Vissza a Blog főoldalra

Szemétszedéssel gyűlik a pénz a Glasgow-i egyetemisták expedíciójára

Ahogyan ígértük, folyamatosan nyomon követjük az Euroexam International támogatásával megvalósuló thaiföldi expedíció eseményeit. Cikksorozatunk célja, hogy a külföldi továbbtanulás iránt érdeklődők közvetlenül is bepillantást nyerjenek a brit egyetemi élet különleges pillanataiba. A szponzorált szemétszedés egy elég különös szószerkezetnek tűnik, a Glasgow-i egyetemisták ezúttal mégis ezt a módját választották a pénzgyűjtésnek. Az adományok a nyári thaiföldi expedíció költségeit fedezik majd, melynek során a hallgatók értékes adatokat gyűjtenek az óceán part menti szakaszainak védelméhez.

A Glasgow-i Egyetem hallgatói júniusban hathetes expedícióra indulnak Thaiföldre, Phuket szigetére, ahol a búvárturizmus környezetre gyakorolt hatásáról gyűjtenek adatokat. Közeleg az utazás időpontja, zajlanak a lázas előkészületek, melyeknek hangsúlyos eleme a pénzgyűjtés, hiszen a költségek egy részét maguknak a részvevőknek kell összeszedniük adományok formájában.

Április 18-án helyi önkéntesek társaságában, az apályt kihasználva vették birtokba a Bowling Harbour nevű partszakaszt, hogy megtisztítsák a szeméttől. A több órahosszán át tartó akció keretében nemcsak összeszedték az oda nem illő tárgyakat, hanem a „leleteket” szortírozták is, majd megszámolták, és az adatokat megküldték a helyi tengervédelmi egyesületnek.

A takarítás végeredménye meglehetősen elszomorító képet mutat az emberek szokásairól. A hulladék túlnyomó többsége üvegpalack, illetve törött üveg, ami annak köszönhető, hogy a helyi fiatalság előszeretettel jár le bulizni a partra, és mint a mellékelt ábra mutatja, nem mindig sikerül az üres üvegektől környezettudatos módon megszabadulni.

A legelkeserítőbb mégis a különböző személyes higiéniai termékek magas száma. Sajnos sokan még mindig nem értik, hogy ha tampont, fülpálcikát és egyéb dolgokat dobnak a vécébe, az végül az élővizekben landol, súlyosan károsítva a környezetet. A tételes listában nagyobb számban szerepelnek a chipses zacskók és egyéb műanyag hulladékok, a cigarettákból származó füstszűrők, de a 41 db szívószál mellett még két cumit is begyűjtöttek.

Ez itt mind - az EU által frissen betiltott - műanyag fültisztító pálcika.

A szortírozás és számolás után a hatóságok elszállították a szemetet, a thaiföldi expedíció legénysége pedig abban a tudatban hagyhatta el a helyszínt, hogy nemcsak a távoli óceánok élővilágáért tesz valami hasznosat, hanem szűkebb környezete iránt is felelősséggel viseltetik.

0
Hozzászólás