Szóbeli nyelvvizsga?! Nem ördögtől való!

szóbeli vizsga

Ha esetleg kétségeid lennének afelől, mi vár rád a szóbeli nyelvvizsgán, hogyan is kellene rá felkészülnöd – nem csupán lélekben –, akkor habozás nélkül olvass tovább!

Mire figyeljek nyelvvizsgázóként szóbeli nyelvvizsgán? Melyek lehetnek azok a tippek, javaslatok, amelyek vizsgaszituációban hozzásegíthetnek a sikerhez? Hogyan készüljek az egyes részfeladatokra, mire számítsak a nyelvvizsga során?

Szemben az írásbelivel, ahol azért több idő áll rendelkezésre a gondolkodáshoz, a szóbeli egy stresszesebbnek tűnő, gyorsabb vizsgarész. Az alábbiakban az Euroexam beszédkészséget és hallásértést mérő vizsgarészeit vesszük szemügyre és adunk néhány, a sikerhez szükséges tippet és javaslatot.

Beszédkészség: csak lazán!

A beszédkészség vizsgarész kapcsán a legfontosabb tanács, hogy csak olyasmit kell csinálnod, amit a normál életben egy átlagos beszédszituációban is csinálsz. Éppen ezért a lényeg egyszerűen összefoglalható: nem kell parázni.

A beszédkészség vizsgálatakor a bemelegítő beszélgetés az esetleg túlságosan is izguló nyelvvizsgázó ellazítására szolgál: tehát semmi pánik! Azért vagy itt, hogy sikeres nyelvvizsgát tegyél, nem azért, hogy szétizguld magad.

Miután kellően ellazultál, egy kötetlen történetmesélés következik: itt egy 10-12 képből álló összefüggő történetet kell előadnod: ne külön-külön az egyes képekre koncentrálj, hanem a történet egészére. Hidd el, menni fog!

Ezután, ha egyéni szóbeli vizsgát választottál már csupán egy teljesen átlagos hétköznapi témáról kell kifejtened véleményed a vizsgáztatónak, két percben.

Páros szóbeli vizsga választása esetén, pedig egy szituációfüggő szóbeli ügyintézés szereplőjeként találod magad, és – nem feltétlenül bő lére eresztve – ezt a szituációt kell a vizsgáztatóval eljátszanotok. Aggodalomra semmi ok: a felkészüléshez kapsz szerepkártyát, amelynek alapján jobban beleélheted magad az eljátszandó szerepbe. És ha mindez megvan, már csak egy egészséges, három perces vitát kell nyomnotok a melletted vizsgázó másik emberrel, megadott témakör alapján. Ennyi!

Na és a hallásértés?

Talán nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk: a hallásértés vizsgarész fejlesztése során ragadj meg minden létező alkalmat, hogy halláskészségedet javítsd: a 21. század online világában ez ma már azért nem olyan nagy akadály. Ha esetleg haboznál, mit, merre, hogyan, azért erre is összemazsoláztunk neked néhány tippet.

Ha pedig még ezek után is kétségeid lennének, gondolj csak Arany Jánosra: mennyivel nehezebb dolga volt neki, aki ugyan angol irodalmat fordított magyarra, de mivel nem nagyon hallott élő angol beszédet, angolul pedig csak olvasni tanult meg, beszélni és – vélhetőleg – hallott szöveget értelmezni soha. Biztosan más rímek is kerültek volna A walesi bárdokba, ha ő is hallgatja a BBC-t...

írta: Euroexam / 2019-03-22