Vissza a Blog főoldalra

Ezeket a szempontokat mérlegeld, amikor külföldi egyetemet választasz

Ha meghoztad a döntést, már tudod, hogy külföldi felsőoktatásban szeretnél továbbtanulni, itt az ideje kiválasztani azokat az egyetemeket, amelyekre beadod a jelentkezésedet. Ehhez adunk néhány támpontot.

A külföldi továbbtanulásban az az egyik legjobb dolog, hogy több száz egyetem több ezer kurzusa közül választhatsz. Persze ami hatalmas vonzerőt jelent az egyik oldalról, az nagy felelősség és stresszforrás is lehet egyben, hiszen a túl sok választási lehetőség majdnem olyan nyomasztó tud lenni, mint amikor nincs miből választani. És persze itt is igaz, hogy amikor igent mondasz egy opcióra, egyszersmind nemet mondasz az összes többire.

Lássuk, melyek azok a szempontok, amelyeket érdemes szem előtt tartani, amikor az ember külföldi egyetemet választ. Ha végigtekintesz az alább felsorolt pontokon, nem nehéz észrevenni, hogy az utolsó kivételével pont ugyanezeket kell(ene) mérlegelned akkor is, ha itthon akarnál továbbtanulni. Viszont az egyik legnyomósabb érv a külföldi továbbtanulás mellett a hazai felsőoktatás merevsége, az, hogy jóval kevesebb teret ad az egyéni igényeknek, preferenciáknak.

Fontos tudatosítani, hogy az esetek túlnyomó többségében nem létezik minden szempontból ideális megoldás, de legalábbis nagyon nehéz olyan kurzust találni, ami az alábbi hat szempont mindegyikét tekintve optimális. Ezért a legelső lépés a priorizálás a szempontok között, eldönteni, hogy mi számít leginkább. Ha az a fő szempont, hogy azt tanuld, ami igazán érdekel, akkor (különösen valamilyen speciális érdeklődési kör esetén) el kell fogadni, ha a neked való egyetem drága lesz, vagy esetleg csak olyan országban elérhető, ami nem áll annyira közel a szívedhez. Ha a költséghatékonyság a legfontosabb, akkor pedig érdemes felülemelkedni azon, ha a megcélzott kurzus nem az első az álomlistádon, hanem mondjuk csak a harmadik vagy a negyedik.

Szóval mindenképp jól jön egy nagy adag rugalmasság és tudatosság, és az alábbi tényezőket mindenképp érdemes szem előtt tartani.

1. Érdeklődési kör, erősségek

Bár a presztízs és a jövedelmező karrier ígérete egyaránt nagyon fontos a jövő szempontjából, a legjobb eredménnyel mégiscsak az kecsegtet, ha a hiányosságaink megszüntetése helyett az erősségeinkre koncentrálunk, azokra alapozva tervezzük meg, mivel szeretnénk hosszú távon megkeresni a kenyérre valót. Már csak azért is, mert olykor bekerülni sokkal könnyebb, mint bent maradni, és az, aki olyasmit tanul, amit nem igazán szeret, jóval nagyobb eséllyel bukik ki - ami mindenkinek rossz: a diáknak, a családnak és az egyetemnek is. Ehhez jön még az a pozitív energia, amit a hasonlóan lelkes, motivált diáktársak közelsége ad. Az pedig különösen vonzó a nyugat-európai és amerikai egyetemekben, hogy jóval rugalmasabban tudnak igazodni a változó igényekhez, még akkor is, ha valaki egyszer csak rájön, hogy homlokegyenest más érdekli, mint eddig hitte.

2. Karriertervek

Azoknak, akiknek pontos elképzeléseik vannak a választott szakmát és karrierutat illetően, legtöbbször határozott elképzelésük van arról is, milyen (alkalmasint top kategóriás) egyetemen kell továbbtanulniuk, ha be akarnak kerülni egy vágyott szakma vérkeringésébe. Ha az ambíció tudatossággal és munkával párosul, egy magyar fiatalnak is megvannak az esélyei arra, hogy bármely szakma élvonalába kerüljön.

Az Euroexam International go2uni programjának talán legsikeresebb eleme az Útlevél a sikerhez.  A programba tavaly felvett diákok száz százaléka jutott be legalább az egyik választott külföldi egyetemre, de nagyon sokan több helyről is ajánlatot kaptak. Ahhoz, hogy valaki bekerüljön ebbe a  nagyszerű programba, először egy tanácsadó elbeszélgetésen kell részt venni.

A tanácsadás nem csak azért hasznos, mert segítségével biztosíthatsz magadnak egy helyet az Útlevél a sikerhez diákjai között. Arra is nagyon jó, hogy ingyenesen tájékozódhass a lehetőségeidről, választ kaphass rengeteg praktikus kérdésre a külföldi továbbtanulással kapcsolatban. Ha szeretnél egy ingyenes elbeszélgetésen részt venni, kattints az alábbi gombra és töltsd ki a kérdőívet. Munkatársaink ez alapján felkeresnek majd.

Sok sikert! 

3. Kapcsolati háló

Amikor külföldi egyetemet keres az ember, érdemes mérlegelni, mennyire van „előkészítve” a terep. Ha vannak az adott helyen vagy a közelben ismerősök, rokonok, az nagy előnyt jelenthet, hiszen sokkal könnyebb úgy boldogulni, ha nem vagyunk teljesen magunkra utalva.

4. Költségek

Külföldön továbbtanulni nem olcsó mulatság, de nem is elérhetetlen luxus, hanem egy jó befektetés a jövőbe. A legtöbb külföldi egyetemen nem is a képzés, hanem a lakhatás és a mindennapi megélhetés költségei jelentik a legnagyobb terhet a diák és családja számára. Érdemes viszont alaposan körülnézni, mert egyes országokban olyan kedvező pénzügyi megoldások is elérhetőek, amire a hazai viszonyokat ismerve az emberek többsége nem számítana.

5. Földrajzi elhelyezkedés, kulturális különbségek

Akárhogy is nézzük, a külföldi továbbtanulás azzal jár, hogy egy fiatal hosszú hónapokra elszakad a családjától és a megszokott környezetétől. Nagyon nem mindegy tehát, hogy hol vág bele a nagy kalandba. Egy introvertált személyiség nem biztos, hogy egy harsány mediterrán metropolisz egyetemén boldog hétköznapokat él meg, akármilyen jó is a képzés, ahogyan az, aki depressziós lesz a napsütés hiányától, egészen biztosan nem boldogul majd jól egy skandináv országban, ahol hónapokon át sötét van.

A fenti lista persze egyéb szempontokkal is kiegészíthető, a Brexit körüli bizonytalanság például meglehetősen sokak döntését befolyásolja. Nem könnyű tehát megtalálni az optimális megoldást, de a go2uni szerencsére készen áll arra, hogy segítsen mindenkinek, aki külföldön szeretne továbbtanulni. Gyere el hozzánk, és valósítsd meg az álmaidat te is!

0
Hozzászólás