Vissza a Blog főoldalra

Párosan szép a szóbeli nyelvvizsga!

Párban menni szóbeli nyelvvizsgára? Bizony, ez is egy opció. Vannak előnyei, hátrányai? Erről kérdeztünk két olyan nyelvvizsgázót, akik az Euroexam B2-es angol nyelvvizságján mérették meg magukat – sikerrel!

A szóbeli nyelvvizsga percei néha óráknak tűnnek, de mennyivel is könnyebb az egész, ha ott van az ember mellett a barátja, aki támogatja, adott esetben kisegíti szorult helyzetéből. A stressz ellen választhatod a páros szóbeli lehetőségét! Egy jó barát a szóbelin is jól jöhet!

Az alábbiakban Ádámot és Zsófit kérdeztük meg tapasztalataikról, miután sikerrel vették a B2-es angol nyelvvizsgát.

Érvek a páros szóbeli mellett

Ádám és Zsófi, ti hogyan döntöttetek a páros szóbeli nyelvvizsga mellett?

Ádám: – Amikor először hallottunk erről a lehetőségről, csodálkoztunk a dolgon. Páros szóbeli?! Aztán ahogy készültünk a vizsgára, meg magán a szóbeli vizsgán is, rájöttünk, hogy vannak előnyei. Nyugodtan mondhatom Zsófi nevében is, hogy egyrészt csökken a stressz, amíg a figyelem rám összpontosul. Volt időm gondolkozni addig, amíg Zsófi beszélt. Ugyanakkor az is jó, hogy mivel körül-belül egy szinten vagyunk angolból, nem éreztem, hogy bármiben is rosszabb lennék Zsófinál. Gondolom, te sem, Zsófi.

Zsófi: – Nem, nem, egyáltalán. És az is jó volt, hogy van olyan vizsgarész, amikor – ugye – egymással beszélünk, nem is a vizsgáztatóval, ami pláne jó volt, mert amúgy is sokat szoktunk beszélgetni mindenféléről, az iskolából már elég jól ismerem Ádámot...

Ádám: – Na igen, ez kölcsönös. Az tényleg jó, hogy – mivel úgy döntöttünk, együtt jövünk szóbelizni –, már előtte jól átrágtunk minden lehetséges témát. Próbáltunk felkészülni minden fordulatra, amennyire csak lehet. Amikor meg elindult a szóbeli, apránként kezdtem megnyugodni – olyan volt az egész, mintha valami órai szituáció lett volna.

Zsófi: – Egyedüli kivétel persze, hogy a vizsgáztatókat nem ismertük, de legalább egymást alaposan.

Ádám: – Igen, persze. A végére pedig már úgy belejöttünk, hogy le sem lehetett lőni bennünket.

Esetleges ellenérvek?

– És volt valami, ami esetleg nem tetszett vagy nem volt jó a páros szóbeli alkalmával?

Ádám: – Hát a vizsgáztatók jelenléte, na az zavart. De hát ez már csak ilyen műfaj... Szerencsére, az, hogy Zsófi is ott volt, egyáltalán nem paráztatott, sokkal inkább megnyugtató volt.

Zsófi: – Én elég izgulós vagyok, szóval biztosan sokkal jobban izgultam volna, ha nem ismerem, akivel együtt vizsgázok. Úgyhogy nekem elég nagy segítség volt ez a lehetőség, hogy – ismerve a másikat –, együtt szóbelizhettünk.

Ádám: – És még hozzátenném, hogy mivel előre tájékozódtunk, felkészültünk stb., annak a veszélyét is sikerült elkerülni, hogy túl lazára vegyük a dolgot. Nem azt mondom, hogy katonás fegyelmezettség volt szóbelin, de a vidám hangulat nem ment a minőség rovására.

Ha a szóbeli vizsga Beszédkészség részében te is szeretnél élni azzal a lehetőséggel, hogy ismerősöddel, barátoddal együtt jelenj meg a szóbeli vizsgán a bizottság előtt, fontos tudnod, hogy mindkettőtöknek ugyanarra a vizsgahelyre kell jelentkeznetek, no és a jelentkezési lapon mindkettőtöknek jeleznetek kell, hogy együtt szeretnétek szóbelizni.

A kép csak illusztráció – azon nem a megszólalók láthatók. 

0
Hozzászólás