Vissza a Blog főoldalra

Már vágjuk a feltételes módot (What if... 3.)

Olvastad az előző két feltételes móddal kapcsolatos bejegyzésünket? Ha nem,, fusd át őket most. Akár emlékszel még a mondatokra, akár nem, most letesztelheted magad, tudod-e használni a rendkívül fantáziadús nevet viselő 2nd conditional feltételes módot.

Néhány - az előző két bejegyzésben szereplő - mondatot szétrobbantottunk és a cafatokat sorbaállítva idepakoltuk. Neked csak annyi a dolgod, hogy grammar word-öcskék és végződések segítségével gatyába rázd őket. Leírhatod a mondatokat egy papírra, majd a megoldáshoz legörgetve ellenőrizheted magad. Ha mást írtál, mint a megoldás és úgy gondolod, hogy az is jó, írd le egy kommentbe, beszéljük meg, miért elfogadható vagy nem. 

If / people / nose / grow / when / lie, / marriage / melt

If / rainstorm / drop / water / one drop, / it / destroy / everything / area

If we / accumulate / energy / keyboard / stroke / writer / novel, / it / be enough / run / laptop / 15 seconds

If / people / nose / grow / when / lie, / TV reapir service / be / busy

Ezek a mondatok komplexek, több megoldás lehetséges, ez idegesítő. Ha világosabban szeretnéd látni a second conditional-t és gyakorolni is szeretnéd, akkor uccu erre az oldalra. Bal oldalon magyarázatot és példákat találsz, a jobb oldalon pedig a lényeget: 6 feladatot. Kattintgatni, húzogatni, sorrendbe rendezni kell szavakat,  hogy begyakorold a 2nd conditional-t.

Vésd eszebe, hogy ahhoz, hogy a nyelvhelyességed rendben legyen, NEM elsősorban magyarázatokat kell olvasnod és tanulnod, hanem minél több példának kell kitenned magad, a gyakorlatra kell koncentrálnod az elmélet helyett. Az Euroexam vizsgákban nincs közvetlenül a nyelvhelyességet mérő rész, ahogy az életben sincs. Mert a lényeg a kommunikáció, de ahhoz, hogy az gördülékeny legyen, szükséged van némi nyelvtanra is.

----------

Megoldás:

If people’s noses grew when they lied, marriage would melt.

If a rainstorm dropped its water in one drop, it would destroy everything in the area, leaving a giant muddy puddle behind.

If we accumulated the energy from the keyboard strokes of the writer of a novel, it would be enough to run a laptop for 15 seconds.

If people’s noses actually grew when they lied, TV repair services would be busy.

>>>Itt találsz online feladatokat a Second Conditional gyakorlására.

>>>Ha hasznosnak találtad a fenti linket, további nyelvtani elemeket is gyakorolhatsz.

 

0
Hozzászólás