Vissza a Blog főoldalra

Már valóság az ingyenes nyelvvizsga!

Az utolsó pillanatban megszülettek a szabályok, ami alapján visszakapod sikeres nyelvvizsgád díját. Mi elolvastuk neked, összefogltunk minden részletet ami számít, hogy más dolgod már ne legyen mint sikeresen levizsgázni. Az okleveleddel együtt ráadásul az Euroexam készen adja kezedbe az összes papírt amit a díj visszaigényléséhez el kell küldened.

Fontos részletek:

  • akkor is jár a visszatérítés, ha már rendelkezel egy alacsonyabb szintű, vagy más nyelvből szerzett vizsgával,
  • saját nevedre szóló számlát kell kérned a nyelvvizsga díjról.
  • A visszaigénylést a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál (röviden: NYUFIG) kell kérelmezni.

És akkor íme a további lényeges infók röviden:

Mikortól ingyenes a nyelvvizsga?

Na fogalmazzuk is mindjárt át a kérdést: Mikortól fizetik vissza a sikeres nyelvvizsgám díját? Tehát csak a sikeres vizsga lesz ingyenes, az is utólag!

Ha ez megvan akkor a részletek hivatalosan: a 2018. január elseje után letett vizsgákra vonatkozik a kormányrendelet – a dátum a vizsga időpontjára vonatkozik, nem a bizonyítvány kiállítás dátumára.

Én visszakaphatom a nyelvvizsga árát?

Ha még nem vagy 35 éves, és érted ezt a magyar nyelvű cikket, akkor szinte biztosan :) Sőt, ha nem magyar állampolgár vagy, jó eséllyel még akkor is!

A hivatalos megfogalmazás szerint: "35 év alatti magyar állampolgárok (és az Nftv. 39. § (1) bekezdés a)–h) pontjaiban meghatározott nem magyar állampolgárságú személyek)" Utóbbiba tartoznak a szomszédos országokban élő magyarok és még sokan mások. Ha ez érint nézd meg a jogszabályt >>itt !

Milyen nyelvvizsga díját kaphatom vissza?

Röviden: akkreditált, komplex középfok (B2) és felsőfok (C1)
Milyen vizsga után ne kérd: a nem akkredtiált és az alapfokú (B1)

♦ 2018. január elseje után letett magyar akkreditációval rendelkező, B2 és C1 szintű
• komplex általános és szaknyelvi vizsga.
• egyesíthető írásbeli és szóbeli részvizsga.
♦ Angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, nemzetiségi nyelvek, latin, portugál, arab, héber, japán, kínai, holland, finn nyelvből.
♦ Honosított nyelvvizsga honosításának díja.

Mennyi pénzt kapok vissza?

Ha sikeres komplex vizsgát teszel nálunk vagy más vezető nyelvvizsgaközpontnál, akkor tkp amennyit befizettél a vizsgára. Egész pontosan:

♦ A komplex vizsga díja, de maximum 34 500 forint (adómentes).
♦ Összevonható írásbeli és szóbeli részvizsga esetén a 2018. január 1. után letett részvizsga vagy részvizsgák (amennyiben a két részvizsga között nem telik el több, mint egy év) ára, de maximum 34 500 forint (adómentes) (tehát a 2018. január 1. előtt letett részvizsga díja nem visszaigényelhető).
♦ Külföldön szerzett nyelvvizsga esetén honosításának díja maximum 34 500 forintig (adómentesen).

Hogyan igényelhető vissza a vizsgadíj?

Nyelvvizsga-bizonyítványod megszerzése után egy éved van, hogy visszakérd a vizsgadíjat. Az Euroexam a papírmunkában is segít.

A befizetett, nevedre szóló számlával igazolt díj visszautalását a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál (röviden: NYUFIG) kell majd kérned egy formanyomtatványon, aminek kitöltésében segíteni fogunk. A hivatal 30 napon belül dönt a visszaigénylés jogosságáról. És igen, a jogosultságot ellenőrizni fogják az OH nyelvvizsga-nyilvántartásában.

 

A felkészülést viszont már most érdemes elkezdeni!

Sikeres vizsgádhoz mi is szeretnénk hozzájárulni felkészülési anyagainkkal, ingyenes online kurzusainkkal, edzésterveinkkel. Nézd meg, miért érdemes az Euroexamot választanod! 

19
Hozzászólás

Comments

Az lenne a kérdésem, hogyha már van egy középfokú angol és egy középfokú spanyol nyelvvizsgám is mindkettő komplex, és angol felsőfokra készülök akkor is jár a visszatérítés? "akkor is jár a visszatérítés, ha már rendelkezel egy alacsonyabb szintű, vagy más nyelvből szerzett vizsgával" ebben az esetben az alacsonyabb szintű és a más nyelvből szerzett feltétel is teljesül.

