Amit a vizsgákról tudni kell

Általános és üzleti nyelvvizsgák

Az angol és német Euro nyelvvizsga az általános nyelvtudást értékeli. Ezt várják el a felvételiken a pluszpontokért, és a legtöbb egyetem, főiskola ezt követeli meg az államvizsgához is.

Több intézmény ír elő üzleti szaknyelvi vizsgát a diplomához.  Az itt tanulók, ide készülők választhatják az EuroPro angol nyelvvizsgák valamelyikét, mely a szakmai, üzleti célú angoltudást (English for Business and Professional Purposes) méri, és üzleti szaknyelvi bizonyítványt ad. Mindkét vizsgatípusra alap- (B1), közép- (B2), és felsőfokon (C1)  lehet  jelentkezni. A szintek az Európa Tanács követelményeinek éppúgy megfelelnek, mint a magyar akkreditációs rendszernek.

Tudj meg mindent a vizsgákról, vizsgatípusokról!

Vizsgarészek

Az írásbeli vizsga teljes ideje szünetekkel kb. 2 és 2,5 óra között változik, és minden esetben szombatonként van, így akár egy nap alatt lehet letenni a délután lebonyolított szóbeli vizsgával.

A komplex vizsga minden szinten (B1 - alapszint, B2 - középszint, C1 - felsőszint) kétnyelvű vizsga esetén öt, egynyelvű vizsga esetén négy vizsgarészből áll (a Közvetítés vizsgarész az Euro nyelvvizsga egynyelvű változatában nem szerepel).

  • Közvetítés (Mediation / Übertragung) - Választható, csak a kétnyelvű vizsgában szerepel
  • Olvasott szöveg értése (Reading / Lesen)
  • Íráskészség (Writing / Schreiben)
  • Hallott szöveg értése (Listening / Hören)
  • Beszédkészség (Speaking / Sprechen)

A csak írásbeli vizsga a következő vizsgarészekből áll:

  • Közvetítés (Mediation / Übertragung) - Választható, csak a kétnyelvű vizsgában szerepel
  • Olvasott szöveg értése (Reading / Lesen)
  • Íráskészség (Writing / Schreiben)

A csak szóbeli vizsga a következő vizsgarészekből áll:

  • Hallott szöveg értése (Listening / Hören)
  • Beszédkészség (Speaking / Sprechen)

Egynyelvű vagy kétnyelvű?

Az Euroexam népszerűségének egyik fontos oka, hogy te döntesz: egy- vagy kétnyelvű vizsgát szeretnél tenni. Az egynyelvű változat megegyezik a kétnyelvű vizsgával, de a Mediation/Sprachmittlung (Közvetítés) rész hiányzik belőle. Az egy- és kétnyelvű vizsgára jelentkezők az írásbelin és a szóbelin együtt vesznek részt, és a közös vizsgarészek pontozása és értékelése is megegyezik.

Érdemes azonban a következők ismeretében dönteni: a Mediation/Scparchmittlung (Közvetítés) vizsgarészen a vizsgázók többsége jól, saját átlaga felett teljesít. Így a kétnyelvű vizsga választása - megfelelő felkészüléssel - a többség esetében inkább növeli a sikeres vizsga esélyét. A döntést ideális esetben a leendő vizsgázó és tanára együtt hozzák meg, és ebben további segítségükre lehetnek tippjeink és tanácsaink az 1nyelvű vagy 2nyelvű vizsgát válasszak? oldalon.


Kinek, melyik szint?

A két kérdőszó mellé egy harmadik is társul: miért, vagy milyen célból. A nyelvi készségek és nyelvtudás fejlesztésén túl a legtöbb vizsgázó elég konkrét céllal választ vizsgát, pl. felvételi pluszpontok vagy egy diploma megszerzése érdekében.

Euro B1 - Alapfokú nyelvvizsga

Alsó középhaladó szintű nyelvtanulóknak, akik visszajelzést szeretnének kapni tudásukról, vagy meg szeretnének ismerkedni a vizsgarendszerrel, gyakorolni a vizsgatechnikákat. Az alapfokú vizsga kiváló alapozásul szolgál mindazoknak, akik később középfokú nyelvvizsgát szeretnének tenni. Teljesértékű, államilag elismert alapfokú angol és német nyelvvizsga, melyet számos munkahelyen is elfogadnak.

Euro B2 - Középfokú nyelvvizsga

Felső középhaladó szintű nyelvtudással rendelkező tanulók célja ezen a szinten vizsgabizonyítványt szerezni. Különösen, mivel ez az oklavél a felvételihez, diplomához nélkülözhetetlen. A hazai munkahelyek többségén szintén Euro B2 szintű nyelvtudást, középfokú nyelvvizsgát várnak el. Ez az a szint, amelyen a nyelvhasználók már viszonylagos magabiztossággal érezhetik, hogy képesek az angolt vagy a németet az élethelyzetek legszélesebb körében alkalmazni.

Euro C1 - Felsőfokú nyelvvizsga

A felső haladó szintet célzók a későbbiekben akár az anyanyelvi szintű nyelvhasználatig is eljuthatnak. A C1 szintű vizsga maximális pontszámot jelent a hazai egyetemi felvételiken, de általában ezt a szintet követelik meg külföldi egyetemi tanulmányokhoz is. Munkahelyeken idehaza és külföldön széles körben elfogadják, és birtokosa igen magas szintű nyelvtudással és készségekkel dicsekedhet.