The English We - They? - Speak

Laptop kerti asztalon the english we speak blog bejegyzés

Egy nyelvtanuló - vagy tanárának - egyik jogos dilemmája, hogy a tankönyvekből ránk köszönő "angol nyelv" vajon köszönőviszonyban áll-e, vagyis hűen tükrözi-e az angol nyelvterületek mai nyelvhasználatát, akár írásban, akár szóban. Az egyértelmű választ nem tudjuk, de ha legalább a szókincs területén szeretnél naprakészebb lenni, élj a BBC Learning English 'The English We Speak' oldalának cikkei által kínált szókincsbővítés lehetőségével.

Ezek ráadásul nem is cikkek, hanem olyan különleges, rövid párbeszédek, melyekben a két beszélő egyrészt többször elsüti a beszélgetésbena a kulcsszót vagy kifejezést, másrészt meg is magyarázzák azt a nyelvtanulók számára. Vagyis nem csak a szókincsedet bővítheted, de hallásértésedre is gyúrhatsz, vagy éppen olvasásértésedre, ha szkippeled az audiót (ez egy szép magyar mondat lett, ugye? ).

Egy másik nagy előnye ezeknek a kis szókincsfejlesztő szösszeneteknek, hogy akár már B1-es szinten lévő nyeltanulók is nyugodtan belevéghatnak velük a gyakorlásba, mert minden fontos szót, kifejezést, szituációt a beszélők többször elismételnek, megmagyaráznak, segítve a szókincs rögzülését. B2-eseknek pedig ez a paradicsom.

Egyik kedvencünk az "It's a steal" kifejezésről szóló kis "krimi", ki ne hagyd!

Ha tényleg be akarod építeni az új szavakat, kifejezéseket a szókincsedbe, nyiss egy saját fiókot a Quizlet-ben, töltsd fel az új szókincs elemeket, a többit a Quizlet teszi a feneked alá.

írta: Euroexam / 2019-01-23