Rövidebb, 100% valódi nyelvhasználatot mérő vizsga

 

Mit veszel figyelembe, amikor nyelvvizsgát választasz?

Sokaknak egyértelmű: „Csak könnyű legyen!” Mások azt szeretik, ha a vizsga gyakorlatias és hasznosítható, a való életből ellesett nyelvhasználatot tükröző feladatokból áll (például megtanít, hogy intézd a laptopod javítását külföldön). Hiszen nem csak tanulni és vizsgázni könnyebb gondolkodva, de ügyintézni is. Nem jobb, ha a papír mellett a gyakorlatban hasznosítható tudás is a birtokodba kerül, amivel a való életben is könnyebben boldogulhatsz?

Mik az Euroexam előnyei? Például a rövidsége...

Tehát az, hogy pikk-pakk túl vagy rajta. Nem azért, mert könnyű, hanem mert a vizsgázók számára előnyös sok, ám változatos feladat ellenére, viszonylag hamar végigcsinálhatod. Pontosan 2 óra 15 perc alatt tudhatod le az Olvasásértés, Íráskészség és Hallásértés részeket, köztük egy szünettel. Nem kétséges, a baráti rövidségű írásbeli részek után a délutáni szóbelire is több energiád marad. Nem is beszélve a szabadidőről, amit megspóroltál magadnak.

Mekkora a nyelvhelyesség szerepe a vizsgán?

Nem baj, ha elírsz egy betűt vagy véletlenül elrontasz egy igeidőt, mert a konkrét nyelvhelyesség mérésnél sokkal gyakorlatiasabb dolgokat nézünk. A vizsgarészek, feladatsorok 100%-ban a hatékony nyelvi kommunikációs készségeiteket mérik. Ennek természetesen része a nyelvhelyesség hatékony alkalmazása is. Vagyis a nyelvhelyesség mint kommunikációs eszköz jelenik meg (miután a vizsgákban direkt nyelvhelyesség- és szókincsmérés nincs). A Writing/Schreiben vizsgarész értékelésében a megszerezhető pontok harmadában jelenik meg, a szóbeli (Speaking/Sprechen) részben pedig az összes megszerezhető pontból 20% tükrözi a nyelvhelyességet.

Hogyan értékeljük a fogalmazásaitokat?

A Writing/Schreiben vizsgarész értékelési szempontjai 6 kritériumra koncentrálnak. Közülük kettőben értékeljük a nyelvhelyesség és szókincs alkalmazásának képességét, ezek az összes szempont harmadát jelentik, a többi kritérium az írásbeli kommunikációd hatékonyságát méri. Vagyis akkor lesznek sikeresek az irományaid, ha a szándékaidat világosan, logikus szerkezetbe szerkesztve, a megfelelő stílusban, hatásos kötőszavakkal összekötve fogalmazod meg.

Ha a fentieken túl is lenne kérdésetek, nyugodtan küldjétek el őket az info@euroexam.org címre, vagy vessétek fel őket a Fórumunkon.