Vissza a Blog főoldalra

Történetmesélés a nyelvvizsgán: mire jók a képek?

Amikor szóbelizel, az egyik feladat, amivel találkozol, egy történet elmesélése képek alapján.  A beszédkészséget mérő vizsgarész fontos és hasznos része ez, ahol csillogtathatod tudásod a vizsgáztatók előtt! 

Négy feladattípussal találkozhatsz, amikor az Euroexam szóbeli nyelvvizsgáin a beszédkészségedet vizsgálják éppen: a bemelegítő beszélgetéssel, az ügyintéző párbeszéddel, a vita, érvelés feladattal – és a képek alapján történő történetmeséléssel. Lássuk, miről is szól ez utóbbi!

Amikor a nyelvvizsgán arra kérnek, hogy egy történetet mesélj el képek alapján, nem kell pánikba esni: te magad is nap mint nap beszélgetsz kötetlenül erről arról – és ebben a feladatban sincs ez másképp. A mindennapjaidban talán a pletykálkodás, az ismerőseiddel, barátaiddal folytatott kötetlen beszélgetés áll a legközelebb ahhoz, amit itt várnak tőled – tehát ne gondold túl a dolgot, és engedd el magad.

Körülbelül két perc alatt kell egy logikusan felépített sztorit előadnod egy 10-12 képből álló kis anyag alapján. Figyelem: nehogy a képeket írd körül („ezen a képen egy nevető férfi megkérdez valamit egy szoknyás nőtől a parkban”), mert akkor, sajnos, a vizsgáztató arra a következtetésre kell jusson, hogy nem értetted meg, mit várnak tőled. Ennél a feladatnál ugyanis pont az a lényeg, hogy a képeken látható helyzetből kiindulva állj elő egy történettel, („ez a férfi most jött rá, hogy egy csoportba jártak a nővel az óvodában, stb.”).   

Ha biztosra akarsz menni, és szereted jó előre kiismerni a rád váró kihívásokat, akkor biztosan neked való a nyelvvizsga-szimulátor! A szimulátorban minden pontosan úgy történik, mint az igazi nyelvvizsgán – azzal a különbséggel, hogy a szimulátorban nem élesben vizsgázol. Ha pont a szóbelin és a történetmesélésen izgulsz, jó tudni, hogy az élőben bejelentkező vizsgáztató a végén jó tanácsokkal is ellát majd. 

Saját történetet a szóbeli nyelvvizsgára!

A feladat leírásában azt olvashatod, hogy két perc áll rendelkezésre a feladat megvalósítására – de beszéd közben ne az órád lesd! Beszélj, rizsázz, pletykálj összefüggően, folyékonyan, logikusan: másra ne figyelj, csak arra, hogy folyamatos és összefüggő legyen a mondandód.

A feladatra összesen tíz perced lesz felkészülni: arról egy korábbi posztban már írtunk, hogy a szóbeli vizsga ezen feladatánál akár szótárt is használhatsz a felkészüléshez, de a tíz perc felkészülési időt célszerű inkább egy szuper vázlat, gondolatmenet kidolgozására fordítanod. Inkább ne is szótárazz, hiszen maximum úgyis csak egy szót tudsz kikeresni – de azt is akkor tedd csak, ha tényleg elkerülhetetlennek tartod! A vázlat írása során is inkább csak kulcsszavakat írj, ne egy értekezést.

A történet, melyet a képek alapján elmesélsz, nem feltétlenül egyezik azzal, amit a képek eredeti alkotója elképzelt. Ez egyáltalán ne zavarjon! A lényeg, hogy amit előadsz, összefüggő és értelmes sztori legyen! Ne feledd: többféle megoldás is jó!

Hasznos tanács: próbáld meg minél színesebben előadni a történetet. Használj szinonímákat, jelzőket, ne állandóan ugyanazt az igét ismételgesd („George előbb ezt csinálta, aztán azt csinálta, aztán amazt csinálta...”). A kötőszavak, határozók szépen színesíthetik a mondandódat, itt is van erről egy szuper kis összeállítás.

Hogyan készülhetsz fel a szóbelire és a történetmesélésre?

Ezt a feladatot remekül használhatod arra, hogy a két percben szinte mindent megmutass a nyelvtudásodról: hogy mennyire folyékonyan választékosan tudsz beszélni, milyen jól alkalmazod a kötőelemeket és villoghatsz a nyelvhelyességeddel is. Éppen ezért engedd el magad és legyél lendületes, csillogtasd a tudásodat!

A felkészülés során mesélj magadnak, a barátaidnak kis történetecskéket – ezeket pedig rögzítheted a mobiltelefonoddal. A történeteket visszahallgatva megfigyelheted, milyen kötőelemeket érdemes használnod a történet mesélése során, hogy az ne legyen unalmas, így fokozatosan tökéletesítheted történetmesélői képességeidet.

Az Euroexam vizsgáira rengeteg hasznos anyaggal tudsz felkészülni. A nyelvvizsga-szimulátor mellett egy ingyenes regisztrációval bármikor elérheted mind angol, mind német nyelven a B2-es szintű feladatokat, de készülhetsz az oldalon található vizsgatippek segítségével is, vagy az Eurocity B2-es felkészítő kötetének idevonatkozó leckéivel is.

0
Hozzászólás