100% valódi nyelvhasználatot mérő vizsga

 

Mit veszel figyelembe, amikor nyelvvizsgát választasz?

Sokaknak egyértelmű, főleg most, hogy a sikeres nyelvvizsga ára visszajár: „Csak könnyű legyen!” Mások azt szeretik, ha a vizsga gyakorlatias és jól hasznosítható, a való életből ellesett nyelvhasználatot tükröző feladatokból áll (pl. panasz email írása,olvasott szöveg lényegének kiemelése, egy történet elmesélése, stb.). Hát nem jobb, ha a papír mellett a gyakorlatban hasznosítható tudás is a birtokodba kerül, amivel a való életben is könnyebben boldogulhatsz?

Mik az Euroexam előnyei? Például a rövidsége...

Tehát az, hogy pikk-pakk túl vagy rajta. Nem azért, mert túl könnyű, hanem mert a vizsgázóknak kedvezve sokoldalú, változatos feladatokat tartalmaz. Az egynyelvű B2-es vizsgán pontosan 2 óra 30 perc alatt tudhatod le az Olvasásértés, Íráskészség és Hallásértés részeket, benne egy 15 perces szünettel. Nem kétséges, a barátian rövid írásbeli részek után a délutáni szóbelire is több energiád marad.

Mekkora a nyelvhelyesség szerepe a vizsgán?

Nem baj, ha elírsz egy betűt vagy véletlenül elrontasz egy igeidőt, mert a konkrét nyelvhelyesség mérésnél sokkal gyakorlatiasabb dolgokat nézünk. A vizsgarészek, feladatsorok 100%-ban a hatékony nyelvi kommunikációs készségeiteket mérik. Ennek természetesen része a nyelvhelyesség hatékony alkalmazása is. Vagyis a nyelvhelyesség mint kommunikációs eszköz jelenik meg (miután a vizsgákban direkt nyelvhelyesség- és szókincsmérés nincs). A Writing/Schreiben vizsgarész értékelésében a megszerezhető pontok harmadában jelenik meg, a szóbeli (Speaking/Sprechen) részben pedig az összes megszerezhető pontból 20% tükrözi a nyelvhelyességet.

Hogyan értékeljük a fogalmazásaitokat?

A Writing/Schreiben vizsgarész értékelési szempontjai 6 kritériumra koncentrálnak. Közülük kettőben értékeljük a nyelvhelyesség és szókincs alkalmazásának képességét, ezek az összes szempont harmadát jelentik, a többi kritérium az írásbeli kommunikációd hatékonyságát méri. Vagyis akkor lesznek sikeresek az irományaid, ha a szándékaidat világosan, logikus szerkezetbe szerkesztve, a megfelelő stílusban, hatásos kötőszavakkal összekötve fogalmazod meg.

Ha a fentieken túl is lenne kérdésetek, nyugodtan küldjétek el őket az info@euroexam.org címre, vagy vessétek fel őket a Fórumunkon.