1nyelvű vagy 2nyelvű vizsgát válasszak?

Nem tudjuk megmondani, hányszor tettétek már fel a kérdést: mi a különbség az egynyelvű és a kétnyelvű vizsga között. Most itt a kimerítő összehasonlítás.

Ugyanannyit ér az egynyelvű mint a kétnyelvű?

A rövid válasz: „Igen”. A hosszabb: „Ugyanannyit”. A még hosszabb: „Gyakorlatilag igen”. Minden olyan hétköznapi helyzetben, amiben a nyelvvizsga számodra értékkel bír (pl. felvételi pluszpontok, diploma megszerzése), a két változat teljesen egyenértékű. Van 1-2 doktori iskola, amely a PhDi fokozathoz kétnyelvű vizsgát vár el. Akit ez érint, az nyilván utánajár ennek, a többieknek ezzel nincs dolga.

Akkor mi is a különbség?

Közelítsük onnan, hogy miben azonos a két vizsgatípus. Majdnem mindenben. A B2-es általános egynyelvű vizsga 4 vizsgarészből és 12 feladatból áll (a C1-es 11-ből), és ezek kivétel nélkül benne vannak a kétnyelvű vizsgában is. Tehát az egyetlen különbség, hogy kétnyelvű vizsgában a teljes egynyelvű feladatsor mellé még egy vizsgarész, neve "Közvetítés" megoldása is vár rád. Itt az anyanyelv és a célnyelv közti információközvetítés az elvárás. Ez a B1-B2-es szinteken kettő, a C1-es vizsgában három plusz feladatot jelent.

Mi a különbség a vizsganapon?

Annyi, hogy a kétnyelvű vizsgát választóknak kell a legkorábban kelniük, mert a Közvetítés vizsgarésszel kezdődik az egész írásbeli, ami így a B2-es szinten kb. 35, a C1-en kb. 45 perccel hosszabb. Az egynyelvűt választók számára csak akkor kezdődik az írásbeli vizsga az Olvasásértés vizsgarésszel, amikor a kétnyelvesek befejezték a Közvetítés részt, és csatlakoznak hozzájuk.

Kinek ajánljuk a kétnyelvűt?

Azoknak, akik:

  • gyakran fordítgatnak, akár nyelvórán, akár saját kedvtelésből, akár munkahelyen, akik úgy érzik, hogy a nyelvek közti átjárást, információközvetítést készségszinten folytatják,így ők feltehetőleg biztos kézzel oldják majd meg az életszerű feladatokat.
  • nem bánják, a Közvetítéssel együtt hosszabb és kicsit fárasztóbb is az írásbeli rész a kétnyelvűek számára, mert eggyel több vizsgaelemre is készülniük kell rövidebb-hosszabb ideig a vizsga előtt.

Mi nem foglalunk állást egyik vagy másik típus mellett, a döntés minden esetben a tiétek. De talán most már egy kicsit könnyebb lesz a választás.

Megtaláltad a válaszokat a kérdéseidre? Ha nem, vagy nem minden egyértelmű számodra, akkor irány az Euroexam Fórum, melyet épp azért hoztunk létre, hogy senkiben se maradjanak kérdőjelek.