Olvasott szöveg értése

 

  Feladatleírás A vizsgált készségek
1. feladat
Bekezdés címek
A vizsgázó egy hét bekezdésből álló szöveghez párosít kilenc bekezdéscímet. Két címhez nincs bekezdés. Általános szövegértés
2. feladat
Áttekintés
A vizsgázó négy azonos témájú, de egymástól független szöveget, és nyolc állítást kap, amelyek információkat tartalmaznak valamelyik szövegből. Az állításokat hozzá kell rendelnie a szövegekhez. Szöveg áttekintése/konkrét információ keresése
3. feladat
Feleletválasztás
Egy hosszabb szöveg elolvasása után a vizsgázó hat feleletválasztós tesztkérdést old meg. Részletes szövegértés, általános szövegértés, a szöveg értelmezése

 

Szótárhasználat az Olvasott szöveg értése teszten

2012 januártól érvényes szabályzatunk szerint a Reading/Lesen vizsgarész valamennyi feladatánál engedélyezett a szótárhasználat. Fontos tudni azonban, hogy a megoldáshoz rendelkezésre álló idő nem elegendő arra, hogy a megoldás során a szótárra hagyatkozzon a vizsgázó. Vizsgázók között végzett felmérések mutatják, hogy a feladatokat először saját tudás alapján érdemes megoldani, majd amennyiben mindhárom feladat elvégzése után marad idő, a megoldások ellenőrzése során lehet szükség esetén szótárhoz fordulni. Vizsgaszituációban, az idő helyes beosztása jelenti a legnagyobb kihívást. A szótárt saját megoldásod ellenőrzésére használd, semmiképpen ne veszíts értékes perceket keresgéléssel addig, amíg első körben nem végeztél valamennyi feladattal!

Ne feledd, a szótár – ha jól használod – biztonságot ad, ha nem, úgy legtöbbször rontja eredményed! Kételkedsz? Próbáld ki magad az elérhető próbateszteken, a vizsgarrészre megadott időkorlátot pontosan követve.

 

Felkészülés az Olvasott szöveg értése tesztre

A különböző nyelvkönyvek meglehetősen eltérő mennyiségben kínálják az olvasmányokat, ezért a felkészüléskor feltehetően szükség lesz további olvasási gyakorlatra. Fontos, hogy a vizsgázó a legkülönbözőbb szövegtípusokkal megismerkedjen – adaptált nyelvkönyvi szövegekkel és eredeti anyagokkal egyaránt!

Egy szöveg általános mondanivalójának megértése is fontos olvasási készség – az első feladat erre koncentrál. Ide kapcsolódó gyakorlatokat számos nyelvkönyvben találhatunk; ezek sokat segíthetnek a készség fejlesztésében.

A második feladat (Áttekintés) sikeres elvégzéséhez elengedhetetlen, hogy a vizsgázó gyakorlatot szerezzen egy adott szöveg kihagyásos, információkereső olvasásában. Az ilyen, nyelvkönyvekben található feladatok mindenképpen hasznosak, de a legfontosabb, hogy olyan reális időkorlátot adjunk a feladathoz, hogy semmiképp se legyen idő a teljes szöveget elolvasni.

A harmadik feladat (Feleletválasztás) azt vizsgálja, mennyire képes bonyolultabb szövegeket is megérteni; az általános mondanivalót, az író hangulatát vagy szándékát, és konkrét adatokat egyaránt. A nyelvkönyvekben található feleletválasztós olvasási feladatok nyújtják a leghasznosabb gyakorlási lehetőséget.