Skóciai egyetemlátogatás

A skót közmondás szerint: ha látszanak a szemközti hegyek, akkor esni fog. Ha nem látszanak, akkor már esik...

Szerencsére az időjárás nem ismeri a fenti közmondást, és a túra három napja alatt a szokásos hűvös, szeles, de száraz időben nézhettük meg Skócia kiváló egyetemei közül kettőt: a Glasgow University és az Edinburgh University kampuszát.

Miért indultunk el?

Bár a velünk tartó diákok többségének még több, mint egy éve van a felvételi jelentkezésig, saját szemükkel akartak látni brit egyetemeket belülről. Volt, aki érettségi előtt áll, volt aki már túl volt a jelentkezésen, vagy már offer-t (felvételi ajánlatot) is kapott több egyetemtől, és május elejéig kell döntenie, melyiket választja. Látni akarták a várost, az időjárást, az egyetemi kampusz adottságait, a szállás, sportolási és kikapcsolódási lehetőségeket stb.


University of Glasgow

A Glasgow-i Egyetem megismerésében Emma, elsőéves magyar biológushallgató volt segítségünkre.

Diákok szállása

Az elsőéves egyetemisták (Freshers) mind az egyetem diákszállásán laknak. Emma szobája 15 perc séta az egyetem épületeitől, egy kellemes, zöld, gondozott, zárt lakóparkban. Sokan a felsőbb évfolyamokban általában barátaikkal együtt kiköltöznek az egyetemi lakásokból, a városban bérelnek együtt többszobás lakást. 

Emma kb. 8 négyzetméteres szobájában egy széles ágy, asztal, szék, szekrény és mosdó fér el. 5 diák osztozik két mellékhelyiségen és két zuhanyzón, a szálláshoz nem jár ellátás. Mindenki maga oldja meg az étkezését (a drágább megoldás a napi 2 étkezéssel a catered szoba). Így, 10 diák osztozik egy tágas konyhán két mosogatóval, két nagy hűtővel és két sütővel-főzőlappal. Emma a szobájáért és a rezsiért havonta kb £560-ot fizet. Az ennivalót és más szükséges dolgokat a közeli Tesco-ban vásárolja meg, havi £100-ért. A mosáshoz a központi épületben, pénzbedobós mosó- és szárítógépek állnak rendelkezésre.

Kávézó, munkahely, virtuális osztályterem egyben

A kedvezményes árú egyetemi kávézó-étterem egyben tanulóhely is számítógépekkel és laptophelyekkel, és persze az egész kampuszon ingyenes a wifi. A virtuális tanulási környezet meghatározó: a tárgyfelvételtől, a vizsgázás, a tantárgyválasztás online történik, és minden előadás elérhető online is. Egyes vizsgák is digitális formában elérhetőek.

Emma dicsérte a skót egyetemekre jellemző rugalmasságot, amely megengedte hogy biológusként például pszichológiát is tanuljon, és akár erre orientálódjon később.

Közlekedési lámpa a könyvtárban?

Az 1,3 millió nyomtatott könyvvel és 53 000 folyóirattal bíró Glasgow-i egyetemi könyvtárat közlekedési lámpákhoz hasonlóan zöld, sárga és piros jelzésekkel látták el. A zöld emeleteken lehet “hangoskodni”: telefonálni, enni, beszélgetni, csoportfeladaton közösen dolgozni. A sárga emeleteken már csak suttogni szabad, a pirosakon pedig teljes csendben kell maradni, hogy a vizsgára készülők figyelmét semmi se vonja el. Az emelet csendjének szintjét a falak színe is tükrözi.

