájából alap- (B1), közép- (B2) és felsőfokú (C1) szakmai nyelvvizsgákat egyaránt tehetsz.

Persze, kommunikálni az üzleti életben is ugyanúgy fogsz, mint máshol, ezért a vizsga leginkább a felmerülő szituációkban különbözik egy általános vizsgától. Az üzleti közeg ugyanis értelemszerűen speciálisabb szókincset kíván – ezért a vizsga tartalmilag is erre a közegre épül.

A tartalomtól eltekintve B1 és B2 szinteken csupán egyetlen feladatban van eltérés az általános és az üzleti nyelvvizsga között: a beszédkészség nyelvvizsgarésznél az általános nyelvvizsgán elvárt történetmesélés képek alapján feladat helyett az üzleti nyelvvizsgán két perces üzleti prezentáció tartása a feladat.  C1 szinten a prezentáció amúgy is a feladatsor része már az általános nyelvvizsgán is, így ezen a szinten az üzleti nyelvvizsga csak abban különbözik, hogy a hangsúly az üzleti világ nyelvén, nyelvezetén van.

A hallott szövegértés vizsgarésznél szintén felfedezhető az eltérés az általános vizsgákhoz képest: EuroPro 3. listening feladatában egy üzleti értekezlet megértése a cél.

Hogyan készülj az üzleti nyelvvizsgára?

Mivel az általános és a szakmai (üzleti) nyelvvizsgán a mért készségek ugyanazok, ezért minden olyan feladat, gyakorlat hasznos lehet számodra, mely az általános nyelvvizsgára való felkészülést is segíti. Így az online felkészítő tréning, letölthető vizsgafeladataink, a nyelvvizsga-szimulátor, heti gyakorlófeladataink, vagy akár a 6 hetes edzésterv.

Mindemellett, ha EuroPro nyelvvizsgára készülsz, feltétlenül javasoljuk neked a BBC Business oldalát vagy az Business  Insidert, ahol alaposan megismerheted és elsajátíthatod az business English-t.

S ugyan nyomtatott változatban már nem kapható, de letölthető az EuroPro B2 Web Coursebook, mely a felkészüléshez és a gyakorláshoz is ideális.

Megtalálod továbbá a Practice Test Book EuroPro B2 tesztkönyvet is, benne három teljes mintafeladatsorral és megoldókulccsal.

0
Hozzászólás