Vissza a Blog főoldalra

Igazi szuperhős - hülye lasztex ruha nélkül ;)

Nem tudom, Te hogy vagy vele, amikor fiatalabb voltam, meg akartam változtatni a világot, és amit el akartam kerülni, az a dögunalmas irodai munka. Tegnap álmában hagyott itt minket valaki, akinek sikerült egy óriásit fordítani a világon, pedig egy szürke irodában kezdte.

Harper Lee egy alabamai kisvárosban született 1926-ban. Igazi tomboy volt, a legjobb barátja pedig egy nagyon lányos kisfiú, Truman Capote. Az egyetemet sosem fejezte be. Egyszer karácsonyra barátaitól különös ajándékot kapott: egy évnyi irodai fizetését. Ekkor írta meg szinte egyetlen regényét, a To Kill a Mockingbird-öt, ami gyorsan Pulitzer-díjat kapott. Két évre rá Oscar-díjas film készült belőle. Az írónő aztán tovább élte az életét, az újságírókat mindig gondosan lepattintotta.

Mindez azért fontos, mert az azóta eltelt fél évszázad alatt megváltozott a világ, és ebben óriási része volt Harper Lee-nek.. Ma már kultúra az empátia, nem kell rosszul érezned magad, ha lány létedre nadrágot hordasz, a bőrszínedtől függetlenül lehetsz akár az USA elnöke, ma már elvárhatjuk, hogy ne sztereotípiák alapján bánjanak velünk, már nem feltétlenül utálunk másokat megszokásból.

Íme egy rövid összefoglaló a könyvről, ez vár, ha elolvasod:

És egy részlet a filmből:

>>>Ha többet szeretnél tudni a regényről, íme a Spark Notes összefoglalója
>>>És egy rövidített irodalomóra
első és második része :)
>>>Az író élete egy rövid videóban és némi kiegészítés

 

0
Hozzászólás