Vissza a Blog főoldalra

A szegény THE esete a politikával

NEM POLITIZÁLUNK!

Az, hogy az ebben a cikkben szereplő karakter éppen politikus, csupán a véletlen műve. Ez itt szigorúan nyelvtan, a főszereplő a the névelő, aminek használata gyakran okoz fejtörést nyelvtanulóknak. Ezért jöttünk izgalomba és merészkedünk a politika - bocsánat, a nyelvtan - határvizére.

Nos, ha leíró nyelvtan szempontjából tekintjük a névelőket, akkor van az A, AN (határozatlan névelő), THE (határozott névelő), és a ZERO ARTICLE, ami egy nem jelölt forma, láthatatlan, nincs ott - ő egy kísértet cool

THE vagy ZERO ARTICLE?

Ha egy valamilyen tulajdonság alapján összetartozó csoportról tagjairól általánosságban beszélünk, akkor a ZERO ARTICLE-t használjuk:

Tigers have two ears. 

Australians spend a lot of time outdoors.

Language exam candidates are given all the necessary information about their exam.

Ne, ne csukd be az oldalt, nyugi, nem lesz az egész ilyen nyelvtanos izé! cheeky

Ha THE-t teszünk a csoport megnevezése elé, akkor egy konkrét csoportról beszélünk, és minden tagjára igaz az állításunk:

The exam candidates who had prepared with the elearning course have all passed the exam.

Tehát azok mind, akik az elearning tanfolyamot végigcsinálták, nem az összes vizsgázó.

The Aussies last won the Rugby World Cup a long time ago.

Itt az ausztrál csapat tagjai azok, akik megnyerték a világbajnokságot, nem az összes ausztrál.

De hogy jön ide a politika?

Az Egyesült Államok vadiúj elnöke (bizonyos D. Trump) ugyanis előszeretettel használta a THE névelőt kampánya alatt, ott is, ahol nem szokás. Ennek lett a következménye, hogy az ártatlan kis szócska (Lynne Murphy, a Sussexi Egyetem nyelvésze szerint) rettenetesen rasszistának hangzik. A cikk szövege teljesen érthető, bátran olvassátok el!

Mr Trump például azt mondta, hogy:

“I’m going to help THE African-Americans...”

Nos, ha Trump segíteni akart volna bizonyos népcsoportoknak, akkor a zero article-t kellett volna használnia:

“I’m going to help African-Americans...”

Így viszont könnyen összezavarodunk: az akkor még elnökjelölt úr afro-amerikaiak egy konkrét csoportjára utalt? Sajnos nem úgy tűnik, itt a THE használatával Trump úgy beszélt az afro-amerikaiakról, mintha egy homogén társaság lenne, vagyis hogy ők mind ugyanolyanok és ugyanazt teszik, tehát így ez a rasszista retorikára jellemző általánosításnak tűnhet.

Ez olyan, mintha úgy beszélnénk például a nyelvvizsgázókról, mintha egy homogén csoport lennének: a nyelvvizsgázók mind középiskolások, csokit falnak, a diplomájukat mentik, fehér ingben/blúzban vannak... Pedig neeem!

>>> Az említett cikk itt olvasható

0
Hozzászólás