Clubs & Societies

A tanuláson kívül az angolszász egyetemek nagy hangsúlyt helyeznek az extrakurrikuláris (tanuláson kívüli) tevékenységekre. Többemeletes sportkomplexumban űzhetik kedvenc sportjukat (kosárlabda, gyúrás, vívás, balett, jóga, rúdtánc, súlyemelés,  evezés stb.), amihez igen kedvezményes, évi £25-os bérlettel juthatnak. Népszerűek még a klubok és ún. society-k (a diákok által létrehozott és működtetett egyesületek). A több száz egyesület közt akad nagyon komoly (csillagászati, állatorvosi- vagy kínai). A messze földön híres Exploration Society egzotikus helyszínekre viszi a felfedező kedvű diákokat, sokan emiatt választják a Glasgow-i Egyetemet. Az egyesületek között megtalálhatók a kisebbségek, sportkörök, hobbikörök egyesületei ugyanúgy, mint a frizbiklub vagy például a Teddy Bear Hospital Society, amelynek orvostanhallgató tagjai a kisgyerekek kórházfélelmét igyekeznek enyhíteni.

Fish & Chips

"When in Rome, do as the Romans do." - mi is így tettünk. A városnézéstől megéhezve Glasgow egyik legjobb helyén, a Chippy Doon The Lane étteremben fogyasztottuk el tradicionális brit fish & chips vacsoránkat. Cheers!


Edinburgh University

Másnap vonattal utaztunk a skót fővárosba, Edinburghba, ahol egy másik kitűnő egyetem várt ránk. Azért a skót főváros mesebeli látvány: kanyargós, dimbes-dombos, macskaköves utcácskáival, tornyos-színes házaival, karcsú templomaival és egyedi kávézóival varázsolja el a látogatót.

Edinburgh University Hungarian Society

Felkerekedtünk, hogy felfedezzük az Edinburgh University Hungarian Society egyesület tagjait, hogy kikérdezzük őket élményeikről. Péter kémiát, Réka nyelvészetet, Bence informatikát tanul Edinburgh kiváló egyetemén.

Mindhárman élvezik a tanulmányaikat, és ők is dicsérték a skót egyetemekre jellemző rugalmasságot: az első két évben olyan tárgyakat is fel tudtak venni, ami nem tartozik kifejezetten a szakjukhoz, és csak a harmadik-negyedik évben kell specializálódni. A tanulás mellett aktívan részt vesznek az Edinburgh egyetem diákegyesületeiben, amelyekből itt kb. 200 működik. Az ezekben betöltött tisztség komoly munkával és felelősséggel jár, a munkaadók pedig szívesen alkalmaznak olyan diplomásokat, akik már az egyetem alatt bizonyították az egyesületekben szervezői-vezetői képességüket.

A Hungarian Society rendszeres összejöveteleivel a kint tanuló magyar diákoknak nyújt hasznos információkat és közösséget. Az egyetemistáktól sokat megtudtunk a felvételi jelentkezésükről, szállásukról, az ingyenes egyetemi városi buszjáratról, ami összeköti a várost a tanszékkel, az időjárás viszontagságairól, a skót tandíjmentesség részleteiről, a különleges, négyéves összevont alap- és posztgraduális képzésről, és az előttük álló vizsgahét várható kihívásairól.

Egyetemtúra

Mi a közös a Monty Python-tag Michael Palin, Sir Arthur Conan Doyle a Sherlock Holmes könyvek írója, Annie Lennox énekesnő és Peter Higgs Nobel-díjas részecskekutató között? Hát persze, hogy mindannyian az Edinburgh Egyetem hallgatói voltak… az egyetem falai között sétálva egyre-másra bukkantunk rá ismert hírességek neveire, akik ezek között a falak között tanultak.

Az utolsó napunk reggelén az egyetem Admissions and Recruitment Officer-je, vagyis a Felvételi osztály egyik képviselője várt minket egy félórás diasoros előadással, amiből az egyetemi felvételiről, a képzési rendszerről, egyetemi életről tudhattunk meg hasznos információkat.

Ezután részt vettünk egy hivatalos egyetemi bejáráson. Suttogva mehettünk csak be könyvtárba, ahol éppen vizsgáikra készültek a diákok - ehhez a könyvtár plusz tanulószobákat nyit meg, és minden folyosón a parkolóházaknál látott digitális táblán jelzi, hol, mennyi tanulóhely-laptophely érhető el.  Az Edinburgh Egyetem is a Glasgow-ból ismerős zajszint-korlátozásokat használja a könyvtár különböző emeletein.

Részt vennél a következő egyetemlátogatáson? Nézz utána a programnak ITT!