2 éve szereztem meg az első diplomámat, már csak a nyelvvizsga hiányzik. 41 éves vagyok. Én milyen támogatást tudok igénybe venni a nyelvvizsgához?

Kedves Gabci!
A törvény betűje szerint: "(a) rendelet hatálybalépését követően elsőként sikeresen megszerzett államilag elismert általános nyelvi vagy szaknyelvi komplex B2 típusú (középfokú) vagy komplex C1 típusú (felsőfokú) nyelvvizsga"
További kitétel nincs, így a Te értelmezésed helyes. Üdv, Euroexam

Kedves Mónika!
A jelenlegi törvény 35 év alattiakra vonatkozik.
Egyéb támogatásról nincs tudomásunk. Sajnos.
Euroexam.

Érdeklődni szeretnék afelől, hogy visszatérítik-e a szakmai nyelvvizsga árát, ha adott szinten és nyelvből már van általános nyelvvizsgám?

Kedves Killerrabbit :)

A rendelet szövege szerint a kérdésedre a válasz: igen.
Idézem a szöveget:
"1. § E rendelet alkalmazásában

1. első sikeres komplex nyelvvizsga: a támogatott nyelvek közül e rendelet hatálybalépését követően elsőként sikeresen megszerzett
a) államilag elismert általános nyelvi vagy szaknyelvi komplex B2 típusú (középfokú)..."

Tehát ha az egyéb kritériumoknak megfelelsz (35 év alatti magyar állampolgár vagy, sikerül a vizsgád, amit 2018. január elseje után teszel, B2 vagy C1 szinten), akkor 34 500 Ft-ig megtérítik a szaknyelvi vizsgád árát.
Üdv, Euroexam

Az lenne a kérdésem, hogy ha nemzetközi nyelvvizsgát teszek, pl. Cambridge vagy TOEFL, akkor is érvényes, hogy visszakapom a díj egy részét?

A nyelvvizsga díj a Magyarországon akkreditált vizsgák után igényelhető vissza. Ezekről bővebben itt olvashatsz: http://www.nyak.hu/doc/akk_nyelvek.asp##l1
A honosítható vizsgák után csak a honosítás díja igényelhető vissza, ezekről bővebben itt olvashatsz: http://www.nyak.hu/doc/honositas/honositas_tabla1.asp?strID=AAangol
üdv, Euroexam

Van egy sikeres írásbeli B2 es angol nyelvvizsgám amit 2017 novemberben csináltam, és most márciusban megyek szóbeli nyelvvizsgára.Ha a szóbeli nyelvvizsga sikerült akkor annak az árát visszakapom?

Kedves Csoma!

A szóbeli részvizsga árát visszakapod, igen.
Jó felkészülést!
Euroexam

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy én 2017.09.31-én nyelvvizsgáztam, de számlát nem kértem, hiszen senki sem jelezte, hogy kell az igényléshez. Ebben az esetben mi a teendő?
Kitti

Kedves Kitti!
Tavaly letett nyelvvizsgád díját nem tudod visszaigényelni sajnos.
Úgyhogy sajnos nincs teendőd.
Üdv,
Euroexam

Lányom idén februárban volt angolból komplex (B2) nyelvvizsgán, sajnos csak az írásbeli sikerült, a szóbelire újra megy. Az a kérdésem, hogy a két részvizsga díja csak együtt igényelhető vissza, vagy a sikeres írásbeli ára önmagában is igényelhető?

Kedves Magdolna!
Az a jó hír, hogy ha a szóbeli még az idén sikerül, akkor mindkettő vizsgarész után lehet támogatást igényelni - ami nem jelent 100%-os visszatérítést, hiszen 34 500 Ft a maximum visszaigényelhető összeg.

Köszönöm a választ, de a kérdésem elsősorban arra irányult, hogy az írásbeli vizsga díját önmagában visszaigényelhetem-e?

A vizsgadíj térítés csak komplex vizsgára vonatkozik. Tehát csak akkor jár vissza a nyelvvizsga díja (34 500 Ft értékhatárig), ha mindkét vizsgarész megvan.
Tehát külön csak írásbelire még nem jár visszatérítés a jogszabály szerint, viszont ha megszerzi a szóbelit, akkor minkét vizsgarész után jár támogatás, összesen 34 500 Ft értékig.
Remélem jól értettem kérdését,
üdvözlettel:
Euroexam

Nagyon köszönöm, utólag végig gondolva

Nagyon köszönöm, most már egyértelmű. Üdvözlettel: M.

És mivan abban az esetben, ha az angol felsőfokú írásbelit tavaly megcsináltam, a szóbelit meg idén szeretném letenni? (Ráadásul nem ugyanaz a vizsgaközpont a kettő.)

Az lenne a kérdésem, hogy körülbelül mennyi idő mire visszatérítik a nyelvvizsgám díját? Én július hónapban voltam Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál, minden formanyomtatványt kitöltöttem amit kellett. Várható, hogy hamarosan megérkezik a számlámra a pénz?